*Nettavisen* Sport.

- Savner ikke proffene

SAVNER IKKE: Morten Ask forteller at landslagsgutta ikke savner stjernespillerne under årets VM. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters / NTB scanpix)

Landslagsgutta savner ikke stjernespillerne.

I Minsk-VM stiller det norske ishockeylaget med omtrent like mange spillere fra hjemlig og utenlandsk liga. Foreløpig ser det ikke ut til å hemme sjansen for å overraske på ny.

Vålerengas Morten Ask (33) er blant de norske spillerne som har vendt hjem til norsk eliteserie etter mange år som utenlandsproff. Han vet hva som kreves på internasjonalt nivå, men er ikke bekymret over at 12 av 25 spillere i VM-troppen spiller for norske klubber til daglig.

- Det er jo et høyere tempo ute i Europa enn det er hjemme i eliteserien. Samtidig er det sånn at når man får spilt noen treningskamper på et høyere nivå, venner man seg fort til det. Det er ikke så stor forskjell. Det er bare i det daglige at det er litt lavere nivå i Norge.

- Den største forskjellen er at her er man i rollene sine og holder posisjonene, mens i Norge flyr folk litt mer rundt. Det er mer rette linjer (i landslaget), og du gjør den jobben du har. Hvis ikke får du ikke spille, og det er faktisk litt lettere å forholde seg til noen ganger, sier Ask til NTB.

Kjent situasjon
Tunge navn som Patrick Thoresen (SKA St. Petersburg), Ole-Kristian Tollefsen (Färjestad) og Mats Zuccarello Aasen (New York Rangers) måtte takke nei til VM-spill i Minsk. Erstatterne har levert i de første kampene som har gitt seirer over Italia og Danmark.

- Dere savner kanskje ikke profilene som er ute?

- Nei, vi gjør jo ikke det. Det er alltid noen nye som tar tak, står fram og gjør jobben. Det har vi vært igjennom før også. Det er ikke noen fasit at det er så mye bedre å ha med toppspillerne, mener Morten Ask.

Han trekker paralleller til Norge-lagene som imponerte i 2008 og 2011 uten noe stjernegalleri.

- Det minner om de VM-ene. Vi hadde ikke med proffene, men karet oss til kvartfinaler. Det viser hva hardt arbeid og lagmoral gjør.

Håper på ny sensasjonVerdensmesterskapet i Slovakia for tre år siden ga et norsk hockeymirakel i form av 5-4-seier over stormakten Sverige. Tirsdag venter samme motstander i den tredje gruppespillkampen i Tsjizjovka Arena.

- Nå skal vi ta én kamp av gangen og ikke tro at vi er noe bedre enn det vi er. Vi må ut og gjøre den samme jobben med den samme innstillingen og arbeidsmoralen mot Sverige. Så vet vi aldri hvor det kan ende.

- Du mener det er mulig å gjenta seieren fra 2011?

- Det er små marginer og ingen dårlige lag. Vi kan slå alle, vi kan ryke for alle. Det er åpnere enn på mange år, sier Ask, som leverte både scoring og assist i den nevnte sjokkseieren i Slovakia.

En ny skrell tirsdag kveld vil sende Norge et langt steg mot nok en kvartfinale. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.