*Nettavisen* Sport.

Bjørndalen: - Jeg har mer å gå på

Ole Einar Bjørndalen tror han har mye å gå på i sporet. Foto: Christine Olsson (NTB scanpix)

Ole Einar Bjørndalen knuste konkurrentene i sesongens første individuelle verdenscuprenn. Når startskuddet går for VM på hjemmebane i mars neste år, forventer han å være vesentlig sterkere.

Dagen etter at han slo nærmeste konkurrent med et snaut halvminutt og tok sin første verdenscupseier siden 2012, møtte en smilende Bjørndalen norsk og internasjonal presse utenfor sin egen spesialbygde lastebil ved skistadion i Östersund. Det strålende løpet fra kvelden i forveien satt fortsatt friskt i minnet, men framsto ikke som perfekt.

– Skyting har jeg ikke så mye mer å gå på under de forholdene som var i går. Det kan ikke gjøres så mye bedre. Fysisk vet jeg imidlertid at jeg har ett minutt å gå på, og det skal jeg hente fram til VM, sa en offensiv Bjørndalen.

41-åringen måtte innrømme at det tok tid å falle til ro etter karrierens 95. verdenscupseier.

– Det ble ikke så mye søvn i natt. Det var mange hyggelige meldinger og mange ting jeg måtte lese. I tillegg fikk jeg mange hyggelige telefoner, sa skiskytterkongen.

Noen varmet naturlig nok litt ekstra.

– Helt klart. Spesielt fra de aller nærmeste som jeg har snakket mye med underveis. Det var hyggelig å snakke med gode venner og nær familie, smilte Bjørndalen.

Fikk fotballskjerf

Dagen derpå ventet også en hilsen fra Östersunds toppserielag i fotball. Bjørndalen har fått tillatelse til å parkere sin påkostede lastebil utenfor den nyopprykkede klubbens arena i helgen.

«Grattis! Helt utrolig å vinne 95 verdenscuprenn. Hilsener fra naboene», lød gratulasjonshilsningen som var ledsaget av et supporterskjerf i Östersunds Fotbollsklubbs røde og svarte farger.

Skjerfet fant raskt veien til Bjørndalens hals, før skiskytterkongen forsvant inn i lastebilen for å gjøre unna enda en treningsøkt. Og nettopp 41-åringens siste investering på treningsfronten har spilt en avgjørende rolle i kampen for å finne formen i tide etter sommerens seks uker lange sykdomsavbrekk.

– Jeg hadde ikke hatt en sjanse til å være der jeg er i dag uten å trene så effektivt som jeg har gjort. Jeg har mye mindre trening enn alle de andre som konkurrerer her i Östersund, men alle timene og minuttene jeg har trent har vært hundre prosent effektive takket være lastebilen, sa Bjørndalen.

Etter onsdagens triumf sendte han varme tanker til sine støttespillere i det nyskapende prosjektet.

Måtte prioritere tøft

Sommerens sykdomsproblemer frarøvet 41-åringen mye viktig grunntrening. Konsekvensen ble at Bjørndalen måtte gjøre tøffere prioriteringer enn noen gang før.

– Når du har fått kniven på strupen, er du villig til å ofre litt ekstra. Det har jeg gjort i år. Jeg har skjøvet alt annet til side og latt mange ting stå på vent. Jeg har kjørt «all in» på trening, hviling og spising, fastslo skiskytterkongen – og utdypet:

– Jeg har for eksempel laget all maten selv og prioritert det jeg vet kroppen tåler. Jeg har hatt bare gode treningsdager.

Skiskytterforbundets idrettssjef Morten Aa Djupvik sa onsdag til NTB at det som lignet et ubeleilig sykdomsavbrekk kan ha slått positivt ut for Bjørndalen. Det er hovedpersonen tilbøyelig til å si seg enig i.

– Jeg har ikke noe godt svar på det, men det ser ut til at det har vært mer positivt enn negativt. Hadde jeg vært i topp form hele sommeren, er det ikke sikkert jeg hadde vært der jeg står i dag. Det ser ut til at kroppen har respondert bedre på trening enn noen gang etter sykdommen, sa Bjørndalen – og svarer følgende på om det blir enda mer selvpålagt hvile i tiden som kommer.

– Ja, nå blir det bare ferie framover. Nei da, nå er det full gass fram mot VM. (©NTB)

Annonsebilag