Gå til sidens hovedinnhold

Astrid om plagene: - Jeg overså det og tenkte at dette går fint, men så får man smellen

Nå har hun lært av feilen som ga henne en marerittstart på fjorårssesongen.

KVITFJELL/OSLO (Nettavisen): Det så ikke lovende ut for Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) da hun gikk «ett av sine verste løp» under sesongåpningen på Beitostølen for nærmere ett år siden.

Lenge så det ut til at VM skulle glippe, men Heming-jenta slo hardt tilbake, sikret seg VM-plass og gikk inn til sølv på 15-kilometeren i Falun.

28-åringen mener hun har lært mye av oppturene og nedturene fra forrige sesong.

- I fjor på denne tiden var jeg helt kjørt. Jeg trodde jeg hadde nådd bunnivået allerede på høsten, men det gikk enda litt dårligere før det begynte å gå bra igjen. Jeg tror ikke jeg får den samme opplevelsen en gang til, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

LES OGSÅ: - Derfor engasjerte Uhrenholdt Jacobsen seg i Northu-debatten

Hun tror hun brente for mye krutt allerede på sommeren før sesongen. Derfor har hun kuttet betydelig ned på mengdetreningen i år.

- Jeg har vært litt mer tilbakeholden på treningen. Jeg har ikke trent så voldsomt som i fjor. Jeg er ganske plaget av allergi og astma, og i fjor så overså jeg det og tenkte at det går fint, men så får man smellen. Jeg har vært litt flinkere til å styre etter det i år, forklarer Heming-jenta.

Kaldere sommer

28-åringen mener også det har vært til hennes fordel at sommeren i år var kaldere enn året før.

- Det var ikke så mye astmatiske plager, men det gikk mer på det at jeg hadde mye belastning i en periode det var mye allergi. Det var veldig varmt i fjor sommer og det tåler jeg sannsynligvis ikke. Jeg tror at jeg har vært flinkere til å trene litt mindre og hvile i år, og så har jeg vært heldig med at det har vært en kaldere sommer, sier Jacobsen.

Likevel kan hun merke plagene på dager hvor det er tung luft - noe hun fikk oppleve under en treningsøkt på Kvitfjell.

- Når det er litt tåkete og tung luft så får jeg problemer. Det er vanskelig å slippe feltet og legge seg bak og gjennomføre på et helt annet nivå fordi lungene ikke har lyst til å være med. Samtidig så vet jeg at hvis jeg tvinger noe gjennom, så blir jeg syk. Da er man ute i trening i noen uker, forklarer 28-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eksamen

Selv om hun føler at hun har god kontroll på treningsbelastningen, er det imidlertid en annen ting som kan stå i veien for suksess i starten av sesongen.

28-åringen har medisinstudier ved siden av og i desember er det tid for eksamen. Hun er tydelig på at langrenn alltid kommer først i rekken, men legger ikke skjul på at studiene koster krefter.

- Jeg skal studere og har eksamen rett før jul, så da må jeg ta tingene med en klype salt og se hvor mye overskudd jeg har i konkurransesammenheng, men jeg tror jeg kommer til å være bra rustet til Tour de Ski, forteller hun.

- Studiene kommer aldri først, men det er en belastning, så det er vanskelig å si hvordan det går. Det kan hende at det går kjempebra, men det kan også hende at det går litt så som så. Jeg tror jeg må være litt raus med meg selv og ikke være for kritisk hvis det ikke går alt for bra fra starten av. Jeg driver med litt mer enn konkurrentene mine i den perioden, forklarer 28-åringen.

Så gjenstår det å se hvordan det går når Uhrenholdt Jacobsen står på startstreken under verdenscupstarten i finske Kuusamo i slutten av november.

Reklame

Halv pris på bestselgere hos Oakley