RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STØTTER AUKLAND: Calle Halfvarsson går med de samme blodverdiene, som Anders Aukland har blitt mistenkeliggjort for doping for.
STØTTER AUKLAND: Calle Halfvarsson går med de samme blodverdiene, som Anders Aukland har blitt mistenkeliggjort for doping for. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Aukland får støtte fra svensk hold

Landslagsløperen har de samme blodverdiene som Anders Aukland har blitt mistenkeliggjort for.

Det ble voldsomt oppstyr da den svenske dokumentarserien «Uppdrag granskning» sendte et nytt program om doping denne vinteren, slik de også gjorde i fjor.

Her ble blandt andre Anders Aukland, som gikk for det norske landslaget på begynnelsen av 2000-tallet, mistenkeliggjort fordi han hadde blodverdier som var høyere enn normalen.

Dette satte sinnene i kok, og nå får nordmannen også støtte fra en svensk landslagsløper, som har de samme, høye blodverdiene.

- De verdiene som vi har, er jo ingenting i forhold til hva en dopet person vil ha, så dette er virkelig ingenting å snakke om, sier Calle Halfvarsson, ifølge Aftonbladet.

- Det er useriøst
Normale verdier for en mann ligger på 13-17, mens Aukland hadde 16-18 i blodverdier. Da «Uppdrag granskning» sendte den første av to dopingdokumentarer i fjor, valgte det svenske landslaget å gå ut med en liste over sine VM-løperes blodverdier, uten at noen ble navngitt. På listen var det én løper som hadde lignende blodverdier som de Aukland har blitt mistenkeliggjort for, og Halfvarsson er ikke redd for å innrømme at disse verdiene tilhører han.

- Det er ingen hemmelighet. Jeg kunne godt ha innrømmet det i fjor, også. Jeg har naturlig høye blodverdier, sier Halfvarsson.

Den svenske 24-åringen syns det er synd at Aukland har blitt mistenkeliggjort.

SINT: Anders Aukland følte seg uthengt i svensk dokumentar.

- Jeg så ikke dokumentaren, men så på «Skavlan» da Aukland var der og var kjempesint. Jeg syns synd på han. Han har blitt utpekt uten at det finnes bevis. Det er grusomt gjort, mener Halfvarsson.

- Jeg vet ikke om de har peiling på hvordan doping foregår? Det virker som de bare har lest noen verdier på et papir og tatt utgangspunkt i det. Jeg syns det er useriøst.

Halfvarsson kan også avkrefte at naturlig høye blodverdier gir en stor fordel i konkurranse.

- Nei, det finnes de som har langt lavere verdier, som fortsatt slår meg. 

Klar for verdenscupavslutning
I helgen møtes langrennsløperne til verdenscupavslutning i neste års VM-løyper i svenske Falun. I motsetning til resten av det svenske laget, fikk Halfvarsson er skuffende OL på grunn av sykdom, og håper revansjen kan komme på hjemmebane.

- Det ville ha vært et plaster på såret, i alle fall.

Minitouren i Falun åpner med sprint for både menn og kvinner fredag, før det er duatlon lørdag, og jaktstart søndag. Martin Johnsrud Sundby har allerede sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen på herresiden, mens det er meget jevnt mellom Therese Johaug og Marit Bjørgen på kvinnesiden. Johaug leder med 39 poeng før verdenscupavslutningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere