Ble vraket til OL - nå får hun «revansje» over tvillingsøsteren

KLAR FOR EM: Camilla Marie Gjersem skal representere Norge under EM i Stockholm mot slutten av januar.

KLAR FOR EM: Camilla Marie Gjersem skal representere Norge under EM i Stockholm mot slutten av januar. Foto: Espen Hildrup (AKK)

Camilla Marie Gjersem fikk ikke være med i Sotsji - nå er det hun som får delta i mesterskap fremfor tvillingsøsteren.

14.01.15 09:12

Tvillingsøstrene Camilla Marie- og Anne Line Gjersem har i flere år vært Norges to beste kunstløpere.

Forrige sesong ble Anne Line tildelt OL-plass, som den første norske kunstløperen i et olympisk mesterskap siden Anne Karin Dehle og Berit Unn Johansen deltok i 1964.

Camilla måtte se at søsteren snøt henne for OL-plassen, og hun tok raskt en beslutning om å ta «rotta» på henne denne sesongen.

EM-klar
- Jeg husker godt så godt at jeg i fjor satt og så på EM fra sofaen hjemme, og tenkte at det var kjedelig å bare sitte hjemme, for jeg ønsket jo å delta. Det trigget meg til å trene enda hardere, forteller hun til Nettavisen.

Den innsatsen har betalt seg, og før jul fikk hun beskjed om at hun bekler Norges plass i EM i Stockholm, som starter 26. januar.

Hun er selvsagt veldig glad for at det var hun som ble tildelt plassen, men innrømmer at det er litt rart.

- Det er litt spesielt. I det jeg leser at jeg er tatt ut, så vet jeg at søsteren min er lei seg. Jeg har vært i den situasjonen selv mange ganger, så jeg føler at det på en måte er min tur, forteller Gjersem.

Lang vei opp
Men hun er samtidig veldig fornøyd med å være den som kapret den gjeve plassen.

- Det er utrolig gøy. Det var et av målene for denne sesongen. Tingene har gått så utrolig bra hele tiden, og så har det klaffet i konkurranser. Jeg hadde ingen forventninger, men plutselig så jeg at jeg var tatt ut til mesterskapet, forteller en stolt kunstløper.

TVILLINGER: Camilla Marie og Anne Line hevder seg begge internasjonalt i kunstløp. Foto: Espen Hildrup (AKK)


Begge søstrene har i flere år prestert godt, men det er fortsatt et stykke frem til Norge får stille med to jenter i samme mesterskap.

For at det skal skje, så må begge prestere godt over en lengre periode, og de er også nødt til å få inn flere og vanskeligere elemeneter i programmene sine. Men de er fast bestemt på at det kan og skal skje innen de legger skøytene på hylla.

- Når vi ser hvor langt vi er kommet nå, så tror jeg det er mulig. Det var ingen som trodde at Anne Line skulle komme til OL i fjor, og nå har vi begge to gjort ganske bra konkurranser denne sesongen, forteller hun.

- Uansett så må man tørre å satse høyt, hvis ikke er det ingen vits å ha ambisjoner, slår hun fast.

NM på hjemmebane
Til helgen er det NM som står på programmet, og Asker-jenta nekter for at hun er favoritt. Hun tror nemlig de begge står ganske likt i forkant av mesterskapet.

Camilla forteller at en del, tekniske ting ikke har klaffet helt den siste tiden, men at det nå ser lysere ut i forkant av NM.

- Jeg slet med teknikken i forrige uke, men nå er den på plass igjen. Jeg tror Anne Line og jeg står ganske likt inn mot konkurransen til helgen, forklarer hun.

Hun har lagt OL-skuffelsen bak seg, og hun ble raskt klar over hvorfor hun ikke ble tatt ut til Sotsji-OL, og hva som måtte på plass for at hun skulle få representere Norge i fremtidige mesterskap.

- Det mentale var ikke på plass forrige sesong. Jeg kan bare skylde på meg selv fordi jeg ikke presterte bedre. Det er teit å bli irritert over det, men det var klart at da jeg så på OL, så hadde jeg veldig lyst til å være med selv, forteller hun.

Konkurrenter og bestevenner
Søstrene er meget nære venninner, og selv om Anne Line bor i Sverige og satser på kunstløp der, har de tett kontakt.

Denne sesongen er det store målet for begge to VM i Kina, 23.-29. mars.

Den av de to som får delta der, blir ikke klart før Nordisk mesterskap i midten av februar.

Den av søstrene som presterer best under det nordiske mesterskapet i Stavanger, får representere Norge under VM.

Men først er det EM som gjelder for kunstløperen, og hun er klar over hva som er hennes mål i det mesterskapet.

- Anne Line ble nummer 19 under EM i fjor, og hun gikk ikke så bra langprogram. Jeg tror topp-15 er realistisk for meg om begge programmene klaffer, forteller hun.

SPENSTIG: Her gjennomfører Camilla Marie Gjersem en Butterfly, som er inngangen til en piruett. Foto: Espen Hildrup (AKK)


Hun er ikke fornøyd med bare å være klar for EM, men hun har også sett seg ut hvilket resultat hun kan være fornøyd med.

Først og fremst er målet å komme til finalen. Etter det er målet å komme så høyt opp på resultatlistene som ejg klarer. Det er veldig jevnt under kortprogrammene, og i et friløp er det flere elementer som teller inn, og da kan man hente inn mange poeng, sier hun, og forteller samtidig at det kun er et poeng å fokusere på det man kan få gjort noe med ute på isen.

Hard jobbing
Men selv om hun er fornøyd med EM-plassen, er det som nevnt VM som er sesongens høydepunkt.

- I fjor visste jeg at EM og OL ikke var en mulighet for meg, ettersom Anne Line var forhåndsuttatt, så da fokuserte jeg kun på VM-kravene denne sesongen, forteller hun.

- Når man har jobbet så hardt for å nå VM-kravene, så må man legge inn det lille ekstra for å få billetten. Jeg vet jo at hun er veldig giret på å dra til VM, siden det ikke ble EM, men det er fint, for da kan vi gire opp hverandre, fortsetter hun.

NM i kunstløp arrangeres i Askerhallen førstkommende helg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.