Dan Tangnes ledet Linköping til tredjeplass i svensk ishockey

SUKSESS: Dan Tangnes er ukjent for mange, men oppnår meget imponerende resultater i svenske eliteserie.

SUKSESS: Dan Tangnes er ukjent for mange, men oppnår meget imponerende resultater i svenske eliteserie. Foto: Radek Petrasek (CTK / NTB scanpix)

- Vi har hatt like bra toppnivå som lagene over oss.

09.03.16 19:42

LINKÖPING - MALMÖ REDHAWKS 5-0:

Grunnspillet i SHL, den svenske elitserien i ishockey, er ferdigspilt. Etter 52 kamper kapret Linköping HC tredjeplassen i siste runde, takket være en overlegen femmålsseier over Malmö.

Bak Linköpings spillere står Dan Tangnes (37). Han er noe som utypisk som en norsk hovedtrener på det øverste nivået i Sverige. Og den tidligere U-landslagsspilleren fra Oslo har hatt en suksessfylt førstesesong med hovedansvaret for LHC.

- Vi er ganske fornøyde med tredjeplass om vi ser på ressursene vi hadde rundt laget før sesongen. Sammenlignet med lagbudsjettene andre hadde før vi startet opp, synes jeg vi har hatt en god utvikling, sier Tangnes til Nettavisen.

- Med det eksperter mente vi var gode for før sesongstart, så har vi gjort det veldig bra. Mange spillere har tatt steg og vokst på det gjennom vinteren, påpeker han.

Bare suverene Skellefteå, som nå har vunnet serien de fire siste sesongene, og Mats Rosseli Olsens klubb Frölunda avsluttet grunnspillet med flere poeng.

Unngår topplaget

En ekstra gulrot med Linköpings tredjeplass er at man nå unngår Skellefteå i både kvartfinalene og eventuelle semifinaler. Seriemesteren har slått ut Linköping av sluttspillet de tre siste sesongene.

2012 var forrige gang klubben til Tangnes ikke kvalifiserte seg for kvartfinaler. Året før var det også Skellefteå som stanset dem i sluttspillet.

- Vi møter veldig gjerne Skellefteå i en eventuell finale. Vi har god statistikk mot dem denne sesongen. Den vonde statistikken fra sluttspillene er til for å brytes. Men det er en lang vei dit, understreker Dan Tangnes.

På fire innbyrdes møter i serien har Linköping vunnet de to siste kampene mot topplaget. Det har de gjort både hjemme og borte. Begge ganger med solide 5-2. Men før lagene kan møtes igjen må begge altså komme seg videre fra både kvartfinaler og semifinaler.

- Skellefteå er jo kanskje laget det tøffeste å slå om man skal vinne sluttspillet. De vant serien og tok vel 111 poeng totalt. Men jeg synes vi har hatt like bra toppnivå som de lagene som havnet over oss på første- og andreplassen, fortsetter den norske Linköping-treneren.

37-åringen sier Skellefteå har et veldig høyt toppnivå og sjeldent spiller dårlige kamper. Stabiliteten seriemesteren fra Västerbotten har vist mot lag på den nedre halvdelen av tabellen, er ifølge Tangnes mye av forklaringen på at de nok en gang gikk til topps.

- Vi har ikke hatt den samme jevnheten i prestasjonene mot de lagene som har ligget nederst på tabellen, mener han.

Tett om plasseringene

Foran den siste serierunden lå LHC som nummer fire på tabellen, ett poeng bak Luleå.

Derfor trengte Tangnes' mannskap å ta flere poeng enn konkurrenten fra nordøst i siste kamp. Linköping kom fra fire seirer på de siste fem kampene og avsluttet serien mot et svakt plassert og skadeutsatt Malmö på hjemmeis.

Luleå hadde i utgangspunktet en klart tøffere oppgave borte mot Växjö Lakers, en klubb som også hadde en kvartfinalebillett å spille for.

Etter en noe treg første periode som endte 0-0, tok Linköping sats fra start i den andre og scoret tre ganger på ni minutter. Den amerikanske toppscoreren Broc Little sto for de to første målene, og spilte fram danske Niklas Hardt til det tredje.

I tredje periode bekreftet Linköping klasseforskjellen på lagene med to nye mål. Et slitent og tynt besatt Malmö måtte se Jens Jakobs sette to nye pucker i nettet og at 5-0 ble sluttresultatet.

- Malmö hadde en litt halvveis inngang til kampen og hadde ikke noe å spille for. De kunne egentlig ta ferie tidlig, men det så ut som to lag hadde tatt ferie i den første perioden, beskriver Tangnes, som var tydelig misfornøyd med prestasjonen de første 20 minuttene.

- I den andre perioden fikk vi opp den konsentrasjonen og intensiteten i spillet som vi ville ha. Jeg visste det ville bli vanskelig for dem om vi fikk det første målet. Da vi fikk det, følte jeg meg trygg på at vi skulle få med oss seieren. Men kampen blir nok ikke skrevet ned i historiebøkene som en av våre beste.

Møter regjerende mester

Nå venter forrige sesongs sluttspillmester Växjö Lakers i SM-kvartfinalene. Første kamp spilles i hjemme i Saab Arena i Linköping torsdag i neste uke.

- De er regjerende mestere og har funnet formen på slutten av seriespillet. De har vel vunnet sju av de siste åtte kampene. Det blir en tøff nøtt å knekke, men vi tar utfordringen og har egentlig alt å vinne, sier Tangnes til Nettavisen.

Växjö kapret den siste direkteplassen til kvartfinalene med en dramatisk 4-3-seier over Luleå. Uten seier i ordinær tid til gjestene, sikret Linköping og Tangnes seg tredjeplassen.

Luleå lå under med tre mål, men utlignet Växjös klare overtak og fikk 3-3-målet omtrent midtveis i tredje periode. Mot slutten tok man ut målvakten i jakten på et vinnermål. En Luleå-scoring ville tatt dem forbi Linköping, men taktikken ga isteden 4-3 til Växjö i det tomme buret.

Surt for Thoresen

Akkurat den scoringen ble skjebnesvanger for Patrick Thoresens Djurgården, selv om stockholmsklubben gjorde jobben med 4-2-seier over Färjestad. I SHL er det bare de seks best plasserte lagene i grunnserien som får plass i kvartfinalene umiddelbart etter seriespillet.

Det siste målet i Växjö betyr at Djurgården endte på sjuendeplass. Thoresen og co. må spille kvalifisering til kvartfinalene mot lag nummer ti på tabellen. Det ble Brynäs, som har norske Mattias Nørstebø og Sondre Olden på laget.

Patrick Thoresen bidro med en målgivende pasning i siste serierunde. Det plasserte den norske hockeyprofilen som nummer to i poengligaen i SHL-grunnspillet. Han endte på 15 scoringer og 48 målpoeng totalt. Landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen fikk for øvrig også notert pasningspoeng på Färjestads to mål.

Tollefsen og de norske klubbkompisene Martin Røymark, Jonas Holøs og Lars Haugen ble nummer fem i seriespillet. Färjestad møter Luleå i SM-kvartfinalene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.