Brødrene Olimb får finpusse samspillet på klubblaget også

SAMSPILT DUO: Mathis Olimb (til venstre) og Ken André Olimb. Bildet er tatt etter VM-seieren over Latvia i mai.

SAMSPILT DUO: Mathis Olimb (til venstre) og Ken André Olimb. Bildet er tatt etter VM-seieren over Latvia i mai. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Norges superduo i samme klubb for første gang på ti år.

01.09.16 16:46

JORDAL (Nettavisen): Om vi skrur tida fire måneder tilbake, til da Norge spilte VM i Russland, husker nok mange at mesterskapet startet med et forsmedelig 0-3-tap for Danmark.

Førsterekka til Norge, med NHL-proffene Mats Zuccarello og Andreas Martinsen, ikke fikk det helt til å stemme. Null mål og null poeng var langt ifra den VM-starten man trengte.

Etter tapet i åpningskampen, så det allerede mørkt ut for ishockeylandslaget. Man sto i fare for å havne i nedrykkstriden i det som var trenerlegende Roy Johansens siste mesterskap som landslagssjef.

Isteden var det andrerekka med brødrene Mathis Olimb (30) og Ken André Olimb (27) som på mange måter reddet Norge. Da Sveits, Kasakhstan og Latvia ble slått seinere i mesterskapet, leverte rekka med brødreduoen målpoeng på rekke og rad.

Det ble lagt godt merke til, også utenfor Norge.

Gjenforent etter ti år

I sommer meldte både Mathis og «Kenna» overgang til svenske Linköping, et av de sterkeste lagene i Swedish Hockey League (SHL). Klubben trenes dessuten av norske Dan Tangnes.

Eldstebror Olimb er kommet tilbake til Sverige, etter å ha spilt for den finske KHL-klubben Jokerit og sveitsiske Kloten det siste året. Ken André Olimb skal spille på det øverste svenske nivået for første gang etter tre sesonger i tyske Düsseldorfer EG.

Det betyr at de to samspilte gutta fra Mortensrud spiller for samme klubb på første gang på ti år. Om en skal dømme etter hvordan de har prestert på landslaget, har Linköping mye å glede seg til.

LHC-trener Tangnes synes Olimb-brødrene har kommet godt i gang på laget.

- Det har sett bra ut for dem fra de første ukene. Mathis er jo veldig kjent i svensk hockey fra før. Han er en toppspiller i ligaen. Ken André tror jeg kan bli en stor positiv overraskelse for mange i Sverige, sier Dan Tangnes til Nettavisen.

- Vi har fulgt ham ganske tett i flere år, både i Tyskland og på det norske landslaget, fortsetter han.

Utfyllende ferdigheter

Tangnes var aldri i tvil om at han ville hente inn 27-åringen da det ble klart at broren, som er tidligere assistkonge i både VM og Champions Hockey League, var lysten på en retur til SHL.

- Ken André har mange bra kvaliteter, og han passer bra sammen med Mathis. Han har ferdigheter som veier opp for mye av det broren er god på. Ken André er en veldig bra toveisspiller, er litt mer direkte og kommer seg ofte til avslutninger, sier Linköping-treneren til Nettavisen.

Så langt har gutta spilt noen treningskamper i ny klubb, i tillegg til en 2-0-seier borte mot franske Gap i Champions Hockey League. Der scoret Ken André Olimb Linköpings første mål i et overtallsspill. Mathis Olimb var med i det oppbyggende spillet fram til scoringen og fikk notert assist.

- Vi har spilt tre treningsmatcher og én kamp i Champions League. Det har føltes ganske bra, faktisk. Det har gått fint foreløpig, sier Ken André Olimb til Nettavisen.

Forrige gang brødreduoen representerte samme klubb var i 2006-2007. Da var yngstebror Olimb 17 var år gammel og spilte sitt første år på elitelaget til Vålerenga. Likevel har ikke kjemien mellom de to slepne oslogutta ute på isen forsvunnet. Mange landslagsoppdrag de siste åra har kanskje noe av æren for det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOR TI ÅR SIDEN spilte Ken André Olimb og Mathis Olimb er i samme klubb hjemme i Norge. Denne sesongen er de gjenforent i svensk topphockey. Her er brødrene avbildet i 2006, da de spilte for Vålerenga. Foto: Arkivfoto (dittOslo)

Da Norge sist møtte Kasakhstan, torsdagens motstander i OL-kvaliken, leverte brødrene en av mange sterke VM-kamper.

Fasit etter oppgjøret i vår var en scoring hver, mens Ken André Olimb også hadde assist på storebrorens scoring.

Duoens nye trener i Linköping sier til Nettavisen at grunntanken er å bruke dem i samme rekke på klubblaget. Det er også noe Olimb-brødrene ønsker selv.

- Jeg tror det er det som er planen. Vi har spilt sammen i tre av de fire første kampene i Linköping. Det har egentlig fungert veldig bra, så vi håper og tror det, innrømmer Mathis Olimb.

Holdes samlet

Også den nye landslagssjefen vil fortsette med å bruke dem i samme rekke. Petter Thoresen gleder seg til å se Olimb-brødrene og rekkekameraten fra VM, Frölunda-spiller Mats Rosseli Olsen, i aksjon.

- De trives godt sammen, og Rosseli trives veldig sammen med dem. De er vant til å spille litt samme type hockey i klubbens sine, sier Petter Thoresen til Nettavisen.

- De gjorde et kjempebra VM. Det er helt naturlig at vi fortsetter med dem sammen. Og så håper jeg at vi får en førsterekke som klarer å avlaste dem med å produsere, tilføyer landslagssjefen.

Hockeylandslagets brødrepar tror oppgjøret mot Kasakhstan i OL-kvaliken kan bli like tett som VM-kampen i mai.

- Det var jo veldig jevnt. Vi er avhengig av å spille opp mot vårt beste og ha litt flyt, sier Mathis Olimb til Nettavisen.

- Vi veit at det blir jevnt og veit hvordan de spiller. Det noe vi kommer til å gå igjennom før matchen. Fra VM-kampen lærte vi vel egentlig det at det er små marginer. Hvis ikke vi er på, så taper man. Vi må være hundre prosent på helt fra starten av, og gjøre all «drittjobben»for å vinne, tilføyer Ken André Olimb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.