*Nettavisen* Sport.

Dette er det viktigste rådet Even Northug har fått av storebror Petter

LÆRER AV STOREBROR: Even Northug mener det er spesielt én ting han har lært av storebror Petter. Foto: (NTB scanpix)

Even Northug har tatt store steg det siste året.

04.02.16 12:41

DRAMMEN (Nettavisen): Både Petter og Tomas Northug kjenner de fleste allerede til, og selv om også lillebror Even (20) har vært omtalt som et stort talent i flere år, var det først på onsdagens sprint i Drammen at han tok sine første verdenscuppoeng etter at han ble nummer åtte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Even Northug tok sine første verdenscuppoeng etter at han ble nummer åtte på sprinten i Drammen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Til Nettavisen forteller 20-åringen at han har tatt store steg det siste året, og var godt fornøyd med å få vist det frem i Drammen.

Even har blant annet trent mye med storebror Petter, og legger ikke skjul på at det har gitt effekt.

- Hva er det viktigste du får ut av å trene med Petter?

- Det er kunnskapen. Det blir å se på teknikken og hvordan han har tenkt. Det er innblikket i det som er viktig, sier Even Northug til Nettavisen.

Beste rådet fra storebroren

Og det er spesielt ett råd han trekker frem som det viktigste han har lært av storebroren.

- Det viktigste rådet er det å være «på» under trening, og at jeg går på trening for å bli en bedre skiløper. Det er desidert nummer én, hva slags innstillingen man har. Man kan ikke dra på trening bare for å trene, man må ha et mål for å bli bedre, forklarer 20-åringen.

LES OGSÅ: Hjelmeset om Falla: - Hun har vært helt på felgen

LES OGSÅ: Northug nektet å høre: - Gikk en liten jævel i meg

Selv om han føler at han lærer mye av storebroren er han imidlertid klar på at han ikke må falle i fellen av å kopiere ham fullstendig.

- Jeg må gå min egen vei, men det er artig å ta lærdom av enkelte ting. Jeg kan ikke gjøre akkurat som han, det blir bare feil, men jeg kan ta lærdom og prøve ut ting som han gjør for å se om det fungerer for meg, forteller Even.

Klikk på bildet for å forstørre.

IMPONERT: Sprinttrener Arild Monsen lot seg imponere av Even Northug i Drammen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Mann for fremtiden

Landslagstrener for sprintherrene, Arild Monsen, var godt fornøyd med det han så av 20-åringen i Drammen onsdag. Monsen tror Even vil prege verdenscuprenn i årene som kommer.

- Han er fremtiden. Det er kjempebra og veldig imponerende det han gjør i dag, sier Monsen til Nettavisen.

Storebror Petter fremstod derimot som kritisk til lillebroren da han snakket med pressen etter onsdagens sprint.

- Jeg tror jeg kriget om verdenscupseiere da jeg var like gammel som ham. Han går i nasjonal gruppe og går med «røkla», så han må ta seg sammen, sa Northug.

LES OGSÅ: Northug om trenerspørsmålet: - Finnes bare én kandidat

Petter Northug: - Ekstrem utvikling

Etter stafetten i NM søndag, var imidlertid tonen en helt annet fra storebror Petter.

– Hvis han tar et like stort steg i årene framover, så tror jeg han kan bli en av verdens beste sprintere innen to år. Han har hatt en ekstrem utvikling i år i sprint. Even har vunnet prolog i skandinavisk cup som første års senior, og han er en av de beste i Norge i sprint som første års senior, sa Petter om sin lillebror søndag, ifølge NTB.

– Da handler det bare om å bestemme seg for å ta det neste steget. Han er i riktig alder også. Even har jobbet langsiktig og kommet etter hvert, og i år har han fått litt blod på tann når han ser at det er mulig å ta seg til finaler som første års senior. Det gir en boost, forklarte Petter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TRENER SAMMEN: Brødrene Petter og Even Northug har trent mye sammen det siste året. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)


Drømmer om OL

Selv er Even klar på hva han har å jobbe med.

- Kapasitet og råhet i staking. Jeg er kjapp til å stake, men jeg må bli litt sterkere, sier 20-åringen som er tydelig på at han må være tålmodig.

For selv om han kunne glede seg over en god plassering på sprinten onsdag, er han klar over at det fortsatt vil ta noe tid før han etablerer seg i verdenscupen.

Neste sesong er det VM i Lahti som er det store høydepunktet for langrennsutøverne, men det er først og fremst OL i Pyeongchang i 2018 som er Even Northugs mål.

- Man må prøve å krige mot OL i 2018. Det hadde vært artig å få være med der. VM vil være en bonus neste år. De første årene som senior vil jeg prøve å bruke til å bli bedre på generel basis, forklarer 20-åringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.