Gå til sidens hovedinnhold

Antidoping Norge om Johaug-prøvene: - Lave doser av stoffet

Bekrefter Therese Johaugs positive prøve.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Torsdag smalt bomben. Norges Skiforbund opplyste i en pressemelding at den norske langrennshelten Therese Johaug hadde testet positivt på et forbudt stoff. Det dreier seg om det ulovlige stoffet clostebol.

Johaug skal angivelig ha fått i seg stoffet gjennom bruk av kremen Trofodermin, en krem hun brukte for solbrent leppe.

På en pressekonferanse torsdag bekrefter Antidoping Norge at det kun dreier seg om en liten mengde av det forbudte stoffet.

LES OGSÅ: Johaug tok til tårene

- Prøven fra dopinglaboratoriet viser at det er lave nivåer og forenlig med bruk av krem, som det hevdes. Det er ikke noe som peker på at dette har gitt prestasjonsfremmende effekter, sier Per Wiik Johansen.

Han er medisinsk sjef i Antidoping Norge.

- Det er likevel alvorlig å ha dette stoffet i kroppen og dette er en spesiell sak. Det er påvist lave verdier av et stoff i en tung dopinggruppe. Dette er en kjedelig og alvorlig sak, sier han videre om Johaug-saken.

- Clostebol tilhører en gruppe anabole steroider, et stoff som har kraftig muskelbyggende effekt. Det står på dopinglisten. Det er et stoff som er veldig fettløslig, og tas opp gjennom huden og inn i blodbanen. Det kan påvises via en urinprøve at du har brutt dopingreglene, sier han.

- Belyse saken

Britha Røkenes, juridisk rådgiver i Antidoping Norge, sier at organisasjonen per nå ikke vil kommentere konkret rundt saken.

- Vi gjør hva vi kan for å innhente all informasjon, også informasjon som er til gunst for utøveren. Vi må ta oss tid til å belyse alle sider av saken, så den er godt opplyst når påtalenemda skal ta stilling, sier hun.

Det er i hovedsak etter at påtalenemda har tatt stilling til saken, at Antidoping Norge overtar og kan kommentere konkret rundt saken.

Røkenes sier følgende om et mulig utfall av saken.

- Det er vanskelig å si noe om sanksjon, fordi det kan være alt fra fire års utestengelse til at saken henlegges. Det er snakk om et anabolt stoff, et såkalt ikke særskilt stoff, og da er hovedregelen at du stenges ute i fire år, hvis det er snakk om grov uaktsomhet, sier juristen.

- Hvis det foreligger at du har handlet uaktsomt, kan straffen fort være ned i to år. Det er også mange muligheter for ytterligere reduksjon. Helt ned til en advarsel, eller at saken henlegges, fortsetter Røkenes.

Saken videre

Det er påtalenemda som tar stilling til suspensjon fram til saken er ferdigbehandlet.

- Utøveren kan enten frivillig akseptere en suspensjon, eller så er det påtalenemda som skal ta stilling til det, etter den innledende saksbehandlingen, sier Røkenes.

SVENSKENE: Norsk langrenn stinker

Røkenes beskriver videre gang i saken slik:

- Vi er i gang med prosessen med denne saken og opplever at alle parter er samarbeidsvillig. Denne saken skal framlegges for påtalenemda, et fritt organ, som består av juridisk, farmakologisk og medisinsk kompetanse. De skal ta stilling til om saken skal påtalebegjæres. Deretter skal den avgjørelsen videresendes så snart som mulig, og senest innen 14 dager, til utøver eller utøvers advokat. Utøver får mulighet til å kommentere begjæringen.

- Det er mulig med en muntlig forhandling med utøver, med mindre alle medlemmene i domsutvalget er enig i at det ikke er riktig. Det er videre opp til domsutvalget å ta stilling til en eventuell avgjørelse.

Kommentarer til denne saken