RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bredesen: - Bardal har lagt lista for de andre hopperne

FORSTÅELIG: Espen Bredesen forstår godt hvorfor Anders Bardal velger å legge skiene på hylla.
FORSTÅELIG: Espen Bredesen forstår godt hvorfor Anders Bardal velger å legge skiene på hylla. Foto: Montasje (NTB - Scanpix)
Sist oppdatert:
Hopplegenden synes likevel det er vanskelig å kalle Anders Bardal «best gjennom tidene».

15. mars 2015 gjorde Anders Bardal sitt siste skihopp i verdenscupen. Med et hopp på 132 meter, hopper Bardal seg opp til en sjetteplass i rennet.

Allerede da, visste både Bardal selv, og de nærmeste rundt han at hoppkarrieren var over. Noen dager i forveien hadde 32-åringen tatt det endelige valget om å legge skiene på hylla for å få mer tid til familie og venner.

Vil være pappa
Torsdag kom nyheten ut til resten av Norge. I en pressemelding forteller Bardal om den vemodige avgjørelsen. Han føler han fremdeles kunne hatt flere år igjen på toppnivå, men at motivasjonen ikke lenger er der den bør være. Da frister det mer å bruke tid på kone og barn.

- Nå ser jeg frem til å dyrke mine andre verdier i livet. Jeg har en tålmodig kone som fortjener å ha meg mer hjemme. Jeg har barn som har behov for en pappa i nærheten, skriver Bardal i pressemeldingen.

Om det er Norges beste hopper gjennom tidene, som legger skiene på hylla, er vanskelig å si. Men at han er blant de aller, aller beste, som norsk hoppsport har hatt med å gjøre, det er det liten tvil om.

Blant de største
Bardal blir, etter avgjørelsen om å legge opp, stående med sine syv individuelle seirer i verdenscupen, samt ni seirer i lagkonkurranse. 32-åringen fra Steinkjer har også blitt verdensmester to ganger. Én gang individuelt, i 2013 i Val di Fiemme, og én gang i lagkonkurransen i Falun denne vinteren.

ERFAREN: Espen Bredesen har vært blant verdens beste hoppere, og har også vært ekspert-kommentator i NRK i flere år.

To bronsemedaljer fra OL, åtte NM-gull, de to gullene fra VM, samt fem VM-sølv og to sølv og én bronse fra VM i skiflygning er fasiten for Bardal.

I tillegg tok han hjem seieren i verdenscupen sammenlagt i 2011/12.

Tidligere topphopper, Espen Bredesen, synes det er vanskelig å rangere de beste norske hopperne gjennom tidene. Bjør Wirkola vant blant annet den tysk-østerrikske hoppuken flere ganger på rad, mens andre hoppere har flere OL- og VM-gull enn Bardal.

Det at han er én av kun tre nordmenn som har vunnet verdenscupen sammenlagt, gjør likevel at han er helt der oppe blant de største navnene.

- Han er én av tre nordmenn som har vunnet verdenscupen sammenlagt, han har vært god i mange år, og han har vært leder for dette norske hopplaget over flere sesonger. Det er ingen tvil om at Bardal har vært viktig for norsk hoppsport. Hvor stor han er, sammenlignet med andre, synes jeg er vanskelig å si, forklarer Bredesen til Nettavisen.

Bredesen vant selv verdenscupen i 1993/94, mens Vegard Opaas vant den i 1986/87.

- Har lagt lista
Det at lederen forsvinner fra en gruppe pleier ofte å ha en negativ påvirkning på gruppen. Bredesen er likevel ikke bekymret for norsk hoppsport, på tross av Bardals beskjed om å legge opp. Allerede denne sesongen har både Rune Velta og Anders Fannemel slått gjennom for fullt, og flere unge hoppere er på vei opp, og frem i hoppsirkuset.

- Jeg tror det kommer til å gå veldig bra. Mange av de på laget har sett Anders over noen år nå, og dermed fått merke hvor lista må ligge. Han har lagt lista på trening i flere år. Jeg tror de alle har lært av det, og er klare for sesonger videre uten Bardal.

VERDENS BESTE: I 2012 mottok Anders Bardal beviset på at han var verdens beste hopper i sesongen 2011/2012.

- Fullt forståelig
Espen Bredesen måtte i 1998, litt ufrivillig, ta valget om å legge opp, som følge av en skulderplage som hadde plaget han i flere år. For Bardal er det ingen tvang, men kun hans eget ønske som gjør at skikarrieren er over.

Den olympiske mesteren fra OL på Lillehammer i 1994 forstår likevel godt hvorfor Bardal nå velger å si at nok er nok.

- Jeg forstår han veldig godt. Når han bikker 30 år, har familie og har venner utenfor hoppmiljøet, så blir det ikke lett å motivere seg maksimalt. Det kommer bursdager, julekvelder og andre viktige datoer, hvor alle de andre vennene er der for barna sine. For Anders, har det alltid dreid seg om hoppingen. Frem til nå har han bare måtte tenke på seg selv. Når han er over 30 år, og barna begynner å vokse til, er ikke nødvendigvis dette så gøy lenger. Da er det riktig å si at nok er nok, sier Bredesen.

Kommer kanskje tilbake
Selv om det er forståelig, blir det trist for det norske folket å ikke har Anders Bardal med i hoppsirkuset lenger. Men Bardal selv kan ikke love at han holder seg helt borte fra hoppingen.

- Jeg er spent på hvordan det blir å leve et liv uten skihopping. Det har jeg aldri prøvd før, men gleder meg til å ta fatt på den nye hverdagen. Kanskje kommer jeg tilbake til hoppbakken senere, men i en annen rolle, skriver nemlig Bardal mot slutten av pressemeldingen sin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere