Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgen smadret alle på Kollen-tremila

Ble tidenes eldste vinner i det tradisjonsrike rennet.

HOLMENKOLLEN/GRENSEN (Nettavisen): Marit Bjørgen gjorde kort prosess med hele feltet av løpere på søndagens tremil i klassisk stil i Holmenkollen.

Smilende kunne hun ta imot hyllesten på vei inn til mål på skistadion, som den eldste vinneren av Kollen-tremila gjennom tidene.

Bare noen få kilometer var gått av rennet da 36-åringen takket, verdenscupleder Heidi Weng, Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk og alle de øvrige for følget.

Veteranen fra Rognes viste raskt at storformen fortsatt er intakt etter de fire VM-gullene i Lahti. Ingen konkurrenter var i nærheten av å utligne farta til Bjørgen satte opp.

Da hun kom til målstreken hadde hun økt forspranget stort sett hele veien. Over to minutter skilte ned til dem som fulgte nærmest. Det ga henne anledning til å følge litt med på dem som heiet henne fram mot mål.

- Jeg så etter Marius ute i løypa i dag, men jeg så ham ikke. Kanskje faren hans er ute på ski med ham, sa en blid Bjørgen i seiersintervjuet.

- Jeg var mer avslappet i dag. Det store målet mitt var å vinne VM-gull. Nå kunne jeg bare nyte det, og formen er fortsatt der, fortsatte hun.

Therese Johaug vant tilsvarende renn med 3.46 minutter til Ingvild Flugstad Østberg forrige sesong. Fullt så stor seiersmargin ble det ikke for Bjørgen, selv om det aldri var et snøfnugg av tvil om hvem som skulle vinne Kollen-tremila.

Weng i sammenlagtkamp

Oslo-bosatte Bjørgen kjenner løypene i Holmenkollen like godt som sin egen bukselomme. Mange treningsøkter i nettopp disse skiløypene ga nok enda en liten fordel til Bjørgen mot mye av feltet, uten at det var nødvendig.

Fra tribunen ble det ropt «fem år til» mot Bjørgen da hun gikk ut på sisterunden.

Den lille spenningen på 30-kilometeren i Kollen dreide seg isteden om hvem som skulle kapre de andre plassene på podiet.

I tillegg kjempet Weng for å holde på forspranget til finske Krista Pärmäkoski i verdenscupsammendraget.

Mens Weng og tre finske løpere valgte å bytte ski ved første anledning, var Kalla og Kowalczyk blant dem som satset på å gå videre.

Det ga et lite forsprang til de sistnevnte i kampen om plassene bak Bjørgen.

Tettet seg til

Utover i løpet virket det som Wengs gruppe hadde bedre glid på skiene. Sammen med blant andre Pärmäkoski hentet verdenscuplederen inn Kalla og Kowalczyk. Det to sistnevnte valgte å fullføre distansen uten skibytter.

Men forskjellene på skiene viste seg å ikke ha all verdens betydning da gruppa bak suverene Bjørgen kjempet seg mot mål på sisterunden.

Pärmäkoski hadde mest krefter i det lille følget på tampen og kapret andreplassen. Lagvenninnen Kerttu Niskanen spurtet også inn foran Heidi Weng som fullførte som fjerde beste kvinne.

Dermed er det fortsatt noe liv i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt, selv om Weng fortsatt har et solid overtak.

25-åringen fra Ytre Enebakk har nøyaktig 300 poeng å gå på før rennene i Quebec som avslutter verdenscupen.

Ingvild Flutgstad Østberg ble nummer åtte i rennet. Kathrine Harsem (13.-plass), Ragnhild Haga (15.) og Marit Bjørgens kusine Anne Kjersti Kalvå (19.) endte også blant de 20 beste i mål.

Les også

Tredjeplass til Lundby i Kollen

Les også

Bøkko ikke i toppen på 500 meter

Les også

Wozniacki langer ut mot Sjarapova

Les også

Murray ut med et brak mot nr. 129 i verden

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken