*Nettavisen* Sport.

Bjørndalen kritisk til fellesstart i langrenn

- TREG START: Ole Einar Bjørndalen synes det blir gått tregt i starten av løp med fellesstarter. Foto: Egil Sande / Mediehuset Nettavisen

- Det skjer ikke en dritt før de siste fire-fem kilometerne, sier Bjørndalen.

27.03.14 16:02

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): - Jeg synes det er veldig kjedelig å se langrenn i dag.

Ole Einar Bjørndalen rister smått på hodet i det han sier setningen. Skiskytterkongen har følt på frustrasjonen lenge.

Siden 2000-tallet har fellesstarter preget langrennssporten mer og mer.

På tradisjonsrike distanser som tremila og femmila har man i mesterskap gått bort fra individuelle starter, og i stedet satset på fellesstart.

Det synes Bjørndalen har vært et feil valg.

- Jeg synes det. Jeg synes det er veldig kjedelig å se langrenn i dag. Det er bare fellesstarter og det blir bare «luregått». Det skjer ikke en dritt før de siste fire-fem siste kilometerne, sier Bjørndalen til Nettavisen.

- Hos oss (skiskyting) har vi fellesstart og jaktstart, men det skjer mer med skyting, og det kan bli gått tøffere underveis, utdyper Bjørndalen.

- Har utviklet seg
Norges landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus mener imidlertid at fellesstartene har hatt en fin utvikling de siste årene.

- Jeg vet ikke om vi har sett de samme fellesstartene de siste årene. Det kan hende Bjørndalen følger like lite med på langrenn som jeg følger med på skiskyting, sier Løfshus til Nettavisen.

Han tenker seg om noen sekunder før han utdyper slik:

- Fellesstarter har utviklet seg de siste to-tre årene. Det er flere som viser at de ikke ønsker spurt, noe vi senest så på femmila i Holmenkollen. Også på fellesstarten i Falun var det ganske store gap. Det har skjedd en utvikling. Det har vært en strategi fra flere løpere og nasjoner at de ønsker å unngå en spurt mot for eksempel Petter Northug. Da ønsker de å avgjøre løpet på et tidligere tidspunkt, forklarer Løfshus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: Ole Einar Bjørndalen synes ikke langrennssporten er like tøff med fellesstart. Foto: Egil Sande / Mediehuset Nettavisen


Bjørndalen erkjenner at det har blitt gått hardere under de siste fellesstartene i langrenn, men mener mye av spenningen uteblir fram til slutten av løpene.

- Nå har på en måte Martin Johnsrud Sundby kommet, men likevel blir går det veldig tregt i starten, og så blir det kjørt knallhardt på de siste fem eller to kilometerne, sier Bjørndalen.

- Råskap, teknikk og temperament
Til tross for at 40-åringen er mest kjent for sine bragder på skiskytterarenaen, har han et spesielt forhold til langrenn.

I 2006 ble han historisk da han som første skiskytter vant et verdenscuprenn i langrenn. Når Nettavisen ber ham om å trekke fram hans beste valg i løpet av karrieren, er det nettopp langrennsatsingen Bjørndalen vil snakke om.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTVIKLING: Landslagssjef Vidar Løfshus mener man har sett en positiv utvikling på fellesstartene i langrenn de siste sesongene. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- For meg så betydde det veldig mye å ta det valget om å forsøke og vinne et verdenscuprenn i langrenn. Det å bli en av verdens raskeste i langrenn var viktig for min tilfredsstillelse. Det å gå for det og så klare det, var noe jeg måtte prioritere knallhardt for å få til. Det er det mest tilfredsstillende jeg har gjort noen gang, sier Bjørndalen.

- Råskap, teknikk og temperament, er det som kjennetegner langrenn, forklarer 40-åringen.

Men noe av dette mener altså Bjørndalen at langrennssporten mister med fellesstarter.

- Viktig med enkeltstarter
Vidar Løfshus er imidlertid enig med Bjørndalen om at enkeltstartene er viktige for sporten.

- Jeg er enig med Ole Einar at vi må passe på at enkeltstarten ikke faller bort. Ser man på OL, så var det bare to av tolv løp, som ikke var fellesstart. Så det spørs om man kanskje bør ha en rullering fra mesterskap til mesterskap hvor man noen ganger har flere enkeltstarter. Den diskusjonen får vi ta med hele det internasjonale skisamfunnet, sier landslagssjefen.

Løfshus vet at en rekke av løperne ønsker enkeltstarter på tremila og femmila, men på grunn av TV-rettighetene må FIS forholde seg til avtalene med TV-selskapene fram til eventuelt nye avtaler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag