SIMOSTRANDA / OSLO (Nettavisen): Det forteller Bjørndalen til Nettavisen og andre norske medier på en pressekonferanse på klubbhuset til Simostranda IL tirsdag formiddag.

Det har lenge vært knyttet spenning til om Bjørndalen kom til å fortsette satsingen etter det som har vært en skuffende sesong for hans del.

Hjerteflimmer

På pressekonferansen røpet Bjørndalen at han har hatt tre episoder med hjerteflimmer den siste sesongen.

- Det er egentlig en ganske normal ting blant mange toppidrettsutøvere, overhodet ikke farlig, men ubehagelig når man får det. Jeg fikk det alltid i hviletilstand, ikke mens jeg belastet kroppen. Jeg var derfor aldri i tvil om jeg skulle konkurrere. Jeg fikk hjelp til å få det i sjakk, og det løste vi greit. Etter en middelmådig sesong, var min motivasjon fortsatt ustoppelig, og jeg har en glede av å holde på med idrett som er like stor i dag. Jeg skulle gjerne ha tatt noen år til, men dette er min siste sesong, bekrefter han på pressekonferansen.

Se pressekonferansen i vinduet øverst.

Bjørndalen har fått mer å tenke på de siste årene. I oktober 2016 ble han far til datteren Xenia, som han har sammen med sin hviterussiske kone Darja Domratsjeva, som også er toppløper i skiskyting.

- Det er klart det har vært noen forsakelser når man driver toppidrett. Jeg har sett familien mindre enn andre kanskje har gjort, men i toppidrett må man prioritere hardt. Familien har alltid betydd mye og vært ankeret for min del. Men i år har det vært annerledes, påska var på Beitostølen, vi var nesten 25 stykker fra både min og Darjas familie. Det er vel 25 år siden sist. Jeg har ikke feiret påske eller jul, sånn er toppidrett, da unngår man enten å være i kontakt med folk på grunn av sykdom, eller så trenger man hvile, sier han.

Bjørndalen benyttet samtidig anledningen til å takke både familie, støttespillere og det norske folk.

Under OL, som han ikke fikk gå for Norge, fikk han tilbud av Hviterussland om å representere dem i lekene. Men det ble feil, innrømmer han.

- Jeg har aldri vært i tvil om at jeg er nordmann. Jeg har alltid ønsket å gå for Norge, og det gjør jeg, sier han.

- Ikke mett eller lei

Så stilte Bjørndalen seg selv et spørsmål: Hvordan har jeg kommet frem til at jeg skal legge opp?

- Jeg skulle gjerne sagt at jeg er lei og mett, men det er jeg ikke. Jeg er like motivert og skulle gjerne gått noen år til. Men nå ønsker jeg å trappe ned etter råd fra helseteamet og familien, og det er det jeg gjør nå, sier han.

Om fremtiden sier skiskytterkongen at han har fått mange nye tilbud han ennå ikke har tatt en avgjørelse om, og at han vil bruke tid på å vurdere hva han skal gjøre.

- Hva husker du best fra karrieren?

- OL i Nagano, det er den råeste opplevelsen jeg har hatt. Løpet ble avlyst én dag, men jeg fikk mulighet til å gå det på nytt, og det var helt klart min største opplevelse, sier han.

Gullet i Nagano var hans første OL-gull.

- Hva ser du mest frem til nå som du har lagt opp?

- Tid. Mindre konsekvenstenking og mer tid, svarer han.

Skuffende sesong

Den norske stjernen satset hardt mot OL i Pyoengchang, men dårlige resultater tidligere i sesongen førte til at 44-åringen ble vraket til lekene i Sør-Korea. Bjørndalen følte imidlertid at han selv kunne vært i stand til å ta medalje hvis han fikk mulighet.

Han reiste uansett til Pyeongchang som en del av støtteapparatet til hans hviterussiske kone Domratsjeva.

Bjørndalen innrømmet i ettertid at han tok nedturen om å ikke få delta selv svært tungt, men fullførte sesongen og ble blant annet nummer 12 på sprinten i Kontiolahti, noe som ble hans beste plassering i verdenscupen denne vinteren.

Tidenes største

Selv om årets sesong ble av det skuffende slaget, går Bjørndalen likevel for å være en av tidenes norske idrettsutøvere.

Han har i en årrekke vært en pioner i idretten og er tidenes mestvinnende skiskytter.

Bjørndalen markerte seg allerede på junior-nivå, før han debuterte i verdenscupen så tidlig som våren 1993. I løpet av karrieren har det blitt så mange som 94 individuelle verdenscupseiere på nordmannen, noe ingen andre har klart hverken før eller siden.

Også i VM-sammenheng har 44-åringen vært i en egen klasse. I løpet av karrieren har han tatt 45 VM-medaljer. Det har ingen andre vært i nærheten av å klare.

Nordmannen er også en av tidenes mestvinnende vinterolympiere med sine 13 medaljer, derav 8 gull. Kun Marit Bjørgen kan vise til flere medaljer (15) i vinter-OL.

I likhet til Bjørgen har Bjørndalen også markert seg som langrennsløper. 44-åringen kan vise til flere pallplasseringen i verdenscupen med blant annet en seier på 15 kilometer i 2006.

Med en slik CV var det derfor kanskje ikke så rart at det var stor interesse for hva Bjørndalen ville si på tirsdagens pressekonferanse.