Tirsdag formiddag bekrefter Norges Skiforbund i en pressemelding at de har tatt ut løperne som skal gå de tre første distansene på herresiden i langrenn i OL i Pyeongchang.

Den norske landslagsledelsen har tatt ut følgende utøvere:

Søndag 11. februar - Skiathlon (15 km + 15 km)
Hans Christer Holund
Johannes Høsflot Klæbo
Simen Hegstad Krüger
Martin Johnsrud Sundby

Tirsdag 13. februar – Sprint klassisk
Eirik Brandsdal
Pål Golberg
Emil Iversen
Johannes Høsflot Klæbo

Fredag 16. februar – 15 km fri teknikk
Hans Christer Holund
Finn Hågen Krogh
Simen Hegstad Krüger
Martin Johnsrud Sundby

- Alle som er i troppen har lyst til å gå skirenn, men de forstår de som skal gå nå. Det er de som er aller best kvalifisert. Det var egentlig et ganske enkelt uttak. Nå er dette et intensjonslag, så er vi klare til å gjøre endringer hvis det blir nødvendig, sier Hetland til Nettavisen etter uttaket.

Dermed er det klart at Klæbo ikke går 15-kilometeren i OL, en distanse der han var blant de åpenbare medaljekandidatene.

Landslagstrener Tor Arne Hetland bekrefter overfor Nettavisen at Klæbo selv ikke ønsket å gå distansen.

Sparer krefter

Siden han etter all sannsynlighet skal gå også lagsprint, stafett og trolig femmil, vil Klæbo trolig stå på startstreken ved fem distanser i løpet av lekene.

- Hvorfor går ikke Klæbo 15-kilometeren, Hetland?

- Det er med tanke på totalbelastningen til Johannes. Han har også selv sagt at han ikke er aktuell for 15-kilometer fristil, sier Hetland til Nettavisen.

- Hadde han fått gå hvis han ville?

- Da ville vi nok sagt at han skulle gå 30-kilometeren og sprinten først, og så får vi se på det etterpå. Han kunne vært aktuell der også, men det blir en veldig hard start for Johannes. Han skal gå viktige skirenn gjennom hele OL, og da kan det kanskje være greit å gi vekk den øvelsen han har minst meritter på, forklarer Hetland.

Iversen fikk ikke viljen sin

For Emil Iversen betyr uttaket at han kun går sprinten i OL, og trønderen hadde på forhånd gitt uttrykk for at han også håpet å gå flere av distanserennene.

- Tanken bak det er at Emil først og fremst skal konsentrere seg om sprinten. Det er bare én hviledag mellom 30-kilometeren og sprinten. For Emil sin del, er det sprinten som er hovedprioritet, vi har også flere distanser etter sprinten og 15-kilometeren. Hvis Emil dokumenterer god form og er med i toppen, kan det godt bli enda flere løp på ham, sier Hetland.

Landslagstreneren mener Iversen har vist forståelse for uttaket.

- Han skjønner veldig godt at han skal konsentrere seg om sprinten og ikke bite over noe mer, forteller Hetland.

Usikker Krogh

Det har vært store forventinger til Finn Hågen Krogh denne sesongen etter at landslagstrener Hetland allerede i høst meldte at han så på finnmarkingen som Norges ankermann på stafetten i OL. Krogh har imidlertid ikke hatt noe optimal sesong, og måtte nylig reise hjem fra Seefeld på grunn av sykdom.

Finnmarkingen har likevel fått klarsignal til å gå 15-kilometeren i OL.

- Finn er hjemme i Alta og er med på reisen til Korea på lørdag. Han forbereder seg maksimalt til 15-kilometer fristil, sier Hetland.

- Hvilke forventinger har du til ham?

- De som går for Norge er medaljekandidater. Det er det som er målet for utøverne som er der. Det er det å ta medalje og kjempe helt i toppen, forteller Hetland.

LES: Her er programmet for OL i Pyeongchang 2018