- Jeg visste vel egentlig ikke hva jeg gikk til

DENNE UKEN starter langrennsesongen for fullt. Therese Johaug håper at årets trening vil bære frukter.

DENNE UKEN starter langrennsesongen for fullt. Therese Johaug håper at årets trening vil bære frukter. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Det er ni år siden Norge ble kjent med «duracellkaninen».

20.11.14 12:59

BEITOSTØLEN (NTB): Therese Johaug (26) er bare en av mange som har dundret inn i norgeseliten i langrenn gjennom åpningsrennene på Beitostølen.

I sitt første år på juniorlandslaget for ni år siden markerte hun seg med 4.-plass på 10 kilometer klassisk. Johaug fra Dalsbygda i Nord-Østerdal fikk umiddelbart kallenavn som «Propelløperen» og «Duracellkaninen».

26-åringen er et av de klassiske eksemplene på løpere som nærmest over natta sto fram som en nasjonal kjæledegge. Nær sagt som vanlig var det Marit Bjørgen som vant også i 2006, men den lyshårede 18-åringen fikk også sin dose med oppmerksomhet.

Langrennsløper Therese Johaug på onsdagens pressetreff på Beitostølen før helgens sesongåpning. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

- Jeg var på juniorlandslaget, og vi hadde ligget på Sjusjøen og trent. Jeg kom hit og visste vel egentlig ikke hva jeg gikk til. På den tiden var jeg uvant med å gå konkurranser så tidlig på sesongen, forteller hun til NTB.

- Jeg hadde sett rennene hjemmefra i alle de år tidligere, og det var stort å komme hit og konkurrere mot landslagsjentene. Jeg husker husket godt 10-kilometeren i klassisk. Underveis fikk jeg gode sekunderinger, og jeg kom inn til en 4.-plass.

Styr

Etter målgang gikk det ikke lang tid før hun kom i rampelyset.

- Det var mye styr etterpå om jeg skulle gå verdenscup eller ikke. Og så husker jeg veldig godt at Marit Bjørgen kom og gratulerte meg, slik at jeg fikk holde i hånden hennes.

- Det dukker ikke opp gode 18-åringer hver sesong. Tenkte du da at du hadde sjansen til å bli en av verdens beste skiløpere?

- Jeg tenkte at det var bra det jeg hadde prestert. Jeg hadde nok ikke i hodet mitt at jeg skulle bli en av verdens beste akkurat da. Jeg hadde selvsagt en drøm om det, men jeg tenkte ikke da at jeg skulle klare å realisere det.

- Men det gikk fort framover i de kommende ukene?

- Ja. Derfra gikk det veldig fort. Da jeg kom til VM i Sapporo og tok en bronse der, da skjønte jeg at dette kunne bli noe jeg kunne satse på.

Forskjellen

- Hva er den største forskjellen på Therese Johaug anno 2006 og 2014?

- Den største forskjellen er nok tryggheten. Jeg har mer selvtillit og mer erfaring. Og jeg er bedre trent, er bedre teknisk og har bedre kapasitet.

I år skal Johaug gå rennene fredag og lørdag. Søndagens klassiske sprint går uten henne. Det viktigste med åpningshelgen for henne er å få svar på at det tekniske, fysiske og mentale fungerer. Johaug ønsker å få ut det hun er god for i konkurranse.

Ifølge landslagstrener Egil Kristiansen har de jobbet for at Johaug skal gå bedre teknisk i begge stilarter i stor fart.

- Jeg føler at jeg har klart det på de siste hardøktene. Men en ting er trening, noe annet er konkurranse. Utfordringen min er erkjenne at jeg går fortest når jeg går kraftfullt og med senkede skuldre, og ikke når skuldrene er oppheist og tankene sier «at nå skal jeg gå fort!».

Therese Johaug vant både klassisk- og skøyterennet på Beitostølen sist sesong. Da var riktignok ikke Marit Bjørgen med i klassiskrennet. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.