RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Øystein Pettersen er glad for å se at folk kommer seg bort fra TV-stolen, men kunne ønske at det var egne løyper for turgåere.
Øystein Pettersen er glad for å se at folk kommer seg bort fra TV-stolen, men kunne ønske at det var egne løyper for turgåere. Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

- Synes ikke at det er helt konge at folk går i løypa

Sist oppdatert:
Øystein «Pølsa» Pettersen mener Norge bør lære av Mellom-Europa.

Mandag kveld publiserte Nettavisen-blogger Sindre Wiig Nordby et innlegg om sin frustrasjon over at turgåere ødelegger skiløypene.

SKAPER DEBATT: Nettavisen-blogger Sindre Wiig Nordby klarer ikke svare på alle kommentarene han får etter at han la ut blogginnlegget om ødelagte skiløyper.

«Jeg blir lei meg når jeg ser fine skiløyper, nydelige skispor bli unødvendig ødelagt. Som regel så lar jeg det passere, dere er så mange. Men av og til øyner jeg et håp og stopper med et smil om munnen og prøver å forklare at dere ødelegger skiløypene når dere går midt i sporet. Men dere vil ikke høre,» er noe av det Nordby skriver.

Blogg-innlegget har skapt enormt engasjement og reaksjonene har ikke latt vente seg, forteller bloggeren.

- Det har plinget i mobilen hele tiden. Det har nesten vært litt plagsomt. Jeg har prøvd å studere, men det har ikke vært så lett. Samtidig ønsker man å svare på flest mulig kommentarer. Det klarte jeg i begynnelsen, men nå har det kommet så mange kommentarer at jeg ikke har mulighet til å svare på alt. Jeg må rett og slett gi opp. Den lever sitt eget liv nå, sier Nordby til Nettavisen. 

Engasjert smøresjef
Smøresjef på det norske langrennslandslaget Knut Nystad er blant dem som har engasjert seg i debatten. Nystad meldte tirsdag på sin egen blogg at han ble glad for å lese Nordbys innlegg.

Til Nettavisen forteller smøresjefen at det er viktig at problemet blir diskutert. 

- Jeg har stor tro på at marka er for alle og vi må respektere hverandres bruk av marka. Men det jeg synes er synd er når de som er glad i marka, om de nå går, sykler eller står på ski, begynner å ødelegge for hverandre. Man må ha en gjensidig respekt for hverandre, sier Nystad til Nettavisen

VIKTIG DISKUSJON: Knut Nystad er glad for at noen tar opp debatten om turgåere i skiløyper.

- Hvis man tilrettelegger for hverandres behov, tror jeg vi stort sett blir venner der ute i naturen. Det er ikke nødvendig at man går og tråkker og saboterer. Det blir for dumt.

Nystad forteller at han ofte opplever skiløyper som har blitt ødelagt av turgåere.

- Det opplever man ofte. Spesielt i nabolag hvor det bor mye folk. Men jeg skjønner jo det, hvis de ikke har noe annet sted å gå. Man skulle bare ønske at det var tilrettelagt for de som ønsker å gå. Så kan skiløpere få lov til å være i skiløypa, og så kan turgåere få lov til å være på deres vei. Dette er kanskje et signal på at det ikke går an å dele på plassen, men at man bør finne en løsning som passer for begge. Jeg har kanskje ikke løsningen, men jeg synes det er viktig at diskusjonen blir tatt, forteller smøresjefen.

«Pølsa»: Se på Mellom-Europa
Også tidligere landslagsløper Øystein «Pølsa» Pettersen sier at han har opplevd ødelagte skiløyper på grunn av turgåere. Team United Bakeries-løperen finner imidlertid en glede i at folk faktisk kommer seg ut på tur, uavhengig av hva de har på beina.

- Jeg har registrert at folk er ute på tur og går i løypa. Jeg kan vel ikke si at jeg synes at det er helt konge at folk går i løypa. Spesielt ikke når det er nysnø og løst. Men det er bedre at folk er ute på tur enn at de sitter inne og ser på TV. Dette er helt sikkert en gi og ta situasjon som veldig mye annet, sier Pettersen til Nettavisen.

«Pølsa» tror Norge bør se på «Mellom-Europa» for å finne en løsning på løypeproblemet.

- I den grad det er et problem, tror jeg løsningen er at man gjør som i Mellom-Europa. At de lager egne løyper for skiløpere og egne løyper for turgåere. Jeg tror det kan være smart. Folk må komme seg ut på tur, sier Pettersen.  

- I den grad det er et problem, tror jeg løsningen er at man gjør som i Mellom-Europa, sier Øystein Pettersen til Nettavisen.


Skiforeningen: - Ikke et stort problem
I Oslo-marka er det 2600 skiløyper. 2200 av disse er det Skiforeningen som preparerer.

Kommunikasjonssjef i Skiforeningen Emilie Nordskar, sier at de ikke ser på turgåere som et stort problem i skiløypa.

- Vi opplever at folk stort sett ferdes fint sammen i marka, også på vinteren. Vi får ikke veldig mange henvendelser på dette. Det er klart at for de som opplever at et helt nytt og ferskt skispor blir gått ned, er selvfølgelig ikke det noe gøy. Skiløyper er laget for å gå på ski i, men når det er sagt, synes vi at folk stort sett klarer å oppføre seg bra. Dette er ikke noe kjempetema hos oss, sier Nordskar til Nettavisen.

Skiforeningen oppfordrer likevel turgåere om å finne seg andre steder å gå enn i skiløypa.

- Oppfordringen er å se seg rundt etter alternative veier og stier. Sognsvann er et veldig populært utfartsområde, og der er det faktisk brøytet opp turstier på vinterstid. Oppfordringen er å ikke bruke beina i skisporet på vinteren. Vi ønsker ikke å være noe løypepoliti, så vi er avhengig av at folk bruker normal folkeskikk og tar hensyn til hverandre.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere