- Jeg opplever at de ser på meg som en møkkamann.

Det sier TV 2-profil Ernst A. Lersveen om sitt forhold til langrennslandslaget etter at han har stilt kritiske spørsmål om Martin Johnsrud Sundbys dopingdom og Therese Johaugs positive dopingprøve denne høsten.

Lersveen har jobbet tett på langrennslandslaget i mange år. De siste månedene har han opplevd å bli filmet og «passet på» av representanter fra landslaget.

OPPDATERT: Sundby boikotter TV 2-journalist Lersveen

- Jeg ble irritert

Det ble gjort kjent av TV 2 forrige uke, men Sundby-intervjuet er ikke første gang det skjer. Det skjedde først da Lersveen intervjuet lege Fredrik Bendiksen i Livigno i høst. Kommersiell leder i skiforbundet, Bernt Hallvard Olderskog, filmet seansen.

Les også: - Blir sjokkert om Johaug går VM

- Jeg ble irritert og lurte på hva faen dette var. Da skulle de ha det til et eller annet. Jeg sa at det er null problem og at de kunne få det av meg. Vi har ingenting å skjule. Det samme skjedde dagen før jeg ble filmet i Sundby-intvervjuet. Da sto det en mann limt ved siden av fotografen min og fulgte med på alle intervjuer, forteller Lersveen til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hvorfor tror du de filmer deg?

- Det kan ikke jeg svare på, men du får en følelse av å være overvåket. Det er litt sånn «pass på han». Det bygger opp under det møkkamann-stempelet jeg har fått.

- Hvordan opplever du det?

- Jeg er forundret. Hva skal de bruke det til? Skal de se hvordan jeg har redigert? Skal de prøve å ta meg for at jeg driver og redigerer på en måte som de ikke liker? De er veldig opptatt av det selv fra øverste hold. Til og med skipresidenten er veldig opptatt av hvordan det skal redigeres sammen. Da tror jeg nesten at vi får prøve å gjøre vår jobb, så får de klage hvis de er misfornøyd med det som utføres.

(artikkelen fortsetter under pollen)

- Har du fått beskjed om at noen ikke vil snakke med deg?

- Nei, ingen. De svarer, og jeg har ingenting å utsette på utøverne. De gjør en profesjonell jobb. Jeg forstår at det var ubehagelig å svare på noen av spørsmålene jeg stilte, men da må jeg minne om følgende: Det er verken møkkamann eller media generelt som har skapt denne situasjonen.

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff sa følgende til TV 2 om hvorfor Lersveen ble filmet:

- Vi ønsket lydopptak for å ha oversikt over alt Johnsrud Sundby sa i intervjuet. Dette ble godkjent av TV 2s reporter i forkant, sier Graff.

- Ikke medias skyld

Lersveen er klar på at det er viktig å ta innover seg at Therese Johaugs positive prøve og Martin Johnsrud Sundbys dopingdom er grunnen til at andre norske utøvere blir mistenkeliggjort.

- Dette er en selvskapt situasjon, og dette har de ansvar for selv. Da er det en del andre rundt som naturligvis blir mistenkeliggjort, både av nordmenn og utlendinger. Det er jo ikke på grunn av media. Vi har ikke avlagt noen positiv prøve, sier Lersveen.

Norsk langrenn har vært en suksesshistorie gjennom flere tiår. Lersveen reagerer på hvordan de nå takler motgang.

- Når jeg hører Martin Johnsrud Sundby, som er dømt og har fått sin dom, bare totalt neglisjerer hva styremedlemmer i Wada sier, hva kulturministeren sier ... Jeg tror det er viktig å ta innover seg nå hvordan vi blir oppfattet.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
embedNAvideo("7GBYO4Nq2V-gDfyqNST-cA", false)

TV 2-profilen mener skiforbundet bør tenkte på hvilke signaler de sender når de kompenserer Martin Johnsrud Sundby for tapte inntekter mens han soner dopingdom.

- Prøv å forestill deg hvordan de som er ute mottar dette budskapet de sender. Selv om de prøver å forsvare det med at de tar ansvar for det legen har utført. Jeg hører det, men utad blir det ikke oppfattet sånn. Ute i skiverden blir vi sammenlignet med Russland og måten de håndterer sine dopingsaker på. Det er ikke bra.

- Vi må gjerne snakke om at Martin Johnsrud Sundby har brukt en helt lovlig medisin, ja. Men han hadde for høyt innhold da han ble testet. Det er ingen ute i verden som går inn og ser og hører detaljer rundt dette. Ute i verden er han tatt for doping og har da fått kompensasjon fra sitt skiforbund for de tapte beløpene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Fikk flere spørsmål

Lersveen er klar på at skilandslaget nå bør ta et steg tilbake og se på rutinene sine fremfor å fortsette som før.

- Ja, vi må gjerne si at bruk av forstøverapparat med saltvannsoppløsning er fullt lovlig, men akkurat nå kan ingen si at vi fortsetter som før. Jeg sier ikke at det er forkastelig, men nå tror jeg det er viktig å kanskje ta et skritt tilbake og stille spørsmål på en del områder. Ja, det er sikkert lovlig, men må vi det?

TV 2-veteranen er ute og går en tur når Nettavisen slår på tråden mandag. Han forteller at han fremdeles sitter igjen med mange spørsmål etter at han intervjuet Therese Johaug fredag.

- Jeg ble ikke klokere, snarere tvert imot. Jeg fikk enda flere spørsmål. Det synes jeg ikke var noe godt. Jeg hadde håpet at det skulle være oppklarende på en del områder, men det var det ikke. Jeg går og lurer på det nå og. Jeg bare ønsker meg noe som kan bekrefte eller avkrefte alle de spørsmålen som svever.