*Nettavisen* Sport.

De norske gutta skjøt seg bort

SKJØT SEG BORT: Ole Einar Bjørndalen og de andre norske gutta skjøt seg bort på søndagens jaktstart. Foto: Christine Olsson (NTB scanpix)

Ole Einar Bjørndalen mistet den gule ledertrøya.

06.12.15 11:44


I mildt sagt vanskelige vindforhold i svenske Østersund var franske Martin Fourcade overlegen på skiskyttersprinten på lørdag, og gikk dermed ut i ensom majestet på søndagens 12,5 kilometer jaktstart.

Ole Einar Bjørndalen på tredjeplass startet nærmest av de norske, med 55 sekunder opp til franskmannen. Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen lå som henholdsvis nummer seks og nummer sju før jaktstarten, omtrent 1.10 minutter bak lederen.

Søndag var værforholdene i Sverige langt bedre, men de norske løperne var sjanseløse mot franskmannen.

Et skikkelig sløseri ved andre skyting, med tre bom for Bjørndalen og to bom for Hegle Svendsen, satte en effektiv stopper for alle håp om seier.

I stedet gjorde Martin Fourcade akkurat som han ville, og med sin 39. verdenscupseier tok han også over ledelsen i verdenscupen sammenlagt fra Ole Einar Bjørndalen.

- Feil plan

- Det var et ålreit renn, men jeg satset litt for mye i dag. Jeg følte meg veldig sprek i dag, og bra på standplass, men det gikk litt for fort på standplass, sier Bjørndalen til NRK etter rennet.

- Jeg holdt meg til planen, men det var feil plan. Så det var ikke noe smart.

Startet bra

Fourcade fortsatte sin utrolige fart i sporet fra gårsdagen, men pådro seg en bom på første skyting, mens Ole Einar Bjørndalen skjøt fullt hus.

Dermed var avstanden kortet ned til 42 sekunder etter første skyting, mens Emil Hegle Svendsen gikk seg opp til en fjerdeplass - 56,8 sekunder bak lederen.

Men Martin Fourcade var ustoppelig i løypa, og da franskmannen satte inn fem skudd på andre skyting så det vanskelig ut for nordmennene å gjøre noe med ham.

- Nesten utrolig

Den oppgaven gikk fra vanskelig til umulig da Ole Einar Bjørndalen bommet på tre skudd, og Emil Hegle Svendsen på to.

To bom også fra Johannes Thingnes Bø gjorde andrerunden helsvart for de norske løperne.

- I alle fager, mumlet NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

- Det er nesten utrolig at de norske løperne kunne dra på seg så mange runder, under så fine forhold, konkluderte ekspertkommentator Ola Lunde.

Etter skyting gikk Hegle Svendsen ut på sjetteplass, 1.45 minutter bak Fourcade, mens Bjørndalen på plassen bak lå 1.54 minutter bak.

Skjøt seg vekk fra pallen

Fem treff for Hegle Svendsen på første stående gjorde at pallhåpet fortsatt levde for 30-åringen, mens to bom for Ole Einar Bjørndalen drepte det samme håpet.

Etter tredje skyting var Hegle Svendsen 15 sekunder bak franske Quentin Fillon Maillet på tredjeplass, med tyske Arnd Pfeiffer på andreplass, og jakten på pallen fortsatte på siste runde.

Én bom på siste stående sørget imidlertid for at Helge Svendsen måtte konsentrere seg om å holde på fjerdeplassen foran Tarjei Bø, som gjorde et svært godt renn og gikk seg opp mange plasser.

Det klarte ikke Hegle Svendsen. Tarjei Bø gikk seg opp fra 29.-plass til fjerdeplass, selv med to bom, mens Hegle Svendsen ble nummer fem.

Ole Einar Bjørndalen gikk inn til ellevteplass, noe som altså ikke holdt til å holde på verdenscupledelsen. Johannes Thingnes Bø ble nummer 16, og Lars Helge Birkeland nummer 25.

Tyske Arnd Pfeiffer ble nummer to bak Fourcade, med Fillon Maillet på tredjeplass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag