*Nettavisen* Sport.

- Pappa brente meg med sigaretter, kvalte meg og slo meg med ledninger

PATRICK O'SULLIVAN ble mishandlet som barn. Nå forteller han sin historie. Foto: Noah Graham (Getty Images)

Patrick ble fysisk mishandlet fra han var fem år til han var 16. Alle så det. Ingen gjorde noe.

NEW YORK (Nettavisen): «Jeg trodde det var normalt. Som barn vet du ikke bedre. Pappa vekket meg opp klokka fem om morgenen og tvang meg til å trene i to timer før skolen startet. Jeg husker at jeg hadde et tungt hoppetau av lær, og hvis han mente at jeg ikke trente hardt nok, tvang han meg til å ta av meg trøya og så pisket han meg med tauet. Han ga seg bestandig før jeg besvimte, for det ville ødelegge målsettingen hans – da kunne jeg ikke trene.»

Dette var på farens gode dager. Mishandlingen begynte da Patrick O’Sullivan var bare fem år gammel, fra første gang han tok på seg skøyter og spilte ishockey.

Rundt tiårsalderen ble det verre, skriver O’Sullivan i en kronikk for The Players Tribune. Faren John brente ham med sigaretter, kvalte ham, kastet fulle brusflasker mot hodet hans eller låste ham ute i bare pysjamas midt på vinteren.

Volden ble en rutine

Det var guttungens prestasjon på ishockeybanen som avgjorde hvor voldelig faren var. Målet var nemlig at Patrick skulle bli NHL-stjerne.

Etter hvert ble mishandlingen en rutine som Patrick lærte seg å leve med.

«En god dag for meg var når han banket meg opp. Det kunne jeg forberede meg på. En dårlig dag var når det ble uforutsigbart. Av og til kunne jeg våkne midt på natten av at faren min begynte å slå meg helt uten grunn.»

Mishandlingen startet allerede på parkeringsplassen etter treninger og kamper. Faren brydde seg ikke om å skjule misbruket for andre foreldre. Så hvorfor var det ingen som satte en stopper for dette?

Ingen ringte politiet. Ingen konfronterte faren. Selv ikke moren hans.

«Jeg glemmer aldri et øyeblikk da jeg var ti år gammel og på vei ut for å spille kamp, da moren min tok meg til side og hvisket «Du må spille bra i dag, hvis ikke kommer det til å bli skikkelig ille i kveld.»

I dette øyeblikket skjønte Patrick O’Sullivan at han ikke ville få hjelp. Han måtte stå imot faren på egenhånd. Bare han ble stor nok.

Sloss foran besteforeldrene

Mishandlingen fortsatte i seks år til – mer enn to tusen dager. Jo eldre Patrick ble, jo verre ble det. Gutten var nemlig god, den beste på laget, og dermed fungerte julingen som den skulle i øynene til faren.

Patrick O’Sullivan ble valgt først i draften til juniorligaen Ontario Hockey League da han var 16 år. Heller ikke dette fikk pappa John til å stoppe. Tvert imot.

Så orket ikke Patrick mer. Han måtte stå opp mot faren, selv om han risikerte enda verre juling.

De to begynte å slåss utenfor besteforeldrenes hus. Med moren og besteforeldrene som tilskuere i vindusposten sloss far og sønn i flere minutter. Til slutt kjørte faren avgårde, mens Patrick ringte til politiet.

To dager senere ble faren arrestert, da han dukket opp for å se sønnens neste hockeymatch. Han fikk noen uker i fengsel.

Klikk på bildet for å forstørre.

VANT VM-GULL: Patrick O'Sullivan reduserte til 2-3 og scoret deretter 4-3-målet som avgjorde finalen i junior-VM i 2004 til USAs fordel mot Canada. Foto: Bruce Bennett (Getty Images)

Ikke farens fortjeneste

Og Patrick? Han havnet i NHL. I 2003 ble han draftet av Minnesota Wild som 18-åring. I 2004 ble han juniorverdensmester med USA etter at han scoret to mål, inkludert vinnermålet, i 4-3-seieren mot Canada i finalen.

Han fikk 334 kamper i verdens beste hockeyliga, scoret 58 mål og gjorde 161 målpoeng før han avsluttet karrieren i 2013.

Ingenting av dette er farens fortjeneste, skriver Patrick hos The Players Tribune.

«Det skyldes at jeg holdt meg så langt unna ham som jeg kunne. Jeg var ute av huset hele dagen, alene, bare med en hockeykølle og en ball. Jeg driblet og driblet og driblet, skjøt, skjøt og skjøt, om og om igjen, til kølla føltes som en forlengelse av kroppen. Det er derfor jeg kom til NHL.»

Nå håper Patrick O’Sullivan at hans historie kan føre til at foreldre som ser barnemisbruk sier ifra til politiet eller på andre måter setter en stopper for det. Derfor har han skrevet en bok om sin historie.

Han mener at det er ironisk at hockeysamfunnet, hvor man elsker å snakke om tøffhet og mot, ikke stopper barnemisbruk.

«I den verdenen er mot det samme som å stille seg foran et slagskudd. Men det er enkelt. Det er ikke mot. Alle kan gjøre det.»

Les hele innlegget hos The Players Tribune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.