*Nettavisen* Sport.

Advarte norske utøvere mot stoffet som felte Sachenbacher-Stehle

ADVARTE: Antidoping har advart mot stoffet som skal ha gjort utslag på Sachenbacher-Stehles dopingprøve. P.S: Produktet som er avbildet i det innfelte bildet har ikke nødvendigvis sammenheng med saken. Foto: Michael Dalder / Faksimile antidoping.no

Antidoping Norge skriver at stoffet «har ført til en rekke dopingsaker, både nasjonalt og internasjonalt».

21.02.14 19:27

Klikk på bildet for å forstørre.

SOTSJI (Nettavisen): Fredag kveld bekreftet Evi Sachenbacher-Stehle at hun har testet positivt på en dopingtest.

Pressetalsmann for det tyske skiforbundet, Stefan Schwarzbach, forteller overfor Nettavisen at stoffet som ga utslag på dopingtesten er kjent som metylheksanamin.

Ifølge Antidoping Norge kom stoffet på World Anti Doping Agency’s dopinglister i 2009.

I et innlegg på egne hjemmesider, med tittel «se opp for dette produktet», advarer Antidoping Norge norske utøvere mot metylheksanamin.

Det går under en rekke ulike navn, og utøvere både i Norge og utlandet har testet positivt på stoffet, som blant annet kan være å finne i diverse kosttilskudd.

Stoffet beskrives på Antidoping Norges hjemmesider som et sentralstimulerende middel.

Videre skriver de generelt at stoffet kan redusere tretthetsfølelsen, føre til nedsatt vurderingsevne og øke risikoen for å ta sjanser. Samtidig kan stoffet påvirke sentralnervesystemet og påvirke fettforbrenningen i en viss grad.

- Skuffet og sjokkert
I tilfellene som har funnet sted i Norge skal utøvere ha fått i seg stoffet via produktet «Jack3d», skriver Antidoping Norge på egne hjemmesider. Det er imidlertid uvisst hvilket produkt Sachenbacher har benyttet seg av.

Pressetalsmann Schwarzbach møtte Sachenbacher-Stehle natt til fredag, og forteller at det var en merkelig situasjon.

- Ingen kunne tro dette. Hun gråt ikke, men var veldig skuffet og sjokkert. Hun klarte ikke forklare det som hadde skjedd, og klarer fortsatt ikke det, sier Schwarzbach til Nettavisen og resten av pressekorpset.

Sachenbacher-Stehle har nå også uttalt seg i saken via sin Facebook-side. Hun innrømmer at hun har testet postivt på et ulovlig middel, men er klar på at hun ikke bevisst har dopet seg.

- Jeg opplever det verste mareritt noen kan forestille seg, for jeg kan ikke forklare hvordan prøven min kunne bli positiv, sier den tyske skiskytteren i en uttalelse gjennom sin manager ifølge NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

I TRØBBEL: Evi Sachenbacher-Stehle bekrefter selv at hun har testet positivt på en dopingtest foretatt under OL. (AP Photo/Gero Breloer, File)


Til tross for at Sachenbacher ikke nødvendigvis har vært klar over at hun har fått i seg stoffet, sier talsmannen for det tyske skiforbundet at hun må leve med konsekvensene.

- Det virker som dette er en tabbe. Men det er en tabbe som hun må ta konsekvensene av.

- Hva vil skje med henne nå?

- Vi må vente å høre hva IOC sier. Jeg tror vi fortsatt ikke har fått den endelige rapporten. Så må IBU se på deres regler som jeg tror de vil følge. Og det betyr at hun vil få en utestengelse på ett eller to år. Jeg er usikker, sier Schwarzbach til Nettavisen.

LES OGSÅ: Stjernene om skandalen: - Herregud, det er ikke en bra dag

- Gir nok info
Ifølge Schwarzbach er det tyske skiforbundet sammen med WADA flinke til å informere utøverne om hvilke kosttilskudd som er trygge for dem å bruke.

- Det finnes en spesiell liste i Tyskland hvor man finner alle typer kosttilskudd som er greie for utøverne å bruke. Den heter Köln-listen. Vi har våre egne partnere som er offisielle leverandører av disse produktene og de går gode for dem, forklarer Schwarzbach.

Klikk på bildet for å forstørre.

HEKTISK: Pressetalsmann for det tyske skiforbundet, Stefan Schwarzbach, ble plutselig en meget travel mann fredag. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

- Vi snakker med våre utøvere om dette gjennom hele året. Våre leger, trenere, fysioterapeuter, alle snakker med dem om dette. Vi sender også ut en skriftlig forklaring om hva de kan ta som vi sender ut. Forklaringen kan være at hun har tatt noe som ikke var på listen, men det vet vi ennå ikke, sier pressetalsmannen.

- Håper at dette er eneste tilfelle
Schwarzbach sier videre at de ikke kan nekte utøverne å bruke produkter som ikke er på listen, men skiforbundet er klare på at de bør holde seg til listen.

- Det er ikke mulig å ha kontroll på at alle utøverne holder seg til listen, men vi forsøker selvfølgelig å be dem holde seg til listen, sier Schwarzbach.

Sachenbacher trener til vanlig med det tyske landslaget i Ruhpolding, og benytter seg av de samme trenerne og legene som hennes lagkamerater. Schwarzbach har imidlertid foreløpig ingen grunn til å tro at flere av 33-åringens lagvenninner vil teste positivt.

- Vi håper at dette er det eneste tilfelle, sier pressetalsmannen.

- Dette er ikke bare alvorlig for det tyske skiforbundet, men det er alvorlig for skiskyting generelt. Skiforbundet er klare på at vi har en nulltoleranse til doping, og vi er sjokkerte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.