RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Dette kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere

ØDELEGGENDE: Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania, mener utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby i verste fall kan ødelegge hans videre karriere.
ØDELEGGENDE: Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania, mener utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby i verste fall kan ødelegge hans videre karriere. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Etterlyser flere konsekvenser etter dopingtabben.

Trond Blindheim mener noen må ta sin hatt og gå etter at Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder som følge av feil astmamedisinbruk.

Omdømmeeksperten og rektoren ved Høyskolen Kristiania er kritisk til skiforbundet etter at Sundby er utestengt i to måneder for feil bruk av astmamedisinen Ventoline. Skiforbundet har tatt på seg all skyld for utestengelsen.

– Dette er en kjempeskandale. Det kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere, sier Blindheim til NTB og påpeker at det er skiforbundet han er opprørt over.

– Det er jo bare synd på Sundby.

Les også: Derfor holdt de Sundby-saken hemmelig i 1,5 år

Les også: Northug vant Tour de Ski

Sett denne? Dette er dingsen som har skapt problemer for Sundby

Mener noen bør gå

Han forteller at Sundby skal ha profesjonell rådgivning og at han er i hendene på eksperter. Når en slik sak ser dagens lys, settes naturligvis spekulasjonene i gang.

– Det er veldig ødeleggende for renommeet til Sundby. Det er jo han alle skriver om, forteller Blindheim og omtaler dette som en av de største skandalene blant annet fordi langrenn er mer enn en sport i Norge.

– Det er jo trist for Sundby. Han har et apparat han lytter til for å nå målene sine. Og så gir de ham feil råd. Da nytter det ikke å skylde på omstendighetene, er den klare meldingen fra Blindheim.

Saken fortsetter under bildet

VELREGISSERT: Skipresident Erik Røste (t.v.), langrennsløper Martin Johnsrud Sundby og landslagslege Knut Gabrielsen på onsdagens pressekonferanse.

Feiltolkning av reglene

Utøvere har lov til å ta opp til 1600 mikrogram astmamedisin uten å ha særskilt tillatelse. Regelverket er laget for bruk av en håndholdt inhalator for å ta medisinen. I Sundbys tilfelle ble det brukt en forstøver for å få i seg medisinen. Det er her misforståelsen ligger. En misforståelse som skulle vært unngått, skal en tro Blindheim.

Fakta: Dette er Sundby-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 
 • Martin Johnsrud Sundby fikk diagnostisert astma som barn, og har brukt astamedisinen Ventoline.
 • Ventoline inneholder stoffet salbutamol. Regelverket tillater bruk av inhalert salbutamol opp til en maksimumsdose på 1600 mikrogram per 24 timer.
 • Salbutamol er nødvendig for at Sundby skal kunne konkurrere på lik linje med andre. Astma gjør luftveiene trangere, mens salbutamol gjør at de slapper av og får normal størrelse igjen.
 • Landslagslege Knut Gabrielsen og Norges Skiforbund sier de forsto det som at doseangivelsen gjaldt den faktiske dosen som inhaleres, og ikke dosen som settes i forstøverapparatet (den tilmålte dosen).
 • I forbindelse med at astmaen til Sundby forverret seg i 2014, ble han anbefalt av landslagslege Gabrielsen å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram per døgn via forstøverapparatet. Dosen som settes i forstøverapparatet har vært totalt 15.000 mikrogram.
 • Skiforbundet støttet seg på studier som sier at bare om lag ti prosent av dosen som settes i apparatet blir inhalert og opptatt i kroppen ved bruk av forstøverapparatet.
 • I forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015 ble det gjennomført «in competition»-testing. Sundby opplyste da at han hadde tatt salbutamol og urinprøvene viste et innhold på 1340 og 1360 nanogram per mililiter urin. Den øvre grensen er 1200. Verdier over grensen betyr ikke det samme som at utøveren har gjort noe galt, men at det må gjøres flere undersøkelser.
 • Dopingpanelet i det internasjonale skiforbundet (FIS) var enige med Norges Skiforbund. Sundby ble derfor frikjent i september 2015. Påtalenemden i Antidoping Norge delte FIS’ syn og anket ikke.
 • Verdens antidopingbyrå (WADA) sier at det er dosen som legges inn i forstøverapparatet som er veiledende, ikke den som inhaleres i kroppen. Ifølge dem har Sundby overskredet den lovlige grensen.
 • WADA, derimot, anket saken til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport). Saken ble behandlet i mai i år, og dommen falt 11. juli 2016.
 • I CAS er Sundby utestengt i to måneder fra 11. juli. I tillegg strykes resultatene hans i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015.
 • På grunn av dette mister han også sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong. 
 • Kilde: Norges Skiforbund

– Selv om det skyldes omstendigheter, sier det noe om kompetansen. Noen bør ta sin hatt og gå. Det bør få konsekvenser for noen, forteller han.

Petter Northug evnet å komme tilbake ved å ta fire gull i VM i Falun etter å ha blitt dømt for fyllekjøring i 2014. Blindheim tror ikke det er noen automatikk at det samme skjer med Sundby.

– Northug kom tilbake, men i dette tilfellet er det de folkene Sundby har stolt på, som har sviktet. Selv om de tar på seg all skyld, er det Sundby som må tilbakebetale i form av medaljer, sier han. (©NTB)

Bakgrunn: Sundby utestengt i to måneder etter dopingbrudd

Les mer:

* Utenlandske utøvere reagerer: - Egne regler for Norge

* Bjørgen bruker også astmamedisin: - Jeg støtter Martin

* Langrennssjefen: - Andre land må bare spekulere, men vi har stien ren

* Landslagslegen har feiltolket reglene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere