RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørn usikker på flere av de norske stjernene: - Begynner å haste med tanke på OL

USIKKER: Langrennsekspert Torgeir Bjørn mener flere av de norske landslagsløperne begynner å få dårlig tid hvis de skal finne OL-formen. Til høyre er Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund etter lørdagens 15 kilometer fellesstart i Val di Fiemme. Den endte uten noen nordmenn på pallen.
USIKKER: Langrennsekspert Torgeir Bjørn mener flere av de norske landslagsløperne begynner å få dårlig tid hvis de skal finne OL-formen. Til høyre er Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund etter lørdagens 15 kilometer fellesstart i Val di Fiemme. Den endte uten noen nordmenn på pallen. Foto: Terje Pedersen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Langrennseksperter mener flere av de norske landslagsløperne har grunn til å være stresset med tanke på å finne OL-formen.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Lørdagens 15 kilometer fellesstart i Val di Fiemme ble ingen stor konkurranse sett med norske øyne.

Hans Christer Holund ble beste nordmann med en 8. plass tett fulgt av lagkameratene Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby på plassene bak.

De norske løperne var lørdag ikke i stand til å holde følge med tetgruppen bestående av vinner Alexey Poltoraning, Andrej Larkov, Alex Harvey og Tour de Ski-leder Dario Cologna.

- Ikke godt nok, var konklusjonen til de norske løperne Nettavisen snakket med etter rennet.

Om cirka en måned starter OL, og det er ingen tvil om at de norske løperne må opp noen hakk dersom de skal være i stand til å kjempe om OL-gull.

- Begynner å haste

Langrennsekspert Torgeir Bjørn mener flere av de norske landslagsløperne begynner å få dårlig tid dersom de skal treffe med formen til OL.

I Tour de Ski har han igjen registrert tendensen med at noen av nordmennene fortsetter å variere voldsomt i prestasjonene.

- Det er mange på laget som svinger litt mye i prestasjonene. Det begynner å haste med tanke på OL. Det er en drøy måned frem til OL, så det er viktig at de gjør de riktige tingene fremover nå, at hver enkelt får et skreddersydd opplegg, sier Bjørn til Nettavisen.

Han spekulerer i hvorfor prestasjonene har variert såpass mye i det norske laget.

- Det er nok en del som ligger på grensen med å ha tålt treningsbelastningen. Det kjennetegner gjerne at det svinger mye i prestasjonene. Det betyr ikke nødvendigvis at man er så langt unna formen.

- Noen trenger å hvile litt. Noen skulle kanskje ha hvilt før. Finn Hågen Krogh avsluttet etter hvert, men skulle kanskje ha tatt det grepet før for å ikke få så veldig stress inn mot OL, forklarer langrennseksperten. 

EKSPERT: Torgeir Bjørn etter trening i Val di Fiemme.

- Kan få behov for Northug

Bjørn mener riktignok at Norge fortsett stiller med gode kort til OL.

- Jeg er tryggest på Johannes Høsflot Klæbo som ikke er her, men som har vært i form fra start. Han får den treningsperioden han skal ha nå. Det samme gjelder Simen Hegstad Krüger. Jeg har også tro på at Sundby tar seg inn, han er i nærheten han altså. Det er mange å spille på, men det kan plutselig være at vi trenger en Petter Northug også for å ha gullkandidatene på plass.

- Rennet i dag viser at det ikke bare er for Norge å dra til OL og ta gullene på alle distanser, forteller Bjørn.

Nordmennene tatt på senga

De norske landslagsløperne som lørdag gikk fellesstarten i Val di Fiemme, legger ikke skjul på at de har en jobb å gjøre frem mot OL.

Dyrhaug og Holund innrømmer at de lørdag ble tatt på senga over hvor høyt nivå de beste konkurrentene holdt.

- Hans Christer var overrasket over at det gikk så fort. Det var jeg også, sier Dyrhaug til Nettavisen etter lørdagens løp. 

- Vi ser at utlendingene har trent steinbra inn mot denne OL-sesongen. Da må vi skjerpe oss og ta tak, forklarer Dyrhaug.

Han vil imidlertid ikke gå så langt at de ble skremt av nivåforskjellen i Val di Fiemme.

- Nei, det er ikke skremmende, men vi må som lag må ta opp hansken. Kanskje det kan være bra. De siste to-tre årene har vi herjet mye før jul og før mesterskap, men så har vi fått litt tyn for at vi ikke har tatt hjem gullene. Nå er det ikke vi som setter standarden på fellesstarten her. Da må vi ta opp hansken og kanskje blir vi ekstra skjerpet mot det som skal skje i februar, forteller trønderen.

10. PLASS: Niklas Dyrhaug på 15 km menn fellestart i Val di Fiemme.

Lagkamerat Holund erkjenner at han fikk seg en vekker lørdag.

- Ja, jeg gjorde det. Jeg tenkte at da jeg var på felgen på den fjerde runden, så skulle jeg tro at det var flere som var det også, men de gutta foran meg var bedre i dag, sier Holund.

Han tror likevel at han skal være i bedre stand til å hamle opp med konkurrentene i Sør-Korea.

- Vi har vært bedre før. For min egen del har det vært en bedre forsesong enn jeg noen gang har hatt, så med tanke på OL ligger jeg perfekt an. Hvis jeg har litt mer å gå på, så er jeg der, forteller Holund.

- Du lover bedre form i OL?

- Jeg tror og håper at jeg har mer å gå på, men det vil tiden vise. Det var et lite skremmeskudd i dag med de andre konkurrentene, sier Holund.

SKUFFET: Norge og Hans Christer Holund ble statister på 15 km menn fellestart i Val di Fiemme. Andrey Larkov t.v , Alexey Poltoranin og Alex Harvey.

Hetland ikke bekymret

Tross et skuffende løp for Norge, mener landslagstrener Tor-Arne Hetland det ikke er noen grunn til bekymring med tanke på OL.

- Nei, på ingen måte, sier Hetland til Nettavisen.

- Det er sånn det er med idrett. Av og til er man helt oppe i toppen, og av og til er man litt bak, forteller landslagstreneren.

Han tror de norske løperne kommer til å slå kraftig tilbake.

- Dette gjør guttene bare enda mer sulte på faktisk å trylle frem den ordentlige godformen til OL. Vi har et lag og vi har flere utøvere å spille på til OL. Det er jeg ikke bekymret for i det hele tatt, forklarer Hetland.

Aukland: - De fikk bank

Langrennsekspert Fredrik Aukland er i likhet med kollega Torgeir Bjørn tydelig på at flere av de norske må heve seg til OL om de skal ha noen sjanse på medaljer.

- Hvis du ser på det som er levert så langt i år, er det Klæbo, Sundby og Simen Hegstad Krüger som har levert bra. Utover det, er det under par på samtlige av distansegutta. I dag fikk de bank. Skal de kjempe om medaljer i OL, må de gå fortere enn de gikk i dag, sier Aukland til Nettavisen.

Han mener de norske utøverne må vente seg minst like hard konkurranse i lekene som de fikk på fellesstarten i Val di Fiemme.

- Det er klart at de fire første i dag skal også gå OL. De har også en plan om å gå fort i OL. Det er en liten grunn til å bli litt stresset før OL. Nå er det sånn at de må følge den planen de har lagt og tenke fremover mot det. Det er fortsatt en stund igjen til OL, men det er ikke noen god følelse å få bank sånn som de gjorde i dag inn mot OL, forteller eksperten. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere