*Nettavisen* Sport.

Dæhlie: - Jeg har stor tro på Northug

OPTIMIST: - Jeg har stor tro på at Petter Northug kommer tilbake, sier Bjørn Dæhlie til Nettavisen.

OPTIMIST: - Jeg har stor tro på at Petter Northug kommer tilbake, sier Bjørn Dæhlie til Nettavisen. Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)

Bjørn Dæhlie om Petter Northug, Sotsji, motivasjon og VM i Falun.

29.04.14 11:31

SORIA MORIA (Nettavisen): Petter Northugs første sesong utenfor landslaget ble ingen stor suksess. OL i Sotsji var vinterens store mål for Mosvik-ekspressen, men Northug måtte reise hjem uten en eneste medalje. Heller ikke verdenscupen ble noen kjempesuksess for nordmannen, som til slutt måtte nøye seg med en 7. plass sammenlagt.

Norges største langrennsstjerne gjennom tidende, Bjørn Dæhlie, tror imidlertid Petter Northug kommer sterkt tilbake neste sesong.

- Jeg har stor tro på at Petter kommer tilbake. Jeg håper han får en veldig fin vår, sommer og høst. Jeg håper han kommer inn i troppen full av overskudd og uten sykdom i november, sier Dæhlie til Nettavisen.

«Vet ikke hva de snakker om»
Sykdom før sesongen, kombinert med undervurdering av løypene i Sotsji, tror Dæhlie er hovedårsaken til at OL ikke ble noen stor suksess for Northug og flere av de andre norske utøverne.

- Det som folk undervurderte i Sotsji er at det var litt mellomhøyde der, og så en del bratte bakker. Da jeg kom bort dit, hørte jeg at noen av de norske løperne var litt bekymret fordi de synes det var for lette løyper. Så da gikk jeg løypene og sa til meg selv at «nå vet de ikke hva de snakker om, dette er mer enn hardt nok.» Det viste seg å være rett, og det var på grunn av høyden, forklarer Dæhlie.

Klikk på bildet for å forstørre.

INGEN SUKSESS: Petter Northug fikk lite å glede seg over under OL i Sotsji. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Motivasjon i langrenn
Det har blitt spekulert i om Northug sliter med å holde motivasjonen oppe, og at det har gått ut over 28-åringens prestasjoner. Dæhlie har ingen problemer med å se utfordringen i det han beskriver som en «tung idrett».

Selv var det konkurranser gjennom en hel sesong som holdt Dæhlie gående.

- Man trener fra april til november uten å konkurrere mot noen andre, og uten å vite hvor man står. Det er det tunge med langrenn, det at det ikke er så målbart, sier Dæhlie.

Derfor valgte skikongen å delta i en rekke løp utenom konkurransesesongen.

- Det var viktig for meg husker jeg. Jeg var med på Bislett og løp, jeg var med på noen toppløp og vi hadde en fast 3000-meter som vi løp på landslaget. Det å vite hvor man står i en komplisert idrett, er viktig, forklarer Dæhlie.

Fant glede i landslaget
46-åringen forteller også at han fant glede i å trene med lagkameratene på landslaget.

- Der var de aller beste med Thomas Alsgaard som var ubestridt, utrolig god med teknisk skøyting. Jeg brukte lang tid på å gå bak ham. Jeg brukte ett år eller to etter OL på Lillehammer i 94 for å forstå hva han gjorde riktig og jeg gjorde feil.

- Det å kunne samles og løfte seg sammen var viktig. Langrenn kan ofte bli litt ensomt og litt kjedelig. Det er lett å glid ut i at man tar to drag på en hardøkt i stedet for fem. «Det er ikke så farlig, det er ingen som så det, jeg er tross alt alene her i skogen.» Den stemmen kommer sigende, forteller 46-åringen.

Northug har nok en gang takket nei til en plass på landslaget den kommende sesongen og kjører i stedet et eget opplegg med sitt eget privatlag. Dæhlie håper 28-åringens støtteapparat holder ham sulten.

- Jeg håper han et apparat rundt seg som ivaretar den biten, sier Dæhlie.

- Passer Petter perfekt
For langrennslegenden er tydelig på at alt ligger til rette for at Northug skal slå hardt tilbake i VM i Falun neste vinter.

Klikk på bildet for å forstørre.

TROR PÅ STOREBOR: Tomas Northug tror Petter Northug kommer sterkt tilbake neste sesong. Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg tror løypene i Falun passer han perfekt. I Falun så får man lavland og fine harde preparerte løyper. Det aner meg, etter å ha gått der mye, at det er sånne «Petter-bakker». Sånne litt bratte og litt lange, hvor han kan klyve på og få oksygen i lårene inn på stadion før det er full spurt. Jeg ser for meg at Petter med overskudd og i form, er tilbake for fullt, sier Dæhlie.

- Han virker heltent
Lillebror og landslagsløper Tomas Northug virker trygg på at storebroren slår hardt tilbake neste vinter.

- Allerede rett etter OL virket han sulten på å rette opp inntrykket. Jeg pratet med han, og han skjønte at i år så var det litt spesielt med den lange sykdomsperioden. Jeg tror opplegget hans har vært bra nok og sånn som han ville ha lagt det opp selv. Det eneste problemet hans var sykdomsperioden og det straffer seg, sier Tomas Northug til Nettavisen.

- Han var også kanskje litt for hissig rett før mesterskapet, hvor han gikk på en liten karamell. Han vet han gjorde en litt for dårlig jobb, og han meldte ganske tidlig til meg at var gira på å rette opp det inntrykket. Han virker heltent, sier 24-åringen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.