Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det norske førstelaget vant kvinnenes stafett på Beitostølen

KJEMPEFORM: Therese Johaug skapte luke for det norske førstelaget, som vant på Beitostølen.
KJEMPEFORM: Therese Johaug skapte luke for det norske førstelaget, som vant på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norge sikret seieren da Sverige sviktet helt.

Det norske førstelaget på kvinnenes 4x5km staffet på Beitostølen søndag ettermiddag. De norske jentene lå jevnt med Russland helt frem til andre etappen, før Therese Johaug viste frem kjempekreftene sine.

Heidi Weng startet for det norske førstelaget, før Johaug skapte en luke på den andre etappen. Ragnhild Haga holdt stand på den tredje etappen før Ingvild Flugstad Østberg avsluttet for førstelaget.

- Seiersrekken fortsetter og fortsetter, de norske kvinnene er suverene, sa NRK-kommentator Jann Post da Flugstad Østberg gikk i mål.

Også Torgeir Bjørn hyllet de norske kvinnene.

- De virker uslåelige på damestafett, selv uten Marit Bjørgen, sa NRK-kommentator Bjørn.

Russlands førstevalg så ut til å kapre andreplassen, før et fall på tampen ødela. Dermed var det Russlands andrelag som kunne juble for plassen bak de norske kvinnene.

Finland gav russerne kamp til døra, og sikret seg til slutt tredjeplassen på Beitostølen.

Den kanskje største overraskelsen var at Sverige, med kjente navn som Charlotte Kalla og Ebba Andersson endte på sjetteplass, hele 50 sekunder bak de norske jentene.

- Det er noe som ikke stemmer med det svenske laget. Det er ingen tvil om det, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland, da svenskene fortsatte å falle ned på listene underveis på stafetten.

Også Bjørn i NRKs kommentatorboks synes utviklingen på stafetten ble noe merkelig.

- Vi tenkte på en duell mellom Norge og Sverige, men svenskene ble tidlig borte. Da var det to russiske lag og Finland som er nærmest. Det er mildt sagt overraskende, sa Bjørn.

Johaugs luke

Ting stemte ikke helt for Weng på den første etappen, som sendte Johaug ut på en fjerdeplass. Russland, USA og Japan lå alle sammen foran det norske førstelaget.

Vinneren på 15km fristil på lørdag laget en luke ned til russerne, og sendte Haga ut på tredjeetappen med ti sekunder ned til Anastasija Sedova fra Russland.

- Jeg synes jeg gjør en god etappe. Jeg var fornøyd med at jeg klarte å skape luke, og sende Ragnhild ut med ti sekunders forsprang, sa Johaug til NRK etter etappen sin.

Haga holdt stand på sin etappe, og opprettholdt distansen ned til Sedova og Riita-Liisa Roponen fra Finland. Etter den første runden lå Haga og det norske førstelaget 13 sekunder foran.

- Jeg var fornøyd med luken jeg hadde, jeg kunne gå mitt eget løp i starten og hadde mye ro, sa Haga til NRK etter sitt renn.

Ingvild Flugstad Østberg ble sendt ut på den siste etappen med 11 sekunder ned til Russland, som vekslet ut Anna Netsjajevskaja på sin siste etappe.

Svensk katastrofe

Allerede etter første måling på den siste etappen kom det frem at Flugstad Østberg hadde økt ledelsen til hele 20 sekunder ned til Russland og Finland.

Etter den første runden hadde Flugstad Østberg økt med ytterligere fire sekunder til Russland I og Russland II, som hadde overtatt plassene foran Finland.

Svenskene satset og tapte på å ha sprinteren Evelina Settlin på den første etappen, og lå et halvt minutt bak teten inn til første veksling. Det ble for mye for både Charlotte Kalla og Ebba Andersson å spise opp.

Da svenskene sendte Ida Ingemarsdottir ut på sisteetappen lå hun godt over minuttet bak teten. Hun kjørte seg helt opp på en femteplass for svenskene, men ble måtte konstantere at Sverige endte 50 sekunder bak det norske førstelaget.

Det norske andrelaget hang godt med lenge, og endte på sjuendeplass. De lå tre sekunder bak svenskene, og 53 sekunder bak det norske førstelaget ved målgang.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!