RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brennhet Velta har funnet suksessoppskriften

FUNNET FORMELEN: Rune Velta har funnet veien til å bli en stabil topphopper.
FUNNET FORMELEN: Rune Velta har funnet veien til å bli en stabil topphopper. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Rune Velta har virkelig fått det til å klaffe i hoppbakken.

Rune Velta var en som bare jattet med på det trenerne ba ham gjøre. En mer selvstendig utgave av Lommedalen-hopperen er i ferd med å innta verdenstoppen.

Velta ligger på niendeplass sammenlagt i hoppuken. Femteplassen i nyttårsrennet var sesongbeste.

- Jeg er nok litt mer «på» og sikker på det jeg gjør om dagen, sier Velta.

- Tryggheten er helt klar der. Jeg er trygg på det jeg gjør. Det store målet denne sesongen har vært å kunne se, evaluere og tilpasse hoppingen min underveis med egne vurderinger. Før har folk fortalt meg hva jeg skulle gjøre, uten at jeg hadde noen sterke, egne meninger om det, sier 29-åringen.

Nå hiver han seg inn i debatten.

- Jeg har hatt et sterkt ønske om å bli mer selvstendig. Nå vet jeg hva jeg må ha for å lykkes. Jeg har fått mye mer forståelse for egen teknikk og hvilke behov jeg har, sier Velta.

Endelig voksen
Han gir landslagssjef Alexander Stöckl mye å æren for oppturen.

- Jeg er ikke lenger en Alex må snakke til, men en Alex kan snakke med. Det tror jeg det er greit for han, at han kan snakke med meg om hoppteknikk og få svar tilbake, forteller Velta til NTB.

- Det er den viktigste delen han har jobbet med. Forståelsen har økt. Det er en forskjell. Før var det mer instruksjoner til utøveren. Da sa jeg «du skal gjøre det, du skal gjøre det og du skal gjøre det». Nå er det mer diskusjon. Det er mer krevende og moro for meg, men også for Rune. Nå har han 100 prosent peiling på det han driver med, lyder trener Stöckls dom.

- Teknisk sett er Rune absolutt blitt en voksen skihopper. Nå styrer han hvordan han vil trene og hvilke verktøy han skal bruke til en hver tid, sier østerrikeren.

Sølvgutt
Velta har VM-sølv i skiflyging fra 2012. 34 poeng skiller opp til sammenlagttreer Michael Hayböck.

- En fjerdeplass i hoppuken er en bra prestasjon, men den kommer aldri like høyt som et VM-sølv i skiflyging. En pallplassering derimot, det vil være helt der oppe med det VM-sølvet fra 2012, sier Velta.

- Jeg ser det som vanskelig å nå pallen i år. Det toget gikk litt i Oberstdorf, men jeg skal ikke slutte å kjempe om topplasseringer av den grunn. Jeg skal være på hogget i Innsbruck og Bischofshofen, selv om det er litt langt opp.

Tempoproblemer
– Hvorfor har du slitt med å få resultater?

- Jeg har slitt med tempo. Det høres rart ut i skihopping, men tempo i renn og trening har jeg slitt med å få til å harmonere. Nå har jeg klart å finne en nøkkel slik at tempoet i konkurranse går ned og nærmere det jeg har på trening.

- Jeg har vært for heit, kjapp og ivrig i konkurranser. Litt av kunsten med å konkurrere er å holde seg rolig, selv om en ønsker å vinne. Nå gleder jeg meg til å hoppe foran 20.000 tilskuere. Jeg ser ingenting negativt at de står og skriker eller buer. Det utgjør ikke lengre en forskjell for meg når det gjelder å bli stresset, sier en selvsikker Velta. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere