RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kjente at jeg fikk vondt i magen

Marit Bjørgen og Therese Johaug under fredagens trening foran helgens verdenscupåpning i Finland.
Marit Bjørgen og Therese Johaug under fredagens trening foran helgens verdenscupåpning i Finland. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Nervøs Bjørgen før Kuusamo-start.

Det hjelper ikke at Marit Bjørgen har all verdens rutine og seks verdenscupseirer fra Kuusamo. Da hun møtte pressen fredag kom uansett den velkjente nervøsiteten.

– Jeg kjente at jeg fikk vondt i magen her oppe. Den følelsen er helt grei å kjenne på. Det gjør at jeg bare blir mer skjerpet og tent, sa Bjørgen da hun deltok på pressetreffet til utstyrsprodusenten Fischer sammen med blant andre Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Det er ikke noe nytt at Bjørgen er nervøs før viktige skirenn. Fenomenet oppstår årlig, og det vet trenere og støtteapparat det meste om. Det har hendt at hun har bedt om å bli kjørt tilbake til hotellet, i stedet for til stadion foran skirenn.

Akkurat det skjer nok ikke lørdag når langrennsverdenscupen åpner med sprint i klassisk stil i Kuusamo. Bjørgen bor rett ved den norske smørebussen, og derfra er det ikke mange meterne til start- og målseilene.

Spent

34-åringen kjenner at det er viktigere denne helgen enn det var på Beitostølen sist helg. Da ble det 1.-plass på 10 kilometer fri teknikk og 2.-plass på 10 kilometer klassisk.

I Kuusamo har Bjørgen ofte vært den beste. Fra 2010 til 2013 ble det arrangert minitourer bestående av tre etapper i Ruka, og Bjørgen vant dem alle. Hadde det blitt regnet verdenscupseirer for hver etappe, ville hun ha stått med flere enn de 66 seirene hun har i verdenscupen hittil i karrieren,

Bjørgen vant 10 kilometer klassisk i Kuusamo i både 2005 og 2007 også. Totalt er det blitt seks verdenscupseirer i finske Lappland siden hun debuterte i Kuusamo med 49.-plass i 2002. Da var det minst 20 kalde minusgrader på stadion, og flere løpere gråt av smerte etter innkomst. For ordens skyld: Bjørgen var ikke blant dem.

– Hva husker du best fra løpene i Kuusamo?

– Det har gått veldig bra for meg her i de siste fire årene, og jeg har vært på pallen i nær sagt alle renn. Det skyldes kanskje at jeg er en person som ikke trenger så mange renn før jeg er i form, sa Bjørgen.

Nedtur

Løypene i Kuusamo passer henne også bra. Det er mye rett opp og ned. Nedturene i Kuusamo har ikke vært mange for Bjørgen, men 3.-plassen på 10 kilometer klassisk i 2008 var kanskje en av dem.

NTB husker en samtale med Bjørgen i gangfart fra stadion og til lokalet der det var pressekonferanse etter løpet. Bjørgen så nedslått og lei seg ut tross 3.-plass. Dette var i perioden da Bjørgens karriere var nede i en bølgedal.

– Jo, da. 3.-plass er kanskje ikke så håpløst, men jeg ble altså slått med 45 sekunder av Virpi Kuitunen. Det er mye, sa en betuttet Bjørgen den gang.

Resten av sesongen ble heller ikke det helt store. Hun lyktes ikke i VM 2009, men kom grusomt tilbake til OL i Vancouver i 2010.

I helgen blir hun garantert ikke slått med 45 sekunder.

Bjørgen stiller som en av de absolutte favorittene både i lørdagens sprint og på søndagens klassiske 10 kilometer. (©NTB)

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere