*Nettavisen* Sport.

Connor McDavid kan bli den «nye Gretzky»: - Folk forstår det ikke

GOD: Connor Mcdavid kan bli den «nye Gretzky», ifølge Gretzky selv og eksperter. Foto: Dan Riedlhuber (Afp / NTB scanpix)

Les deg opp før NHL-starten natt til torsdag.

07.10.15 21:30

For mange er sesongstarten i NHL bedre enn julaften og 17. mai.

Denne uken droppes verdens beste hockeyliga i gang, og sesongen 2015/16 er det to attraksjoner som gjør ligaen ekstra verdt å følge med på:

Connor McDavid og Jack Eichel.

LES OGSÅ: Zucca om Stanley Cup: - Det vanskeligste troféet å vinne.

Begge er spådd fantastiske karrierer, men det er knyttet aller størst spenning til hvordan McDavid vil gjøre det. Han er nemlig sett på som den «nye Wayne Gretzky», også av Gretzky selv.

Vanvittig poengstatistikk
Edmonton Oilers trakk det lengste strået før sommerens draft, og de hadde et enkelt valg med å plukke McDavid først, mens Jack Eichel endte opp i Buffalo Sabres.

Etter å ha herjet på juniornivå for Erie Otters, hvor McDavid forrige sesong noterte seg for småpene 120 målpoeng på 47 kamper, er det mange som stiller store forventninger til 18-åringen.

NHL-ekspert Roy Ulvmoen følger ligaen tett, og er én av to bak nettsiden NHLprat.com. Han blir litt «våryr» av tanken på å se McDavid i aksjon i verdens beste liga.

- Jeg tror ikke folk helt forstår hvilken fantastisk spiller som kommer opp til NHL nå. Det er litt vanskelig å forstå, sier Ulvmoen til Nettavisen.

De færreste tror McDavid klarer å kopiere debutsesongen til Gretzky, basert på antall målpoeng.

Gretzky, som går under kallenavnet «The Great One», noterte seg for rolige 137 poeng på 79 kamper i sin debutsesong i NHL, mens Sidney Crosby - kjent som verdens beste nåværende spiller - «bare» klarte 102 poeng på 81 kamper.

Gretzky endte sin karriere med 2857 målpoeng, fordelt på 1487 kamper, en statistikk ingen andre spillere har vært i nærheten av å matche.

- Slår ikke Gretzky
Det er tall det blir vanskelig å komme opp til for McDavid, mener mange, og Ulvmoen er en av de som tviler på at den nye NHL-attraksjonen plukker så mange poeng.

- Det er vanskelig å sammenligne poeng opp mot Crosby og Gretzky. Han kommer ikke opp i de poengsummene der, det gjør han ikke.

- Det er mange færre mål som scores i NHL nå, enn hva det var for ti år siden. Hvis man diskuterer snittpoeng, i forhold til antall mål som scores, så er det en liga som ikke ligner på det som var for ti år siden med antall scorede mål, forklarer Ulvmoen.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

LEGENDE: Wayne Gretzky er tidenes beste hockeyspiller. Foto: Liam Richards (Pa Photos / NTB scanpix)


- Hva har McDavid som gjør at han kan bli den neste store spilleren i NHL?

- I juniorhockey har han et bedre poengsnitt enn Crosby. McDavid hadde en bedre poengproduksjon på juniornivå enn Crosby, men det var jo for ti år siden. Han har alt: Fart, teknikk, fysikk og spilleforståelse. Det er utrolig å se en 18-åring med den klokskapen han har.

Crosby spilte i juniorligaen som lyder navnet Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL), mens McDavid spilte i Ontario Hockey League (OHL).

- Jeg så ham i en treningskamp for litt siden, og han er jo ingen smågutt nå, liksom. Og han er så ung? Vi har ikke sett det siden Crosby. Det er en ekstra dimensjon å følge med på i år. Han har alt, slår Ulvmoen fast.

Har en klar favoritt
Han levner McDavids lag, Edmonton Oilers, ingen sjanse til å vinne Stanley Cup, men han tror det er et annet lag som endelig går hele veien og vinner det prestisjetunge troféet.

- Hvis du må ha én favoritt, så er det Anaheim Ducks. Hvis jeg skulle tippet, så er det Ducks, og det er mange som er enig med meg i det.

- Hvorfor Ducks?

- Først og fremst kom de til semifinalen i fjor, og de er et solid lag. I grunnspill er de et av de beste lagene uansett, og de «choker» jo stort sett i sluttspill. Semifinale i fjor, og laget ser faktisk bedre ut i år. De har hatt noen unggutter som har et år til på baken nå. I alle fall på backsiden, Hampus Lindholm og Sami Vatanen. I tillegg har de Jakob Silfverberg, som nå er ett år eldre. Selv om han starter sesongen skadet.

Se den brutale taklingen Silfverberg ble utsatt for i denne saken.

Chicago Blackhawks hentet hjem Stanley Cup-troféet forrige sesong, for tredje gang de siste seks sesongene.

- Hawks er sterke også i år
Flere tror Blackhawks kan klare det samme også denne sesongen, og de har heller ikke blitt nevneverdig svekket.

Publikumsfavoritten Patrick Sharp har måtte forlate klubben på grunn av lønnstaket, men Ulvmoen føler seg sikker på at forrige sesongs mestere har hentet inn gode nok erstattere.

- Kan Hawks finne for fjerde gang på syv år?

- Bare det har man lyst til å svare nei til, men det laget kan aldri undervurderes. Jeg synes også de har gjort en kjempejobb med å erstatte spillerne de måtte kvitte seg med. De har også hentet flere billige spillere, som for eksempel Artemi Panarin (lagkompis med Patrick Thoresen i SKA St. Petersburg sist sesong), som kan gjøre en god jobb.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

REGJERENDE MESTERE: Chicago Blackhawks, med Jonathan Toews og Patrick Kane på bildet, vant forrige sesongs Stanley Cup. Foto: Bruce Bennett (Afp / NTB scanpix)


«Captain serious»
Teuvo Teravainen hadde et lite gjennombrudd i Blackhawks-drakta sist sesong, selv om han kun noterte seg for ni poeng på 34 kamper. Det tror Ulvmoen han vil forbedre denne sesongen.

- Teravaainen kommer sikkert til å få en flott sesong. I tillegg fikk de dybde i Trevor Daley og Ryan Garbutt fra Dallas, når de først måtte kvitte seg med Sharp, og Odouya gikk jo gratis. De har vært flinke til å hente bredde, så det laget kan gå langt igjen, de. Men nå må jo de gutta snart begynne å bli mett, ler han.

Anført av kaptein Jonathan Toews, og en mengde med rutine i laget, skal man ikke se bort i fra at Blackhawks kan trekke det lengste strået nok en gang.

- Toews ser jo sulten ut hele tiden?

-Ja, han gjør det. Det er helt sjukt, tenk å ha en sånn kaptein! Det går jo ikke an å irritere seg over det, det er helt fantastisk å se på.

Spent på Tampa Bay
Både Ducks og Blackhawks tilhører den vestlige avdelingen i NHL. Ulvmoen tror et av lagene fra vest vinner Stanley Cup, men han tror også det er et par fra den østlige delen som kan gå hele veien, selv om de regnes som litt underdogs.

- Hvis jeg skal spå finale i år, så får Ducks en bra fight med Tampa Bay Lightning, som jeg tror går til finale igjen (tapte finalen mot Blackhawks forrige sesong). Det laget er også solid. De har også noen gode unggutter som har blitt et år eldre. Følelsen sier Ducks som vinner, og at Tampa kommer til finalen fra øst.

Klikk på bildet for å forstørre.

SCORET: Mats Zuccarello Aasen er tilbake etter hodeskaden han pådro seg i april. I løpet av sesongoppkjøringen har nordmannen notert seg for én scoring. Foto: Winslow Townson (Ap / NTB scanpix)

- Vanskelig for Zucca
Det er nok mange nordmenn som håper Mats Zuccarello Aasen og New York Rangers kan gå hele veien denne sesongen, noe de var nære ved å gjøre for to sesonger siden.

Den gang tapte de for Los Angeles Kings i Stanley Cup-finalen, og Ulvmoen tror det skal mye til for at Rangers kommer til finalen denne sesongen.

- Jeg synes Rangers ser ut som det samme laget, sånn i styrke. Jeg synes kanskje Rangers står litt stille, men de har nok en mulighet i år også, sier Ulvmoen.

Zucca starter sesongen natt til torsdag, når hans Rangers gjester forrige sesongs Stanley Cup-mester Chicago Blackhawks.

Kampen begynner klokken 02, norsk tid, og kampen kan du følge på Viaplay.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.