- Norsk idrett er i ferd med å miste kontakten med folk flest

KRASS KRITIKK: PR-ekspert Hans Geelmuyden (i midten) mener norsk idrett er rammet av «IOC-syken» og i ferd med å miste kontakten med folk flest. Yngve Hallén (t.v.) er president i Norges fotballforbund og Børre Rognlien (t.h.) i Norges idrettsforbund.

KRASS KRITIKK: PR-ekspert Hans Geelmuyden (i midten) mener norsk idrett er rammet av «IOC-syken» og i ferd med å miste kontakten med folk flest. Yngve Hallén (t.v.) er president i Norges fotballforbund og Børre Rognlien (t.h.) i Norges idrettsforbund. Foto: Erlend Aas / Kyrre Lien / Lise Åserud (NTB scanpix)

PR-ekspert går til angrep mot «pampeveldet» i norsk idrett.

OSLO (Nettavisen): PR-ekspert Hans Geelmuyden gikk tirsdag ut i Nettavisen med en kraftig tirade mot Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Norges idrettsforbund (NIF).

- Jeg har tidligere sammenlignet IOC med en rusmisbruker, og nå er de så rusa på penger, makt og politikk, at de må nå sitt personlige bunnpunkt før de makter å endre seg, sa Geelmuyden til Nettavisen, like etter at Sotsji-OL, med en prislapp på 330 milliarder kroner, var avsluttet.

Les saken: Norsk PR-ekspert spår olympisk ragnarok

Den anerkjente PR-rådgiveren la ikke skjul på at han er kraftig motstander av et eventuelt Oslo-OL i 2022, men frykter at Norge ikke vil gjøre som andre vestlige demokratier, og takke nei til å være vertsnasjon.

- Vi ser at andre anstendige, demokratiske land ikke lenger vil ha noe med denne bevegelsen (IOC, red.anm.) å gjøre. München har takket nei, St. Moritz har takket nei, og Stockholm har takket nei. Men pamper tiltrekker seg pamper. Jeg er ikke overrasket over at Norges idrettsforbund snakker meget godt sammen med IOC.

Nå går Geelmuyden også hard ut mot norsk idrett generelt, og mener det må en kraftig endring til for å bringe folkefesten tilbake.

- De har mistet kontakten med folk flest
Norsk idrett, og spesielt fotball, har de siste årene opplevd en enorm publikumssvikt, og Tippeligaen opplevde sitt laveste tilskuertall på ti år forrige sesong, samtidig som seertallene stupte. Også landslaget spilte for glisne tribuner på Ullevaal. Geelmuyden tror årsaken ligger i toppledelsen.

- Når jeg ser hvem som er tillitsmenn i idretten, så oppfatter jeg at det stort sett er halvgamle menn. Andelen kvinner er veldig lav, og dette forteller meg at det eksisterer en pampebevegelse, som er i ferd med å miste kontakten med folk flest. De gjør sine valg av kommersielle hensyn fremfor sportslige. Nå kjenner ikke jeg fotballforbundet særlig godt, men det vil ikke overraske meg om de, som idrettsforbundet, har blitt angrepet av «IOC-syken».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRITISERER «PAMPEVELDET»: Hans Geelmuyden mener det må en kraftig endring til for å redde norsk idrett. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)


En rask sjekk på forbundenes nettsider, viser at Geelmuyden har rett i sine antakelser om organiseringen:

President i Norges idrettsforbund: Børre Rognlien, 69 år
Generalsekretær i Norges idrettsforbund: Inge Andersen, 49 år
President i Norges fotballforbund: Yngve Hallén, 45 år
Generalsekretær i Norges fotballforbund: Kjetil Siem, 53 år

I idrettsstyret er riktignok seks av 13 medlemmer kvinner, men i generalsekretariatet er tre av fire stillinger besatt av menn. I forbundsstyret til Norges fotballforbund er fem av åtte medlemmer menn.

- Det må en kraftig endring til, konstaterer Geelmuyden.

- De går en utrygg fremtid i møte
Endringene vil også komme, spår den anerkjente PR-eksperten. Enten idrettsforbundet liker det, eller ikke.

- Idrettens utfordring i Norge, er at den grunnleggende finansieringsmodellen med Norsk Tipping er i ferd med å rakne. Det kan de egentlig ikke gjøre noe med. De private spillselskapene kommer, uansett. Monopolenes tid er forbi, sier Geelmuyden, og kommer med et nytt stikk mot lederne i norsk idrett:

- Hadde jeg vært idrettsbyråkrat eller idrettspamp, så hadde jeg også følt meg litt truet. De går en ganske utrygg fremtid i møte, så jeg skjønner at de drømmer om et OL, der de igjen får stikke et sugerør ned i statskassa.

- Satses for lite på bredden
Et av Geelmuydens hovedargumenter mot et OL i Oslo, er den enorme summen lekene vil koste norske skattebetalere. Søkerkomiteen har budsjettert med 35 milliarder kroner, og argumenterer for at et Oslo-OL vil sørge for at infrastrukturen blir rustet opp, og at flere, svært nødvendige, idrettshaller blir bygget. Dette fnyser Geelmuyden av.

- Det er en ekstremt provoserende argumentasjon. Akkurat som om det ikke er mulig å ruste opp Groruddalen uten å arrangere et idrettsstevne?

Geelmuyden, som er født og oppvokst i Oslo, mener det satses alt for lite på breddeidrett i Norge.

- Jeg opplever at breddeidrett er kraftig nedprioritert i idrettsforbundet, og at de syns det er mest stas med eliteidretten. Samtidig later de som at det er en sammenheng mellom gullmedaljer på elitenivå, og engasjement på breddenivå. En slik sammenheng har aldri blitt dokumentert.

- Hvis det koster to til fire millioner kroner å bygge en fotballbane et sted i Norge, så kan du selv tenke deg hvor mange idrettsarenaer man kan bygge for 35 milliarder kroner. Jeg bruker gjerne penger på idrett, men mener at det finnes en langt mer demokratisk innfallsvinkel enn å arrangere et OL, avslutter Geelmuyden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Geelmuyden Kiese

Mest lest på Sport

Annonsebilag