Gå til sidens hovedinnhold

Bråthen oppgitt over hoppdommerne: - Det er bare surr!

Sportssjef Clas Brede Bråthen fortsetter å irritere seg over stildømmingen i skihopping.

VIKERSUND (Nettavisen): Med Raw Air unnagjort, er det kun verdenscupavslutningen i slovenske Planica som gjenstår av vinterens hoppsesong.

Selv om den internasjonale interessen fortsatt har vært stor og det sportslig sett har vært mye å glede seg over denne sesongen, ønsker både ledere og utøvere på det norske lagt å se endringer i idretten de bruker store deler av året på.

Inkonsekvent stildømming skaper frustrasjon blant både hoppere og ledere.

Verdenscupvinner på kvinnesiden, Maren Lundby, ble i vinter bortdømt fra en seier, og nå håper flere i den norske leieren at Det internasjonale Skiforbundet tar grep før neste sesong.

Les også: Kritisk til Raw Air

- Helt håpløst!

Bråthen, sportssjef for det norske landslaget, har gjentatte ganger latt seg irritere av det han opplever som svak dømming denne sesongen.

- At stildømmingen trenger en endring for å fremme det den er der for, den estetiske biten, det er hevet over enhver tvil. For sånn som det dømmes til tider nå, så trekker vi bare på skuldrene og gir opp. Det er bare surr, sier Bråthen til Nettavisen.

Den norske sportssjefen har lenge engasjert seg i dommerdebatten, men er oppgitt over at ingenting gjøres.

- Her om dagen så undres jeg over hva det er som gjør at de dømmer sånn, men så tenkte jeg litt videre og da tenkte jeg at jeg undres mer over at jeg ikke slutter å irritere meg over det. Det er bare helt håpløst, forklarer Bråthen.

Landslagstrener Alexander Stöckl håper også å se endringer.

- Man kunne også kanskje flyttet dommerne lenger ned. Dommertårnet er veldig høyt oppe. Det som påvirker karakteren mest er landingen. De som hopper langt har som regel samme stil. De får nesten ikke trekk i flyfasen, men får kanskje trekk for landingen. Det spørs om dommertårnet står riktig. Det må bli tatt opp i FIS, sier Stöckl til Nettavisen.

Les også: Hoppstjernen tatt på senga av norsk hemmelighet

Tande: - Bør se på andre idretter

Også for ett år siden da Stefan Kraft satte verdensrekord på 253,5 meter ble det debatt da ingen med sikkerhet kunne si om østerrikeren var nede med rumpen eller ikke.

Flertallet av dommerne som er plassert nærmere 200 meter unna der de beste hopperne lander mente at Kraft klarte å holde seg på beina, og verdensrekorden ble derfor stående.

Bråthen var i fjor tydelig på at dommerne umulig kunne se om østerrikeren var nedpå eller ikke.

Ett år senere har ingenting skjedd for at dommerne skal kunne være bedre rustet i forbindelse med lignende vurderinger.

Landslagshopperne Daniel-André Tande er i likhet med Bråthen enig om at noe må gjøres.

- Sånn er reglementet, men det er vanskelig å se når man sitter 200 meter unna der hopperen lander. Da er det vanskelig å få med seg detaljene. Jeg mener at dommerne nå til dags bør bruke mye mer videorepriser i dømmingen sånn at det blir mer riktig dømming. Jeg ser at i de ekstremt store bakkene så er det vanskelig å få med seg alle detaljene ved landingene, sier Tande til Nettavisen.

Verdensmesteren i skiflyging synes hoppsporten kan lære av andre idrettsgrener.

- Jeg mener at vi kan se litt på andre type idretter hvor man også bruker stilpoeng. Som for eksempel snowboard hvor dommerne da kun ser på TV og repriser på TV for å dømme stil, høyde og slike ting. Jeg tror det kunne vært lettere å få en reell stildømming hvis de hadde gjort det på den måten, forklarer Tande.

Les også: Stöckl ser et tydelig problem for Raw Air

Hofer tar dommerne i forsvar

Det kan imidlertid virke som både Bråthen og Tande må vente på endringer.

Renndirektør i Det internasjonale Skiforbundet, Walter Hofer, ser ikke på dagens dømming i hoppbakken som noe problem.

- Helt siden starten har vi godtatt en subjektiv vurdering i sporten vår. Det blir galt å si at alle fem (dommerne) må gi samme karakter. Hvis det var tilfelle, så hadde vi bare hatt behov for én dommer. Det er rettferdig at karakterene varierer. Dommerne dømmer det de ser. Det er fakta, sier Hofer til Nettavisen.

Han ser ingen grunn til å foreta noen endringer og er i stedet opptatt av å gi dagens dommere støtte.

- Vi skal gi dommerne våre selvtillit til at de klarer å utføre jobben de er satt til å gjøre, forteller Hofer

- Vi kan uten tvil gi dem utstyr som kan hjelpe dem, men når alt kommer til alt, så er det fem individer som dømmer. Selvfølgelig kan det være at de ser noe forskjellig og de må dømme etter hva de ser, forklarer Hofer.

Kommentarer til denne saken