Påtalenemnda bekrefter tirsdag at det er lagt ned påstand om utestengelse i 14 måneder for den norske skistjernen.

Det offentliggjør nå Antidoping Norge i en pressemelding.

«Therese Johaug dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode av 14 – fjorten – måneder, med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18.10.2016.» heter det i pressemeldingen.

- Forstår det ikke

Hvis denne straffen blir stående, betyr det at VM i Lahti i 2017 går uten Johaug, men at hun akkurat rekker OL i Pyeongchang 2018.

Therese Johaug er uenig i straffen.

«Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utelukkelse. Jeg ser nå fram til at saken skal behandles i domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig. I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert», sier Therese Johaug i en pressemelding fra hennes advokat Christian B. Hjort.

Johaugs manager Jørn Ernst har ikke besvart Nettavisens henvendelser tirsdag. Heller ikke langrennssjef Vidar Løfshus har vært tilgjengelig for en kommentar.

Påtalenemdas leder Anstein Gjengedal understreker at dette er en påtalebeslutning, og ingen dom.

- Therese Johaug er som internasjonal toppidrettsutøver underlagt et strengt internasjonalt regelverk. Dette regelverket pålegger henne en streng aktsomhetsplikt. Utøvers ansvar for hva hun får i kroppen er statuert i en rekke dopingdommer nasjonalt og internasjonalt. Ved nedleggelse av påstand har påtalenemnden sett hen til relevante CAS-dommer, sier Gjengedal.

OPPDATER DEG: Dette skjer med Johaug-saken nå

Estil: - Høres greit ut

Frode Estil, tidligere OL- og VM-vinner i langrenn for Norge, har vært en av de som har tatt til orde for strenge straffer i dopingsaker. Han syns 14 måneder høres ut som en fornuftig straff om påtalenemdens forslag ender med å gå gjennom.

- Jeg har ikke inngående kunnskap om idrettsjuss, men magefølelsen sier at 14 måneder høres greit ut. Forhåpentligvis er det en straff som er streng nok, men som samtidig har tatt de nødvendige menneskelige hensyn, sier Estil til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under)

Les hele påtalenemndas vurdering i faktaboksen lenger ned i saken.

Med mindre den omdiskuterte Osaka-regelen blir gjeninnført og eventuelt gjeldene for Johaug-saken vil langrennsstjernen rekke OL i Pyeongchang i 2018, akkurat. Estil tror Johaug vil satse videre om hun får denne straffen.

- Det er flott for Therese om hun vil rekke OL. Det tror jeg både hun og det norske folk vil være glad for, sier Estil.

- Hvordan vil det være å trene alene så lenge i en oppkjøring til et OL?

- Det vil så klart bli veldig spesielt. Det krever litt ekstra å gjøre mye av jobben alene. Men jeg vil tro hun er motivert for å gjøre den jobben, og hun er fortsatt ung. Hun vil sikkert også ha noen rundt seg som kan hjelpe, sier Estil.

Påtalenemden har lagt vekt på at Johaug kan klandres for å ikke å foretatt ytterligere undersøkelser av legemiddelet hun fikk av landslagsslegen, og påpeker samtidig at hun har vært utøver på toppnivå i mange år og burde kjenne godt til kravet om utøverens aktsomhetsplikt.

- I landslagskontraktene blir utøverne pålagt å rette seg etter legens anvisninger. Er denne dommen et signal om at Skiforbundet bør vurdere å gjøre endringer i utøverkontraktene?

- Det sto ikke noe slikt i kontraktene i min tid, og jeg kjenner ikke detaljene, men det kan nok godt hende at de vil gjøre endringer i kontraktene til neste år. Det vil bli dyrt for dem om de skal fortsette å betale millioner i erstatninger framover – selv om vi får håpe at det ikke dukker opp flere saker nå, sier Estil.

- Burde sett doping-merket

Den norske skistjernen testet positivt på det anabole steroidet clostebol 16. september. Det skal, ifølge hennes forklaring, ha skjedd etter at hun brukte kremen Trofodermin etter råd fra daværende landslagsslege Fredrik S. Bendiksen på kvelden den 4. september 2016.

Verken Johaug eller Bendiksen la merke til at det etter all sannsynlighet var en stor «doping»-advarsel på krem-pakken, en advarsel som i henhold til italiensk lovgivning trykkes på samtlige pakker Trofodermin.

Påtalenemda mener Johaug kan klandres for å ikke ha foretatt ytterligere undersøkelser av legemiddelet hun fikk og benyttet, særlig siden forpakningen var merket med «DOPING».

Bendiksen påtok seg all skyld og trakk seg med umiddelbar virkning på pressekonferansen da nyheten ble kjent.

LES OGSÅ:

HTML EMBED
embedNAvideo("gTNuxB4lFbQH6FOgGUcIUQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("LKGEnh5xRNIVf9W_h0URdQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("7GBYO4Nq2V-gDfyqNST-cA", false)