Gå til sidens hovedinnhold

Derfor holdt de Sundby-problemet hemmelig

Konfidensialitet skal være årsaken til at saken ble holdt skjult i 18 måneder.

ULLEVAAL STADION / GRENSEN (Nettavisen): Onsdag ettermiddag kom sjokknyheten om at Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder for brudd på dopingreglene.

Det skal ifølge Norges Skiforbund ikke dreie seg om et alvorlig brudd på reglene, men en misforståelse for hvordan reglene skal tolkes.

Bakgrunn: Sundby utestengt i to månder for dopingbrudd

Hemmelighold
Landslagslege Knut Gabrielsen innrømmer på en pressekonferanse onsdag at det er han som har misforstått reglene. Legen sier at han tolket regelen som om det var dosen utøveren fikk i seg av stoffet, som var gjeldene, og ikke hvor mye som ble puttet inn i forstøveren.

Saken har pågått i ett og et halvt år utenfor allmenhetens søkelys, noe Sundby forklarer på følgende måte.

- Dette har vært en konfidensiell sak, noe som har vært svært viktig for alle parter. Vi har blitt pålagt konfidensialitet fra idrettens voldgiftsrett (CAS) og det var kun et lite knippe mennesker som kjente til saken. Mitt juridiske støtteapparat, samt Skiforbundet og noen mennesker til kjente til saken, forteller Sundby til Nettavisen.

Les også: Landslagslegen har feiltolket reglene

Les også: Sterke utenlandske reaksjoner: - Norske utøvere får særbehandling

Langrennstjernen understreker samtidig at denne perioden har vært vanskelig.

- Det har definitivt vært en krevende periode. En emosjonell berg-og-dalbane fra beskjeden kom, med påfølgende saksbehandling, frifinnelse av FIS (Internasjonale skiforbundet) og Antidoping Norge, noe som var en enorm lettelse. Å ga inn i en sesong vitende om at jeg var frikjent, og med bevis for at jeg ikke hadde tatt mer medisin enn lovlig, har vært viktig for meg. Jeg gjennomførte min beste sesong noensinne og var ikke forberedt på dette utfallet. Det var nærmest utenkelig at det skulle ende på denne måten, fortsetter Sundby.

Landslagslege Knut Gabrielsen forteller at han følte seg «forferdelig» da dommen ble klar.

- Det var forferdelig, det er vel ikke noe å legge skjul på. Alle andre ville hatt det akkurat likt. Hvis jeg ikke hadde syntes det var forferdelig, ville jeg ikke tatt utøveren alvorlig nok, sier han til Nettavisen.

- Hvordan har det vært å holde dette hemmelig i 1,5 år?

- Det har jo vært en forferdelig tid. Og jeg vet jo ikke om det hadde gjort så mye fra eller til om det hadde kommet ut i mediene. Det som betyr noe er hvordan saken oppfattes, sier Gabrielsen.

Tillit
Landslagslegen måtte gi den knusende beskjeden om domfellelse til Sundby over telefon. Da måtte Gabrielsen også si at det var på grunn av hans feiltolkning av reglene at Sundby ble dømt.

- Hvordan var det å få den beskjeden?

- Fra min side var reaksjonen at Knut har vurdert situsjonen og reglene på samme måte som et bredt norsk støtteapparet, Antidoping Norge og flere internasjonale eksperter. Det er vanskelig for meg å komme fram til at han skulle vurdert det noe annerledes. WADA har hatt en annen intensjon med regelen. Jeg klarer ikke å være verken bitter eller sur på noen i den sammenheng, sier Sundby.

Han klarer ikke å se at han kunne handlet på noe annen måte. Utøverne er dessuten pliktet til å følge medisinske råd. Det underliggende prinsippet i alt antidopingarbeid er at utøverne er 100 prosent ansvarlig for hva de putter i seg. Gabrielsen mener likevel at Sundby ikke kan klandres i dette tilfellet.

- Det er heller et uttrykk for et tillitsforhold, at utøverne har stolt på det medisinske apparatet vi har hatt i Skiforbundet, sier han.

- Jeg har gått mange runder med meg selv på akkurat dette, men kan ikke se at jeg skulle forstå reglene annerledes enn et så bredt støtteapparat, fortsetter Sundby.

Nå er han spent på hvilke reaksjoner som kommer fra utenlandske konkurrentere og publikummere.

- Å få et stempel som doper er noe jeg frykter, og jeg har den samme bønnen til dem som til dere i pressen: At de setter seg inn i saken, leser og forstår, og så gjør en så nøytral vurdering som mulig, sier Sundby.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?