Gå til sidens hovedinnhold

Bråthen skuffet over netthetsen: - Blir hengt ut som juksemakere

Clas Brede Bråthen mener de har fått oppleve den negative siden av dagens mediehverdag.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Nettavisen): De norske hopperne har vært mye i fokus denne vinter på grunn av deres glitrende prestasjoner i hoppbakken, men de har også fått kritikk for de mange diskvalifikasjonene. Syv ganger har norske hoppere blitt disket på grunn av feil med dressen i verdenscupen denne sesongen.

Nå forteller sportssjef Clas Brede Bråthen til Nettavisen at både han og flere av hopperne har blitt hengt ut på nettet.

- Jeg synes det er utrolig trist er når flotte idrettsutøvere blir hengt ut som juksemakere av sånne nettroll fordi de har marginene på feil side. At jeg og min stab blir hengt ut av de samme menneskene som udugelige kan vi leve godt med, for vi vet at vi gjør så godt vi kan og jobber hardt innenfor gjeldende regelverk, sier Bråthen til Nettavisen.

Sportssjefen vil ikke komme med noen konkrete eksempler, men mye av kritikken som går igjen på sosiale medier er at enkelte mener nordmennene bevisst prøver å komme seg gjennom kontrollene med for store dresser og at de dermed prøver å jukse.

For å få godkjent kontrollen må dressen ligge på en avstand fra én til tre centimetere fra kroppen når hopperen har den på seg. Det blir også tatt et skrittmål før hopperne får lov til å sette utfor.

- Guttene må forholde seg til folk som åpenbart mener de har veldig god innsikt og god forståelse og dermed kan sette et stempel på andre mennesker. Det syns jeg er trist på vegne av utøverne våre. Ta gjerne meg for jeg tåler det. Det gjør for så vidt utøverne også, men de trenger det ikke. De jobber så hardt og er så fine idrettsutøvere. De er så gode representanter for idretten og for nasjonen, og da synes jeg det blir for drøyt det noen presterer å si, forklarer Bråthen.

- Meningsløst

Sportssjefen har lite forståelse for kritikken som kommer.

- Det er så mye meningsløst. Man har disse sosiale mediene som har blitt en arena. Før i tiden hadde man nabokjerringa som fløy med sladder. Etter hvert så ble man så lei at man lukket døren, men nå får man ikke gjort det. De er med og setter agendaen og de unge som vokser opp nå sitter og følger med på alt som skjer hele tiden, sier Bråthen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Han er sikker på at utøverne får med seg det som kommer av hets i sosiale medier.

- Innimellom får de pepper så det holder. Når en utøver blir disket så opplever han det største marerittet han kan oppleve fordi han har gjort en glipp, han har stått litt feil under kontrollen. Så går man med den skuffelsen og i tillegg skal man bli sammenlignet med folk som doper seg. Da er ikke jeg med lenger. Jeg synes det er trist, forklarer en frustrert sportssjef.

For Bråthen tror hopperne lar seg prege av kritikken.

- Man må ikke glemme at oppe i alt det her, så er det ingen av skihopperne som er så redde for å bli disket som de norske. For i Norge blir de da hengt ut av noen, sier Bråthen.

Stöckl: - Vi må leve med det

Mens sportssjefen kaller mye av kritikken for meningsløs, så har landslagstrener Alexander Stöckl ikke noen problemer med at folk er negative til de mange diskvalifikasjonene denne sesongen.

- Jeg forstår at den kritikken kommer. Det har vært flere diskvalifikasjoner, og samtidig så har utøverne når de har fått godkjent kontrollene hoppet veldig bra. Derfor er det sikkert mange som tenker at de jukser, men det må vi faktisk leve med, sier Stöckl til Nettavisen.

Østerrikeren mener det kun er deres egen skyld at de ikke har klart å holde seg innenfor kravene. Han vil imidlertid ikke betegne det som juks, men i stedet for regelbrudd.

Torsdag befinner det norske hopplandslaget seg i Garmisch-Partenkirchen hvor det tradisjonsrike nyttårshopprennet arrangeres hvert år. I det første Hoppuke-rennet i Oberstdorf fikk alle nordmennene godkjent dressene, og nå håper Stöckl at utøverne har fått en bedre forståelse for hvordan de skal komme seg gjennom kontrollene.

- Vi har hatt fokus på dette, og vi har øvd en del på hvordan man skal stå under kontrollene, sier Stöckl.

Fannemel disket to ganger

Anders Fannemel er Norges største håp i jakten på sammenlagtseieren i Hoppuka. Etter det første rennet ligger han nå på en fjerdeplass - litt over 11 poeng bak den tyske lederen Severin Freund.

Hopperen fra Hornindal vet hvordan det er å bli diskvalifisert på grunn av feil med dressen. To ganger i år har han blitt disket i verdenscupen, men Fannemel er tydelig på at ikke har forsøkt å ta for store sjanser med størrelse på dressen sin.

- Står man feil, så blir man disket. Noen mener at det er en for dårlig margin, men sånn er det bare. Vi har øvd masse på det, sier Fannemel til Nettavisen.

Sist han ble diskvalifisert var i Engelberg like før jul.

- Jeg hadde ikke prøvd å manipulere dressen. Hoppingen fungerte så bra, og jeg tror jeg hadde kjempet om en pallplassering hvis jeg hadde fått hoppe, forteller hopperen fra Hornindal.

1. Nyttårsdag vil han og de andre norske hopperne forhåpentligvis igjen kjempe om pallplasseringer i det som blir en folkefest i Garmisch-Partenkirchen.

Det arrangeres for øvrig kvalifisering allerede torsdag klokken 14.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus