*Nettavisen* Sport.

Dragkamp om TV 2-klare Helene Olafsen: - Det kom en del tilbud, så det ble et lite luksusproblem

TV 2-KLAR: Nylig ble det klart at Helene Olafsen har fått jobb i TV 2. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Helene Olafsen misliker merkelappen «flink pike», og sliter med å si nei. Nå er hun klar for programlederjobb i TV 2.

10.03.18 07:59

I starten av januar tok Helene Olafsen (28) Idrettsgallaen og resten av Norge med storm i sin virkelige debut som programleder.

Hos mange var konklusjonen enkel: Noen må få gitt henne en programlederjobb snarest.

Torsdag ble det klart at TV 2 har gjort nettopp det.

Etter å ha hoppet fra jobb til jobb og TV-kanal til TV-kanal, har hun nå bundet seg til TV 2 for de to neste årene.

Det gir en forutsigbarhet hun selv setter stor pris på.

- Jeg var på utkikk etter noe som var litt mer forutsigbart, og TV 2 var veldig på ballen og virket interesserte, sier Olafsen til Nettavisen.

Hva den ferske TV 2-profilen faktisk skal jobbe med, er ennå ikke helt spikret. Likevel røper hun at det ligger an til å bli en miks av sport og underholdning.

- Det er ikke alt som er klart. Det eneste jeg egentlig vet er at jeg mest sannsynlig skal til Russland for å gjøre noen greier under fotball-VM, sier hun.

Ettertraktet

Olafsen er et forholdsvis ferskt fjes i TV-bransjen. Etter at snowboardkarrieren tok slutt i 2016, har hun vært innom flere programkonsepter, både som deltaker og programleder. I NRK-sendte «Mesternes Mester» nådde hun finalen, mens hun like gjerne stakk av med seieren i TV 2s «Skal vi danse».

- Har du vært bekymret for at folk skal gå lei av deg?

- Ja, absolutt. Kjendis-Norge er jo fryktelig lite, og jeg har vært med på en god del. Tanken min har hele tiden vært at jeg blir med på det jeg har lyst til å være med på, og det jeg føler at jeg kan stå inne for. De stedene der jeg kan bidra og å være meg selv. Folk står fritt til å gå lei, men jeg følger uansett magefølelsen.

Når Nettavisen får kontakt med Olafsen, er hun i Lofoten på innspilling av «På tur med Dag Otto».

Klikk på bildet for å forstørre.

I LOFOTEN: Helene Olafsen er på plass i Lofoten for å spille inn en episode av «På tur med Dag Otto». Foto: Privat

Enn så lenge ser det ikke ut til at Olafsen trenger å være spesielt bekymret over at folk skal gå lei av henne. Da TV 2 offentliggjorde ansettelsen, ble hun omtalt som «det store stjerneskuddet som alle kanaler ville ha» av sportsredaktør Vegard Jansen Hagen. Programredaktør Jarle Nakken fulgte opp med å omtale 28-åringen som «et av de største programledertalentene der ute».

- Hadde du mange tilbud på bordet?

- Det kom en del tilbud, så det ble et lite luksusproblem. Det var en veldig merkelig situasjon å plutselig befinne seg i. Jeg synes alltid at det er vanskelig å si nei, og det er fantastiske ting jeg har blitt spurt om. Nå har jeg bundet meg i to år, så det er jo en forpliktelse. Det er ikke et kjempelett valg å ta, men samtidig hadde jeg jo lyst.

Hun forteller at hun egentlig aldri før har hatt en jobb. Snowboard-karrieren startet i ung alder, men tok også slutt i forholdsvis ung alder. Allerede som 26-åring måtte hun si stopp. Da bar det videre til lærerstudier, men også der måtte Olafsen endre planene. Etter suksess på TV-skjermen hadde hun ikke lenger tid til å være lærerstudent, og nye planer måtte legges.

- Jeg hadde planlagt livet på nytt etter idrettskarrieren, men plutselig skjedde det veldig mye på kort tid.

Hun vet ikke helt hva hun skal svare på hvordan det var å plutselig være såpass ettertraktet.

- Det var uvant og det ble plutselig veldig mye. Det er ikke bare at det har vært fra produksjonsselskaper og TV-kanaler, men også andre tilbud. Det er mye som har tatt tid og stjålet krefter. Jeg synes alltid det er vanskelig å sette strek og si at dette har jeg faktisk ikke tid til. Man vil jo alltid rekke over alt, men slik fungerer det jo ikke, forteller hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

«MESTERNES MESTER»: Helene Olafsen ble en publikumsfavoritt etter din deltakelse i NRK-programmet «Mesternes Mester». F.v: Anders Jacobsen, Frode Grodås, Bartosz Piasecki, Odd Sørli (bak). Tonje Sørli, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Eldar Rønning. Foran: Helene Olafsen, Anita Moen, Ine Barlie. Foto: Fred Arne Wergeland

Fikk uventet NRK-tilbud

Etter å ha blitt en folkefavoritt gjennom deltakelsene i storsatsingene Mesternes Mester og Skal vi danse, samt VGTVs Spårtsklubben, kom det et svært uventet tilbud fra NRK. Statskanalen ville ha Olafsen med som programleder for Idrettsgallaen.

- Det var en merkelig prosess. Jeg husker Torbjørn (Sarre-Jansen, journ. Anm.) plutselig ringte meg da jeg satt i en forelesning på Høyskolen i Oslo. Jeg satt der og lærte om skole-hjem-samarbeid, men han spurte om jeg ikke kunne komme for å møte han da jeg hadde pause. Han var veldig kryptisk og spurte «kan du tenke deg en rolle på Idrettsgallaen?», forteller hun.

Hun hadde tidligere takket nei til å sitte i juryen som kårer årets ildsjel i norsk idrett fordi hun ikke hadde tid. Likevel hadde ikke NRK gitt opp håpet om å involvere Olafsen. I en annen pause ble det et møte til, og plutselig ble hun spurt om hun ville være programleder for Idrettsgallaen.

- Jeg tenkte «herregud, har jeg falt ned fra månen?» fordi jeg skjønte ikke hvor den ideen kom fra, men jeg valgte å stole på at han hadde sett noe som jeg ikke hadde sett selv.

Hun roser samarbeidet med programledermakker Atle Pettersen, og forteller at de jobbet hardt med å finne en god balanse mellom å være seg selv og avslappet, samtidig som at de faktisk ledet en galla.

Klikk på bildet for å forstørre.

IDRETTSGALLAEN: Atle Pettersen og Helene Olafsen ledet Idrettsgallaen i januar. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)

- En merkelig opplevelse

Selv om nervene naturlig nok var på plass, var det ett spesielt øyeblikk som fikk TV-profilen til å senke skuldrene.

- Det var egentlig en veldig merkelig opplevelse på idrettsgallaen. Rett før vi skulle gå på, skulle vi «tease» sendingen i Lotto-trekningen som gikk like før. Da fikk vi enorm applaus, og plutselig kom jeg på at fader, dette er jo mine folk. Det er idrettsfolk og de vil jo at vi skal gjøre det bra og at det skal være en hyggelig kveld. Da slapp plutselig nervene. Selvfølgelig, jeg var jo spent, men jeg visste at dette kan vi, sier hun.

Ifølge seg selv har hun aldri vært noe glad i å stå på scenen. Selv det å holde presentasjoner og fremføringer i klasserommet, har vært nok til å få frem nervene.

- Da jeg gikk på scenen, så tenkte jeg at det var det samme om folk liker det eller ikke. Jeg kan i alle fall stå inne for det jeg gjør. Det er vel egentlig en god leveregel ellers i livet også.

Responsen fra publikum kan vanskelig omtales som noe annet enn utelukkende positiv. På Twitter haglet rosen, og Olafsens opptreden ble betegnet som «terningkast seks» og en «sjeldent god debut».

Misliker merkelappen

Flere ganger kommer Olafsen tilbake til det at hun sliter med å si nei.

- Har det alltid vært sånn, eller er det noe som har kommet etter at du la opp som utøver?

- Jeg har nok alltid hatt litt mange baller i lufta, selv om det har vært ekstremt de siste to årene.

Som ung drev hun med et drøss av forskjellige idretter. Håndball, friidrett, fotball, snowboard og alt mulig rart, sier hun selv.

- Jeg er på en måte oppdratt til å gjøre mye forskjellig. Jeg har vokst opp med å ville prestere på mange arenaer. Jeg var kanskje litt typisk flink pike i utgangspunktet, men så har jeg lært meg å gi litt mer faen etter hvert. Det tror jeg at jeg trengte, ler hun.

Nettopp det å få merkelappen «flink pike», er noe hun ikke har mye til overs for.

- Det er en merkelapp som jeg ikke identifiserer meg med. Jeg synes det er veldig irriterende å få den, fordi jeg føler at jeg har tatt ganske mange kontroversielle valg. Jeg har jo sluttet med studiene. Jeg har på mange måter ikke vært en flink pike.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV-PROFIL: Helene Olafsen (28) har etter hvert blitt et kjent TV-fjes. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Vil ikke at det skal bli en tvangstrøye

Til tross for, eller kanskje nettopp på grunn av, et anstrengt forhold til «flink pike»-begrepet, har den tidligere snowboard-stjernen havnet i rollen som et stort forbilde for mange unge. Selv om hun er bevisst på sin påvirkningskraft, er hun ikke interessert i å la livet styres av forventningene som følger det å være et forbilde.

- Det er selvfølgelig et stort ansvar - ja, som ikke er mulig å ikke ta seriøst. Jeg er opptatt av at det ikke skal diktere hva jeg gjør eller hva jeg driver med. Det er fort gjort at man går over i en tilværelse der folk forventer ting av meg, og at det skal være på en bestemt måte. Jeg prøver å minne meg selv på at hvis jeg er et forbilde, så er det nettopp fordi jeg er meg selv.

- Jeg vil bare ikke at det skal bli en tvangstrøye, for jeg synes at det er en fin ting. Hvis jeg kan være et forbilde fordi jeg er meg selv og fordi jeg holder ut på «kronidioten» i Mesternes Mester, så er det supert.

Tilværelsen som forbilde og norsk TV-personlighet fører også med seg at hun får tilsendt mange meldinger. Hun forteller at det er speiselt én type meldinger som rører henne.

- Det fineste jeg vet er fedre som sender «takk for at min datter maste seg til å se på Mesternes Mester-finalen i kveld. Takk for at du er hennes forbilde». Det stikker jo ganske dypt, og jeg synes det er veldig fint.

Kjente på savnet

På Olafsens rundtur innom norske mediehus, var det i februar duket for Discovery. Store deler av måneden ble tilbragt i sørkoreanske Pyeongchang i rollen som snowboard-ekspert i TVNorges OL-sendinger.

Med det bakteppet at hun selv fort kunne vært der som utøver, men på grunn av flere alvorlige skader i stedet måtte nøye seg med å være på plass som ekspert, var hun usikker på hvordan opplevelsen ville bli.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle forberede meg til det, fordi jeg har et ganske anstrengt forhold til OL fra før av, siden jeg ikke har hatt noen videre suksess der, sier hun.

I OL i Vancouver i 2010 ble det en svært bitter fjerdeplass for det norske håpet, mens det i Sotsji i 2014 endte på verst mulig i måte. Allerede i kvalifiseringen skadet hun kneet, og var ute av OL nesten før det hadde startet. Dermed er det ikke uten grunn at hun kjenner på et anstrengt forhold til lekene.

Hun forteller at reaksjonen på å være til stede i Pyeongchang var todelt.

- For det første ble jeg veldig overrasket over hvor rørt jeg ble. Uavhengig av nasjonalitet, så felte jeg tårer hver eneste gang noen vant. Det viste litt hvor mye følelser som fortsatt er i idretten, og hvor viktig idretten faktisk er. Det er få ting som er så ekte og så «live» og brutalt som idretten. Det er så mye som skal klaffe, og jeg vet hvor mye det betyr for alle.

- Samtidig var det litt deilig å få litt avstand til hele opplegget. Å kunne se at det bare er et tidvis dårlig arrangert renn, og spørre seg om hvorfor man bryr seg så mye om det. Det er litt dumt å basere hele livet sitt på dette arrangementet, forklarer hun.

- Kjente du noe til savnet av idretten?

- Ja, veldig. Særlig da min gren pågikk. Da ble det ekstra nært. Selvfølgelig fordi jeg kjenner mange av utøverne, og fordi løypa på en måte sitter i kroppen. Samtidig kjente jeg også at kneet mitt verket mens jeg stod rett opp og ned, så da var det på en måte greit.

Klikk på bildet for å forstørre.

SNOWBOARD: Tidligere snowboard-proff, Helene Olafsen, byttet ut rollen som utøver med rollen som ekspert under OL i Pyeongchang. Her fra kvalifiseringen i OL i Vancouver i 2010. Foto: Martin Bureau (AFP)

Da hun i 2016 bestemte seg for å legge opp, skjedde det ikke bare fordi det var vanskelig å fortsette idrettskarrieren. Også livet utenfor idretten stod i fare for å bli alvorlig påvirket av en eventuell ny skade.

- Det var litt enten eller. Enten kunne det gått kjempebra, og jeg kunne «gunnet på» og jeg kunne potensielt gjort det bra igjen. Men i min idrett går det ikke å basere seg på å treffe hundre prosent hundre hver eneste gang. Hadde jeg røket korsbåndet en gang til, så hadde jeg vært ganske invalid. Jeg sliter fortsatt med å komme i gang om morgenen. Med nok en skade, så hadde det nok vært vanskelig å fungere normalt.

Nå er det uansett to år med jobbing for TV 2 som venter for Olafsen. Og om ikke det skulle gi mersmak, så tenker hun fortsatt at hun skal gå tilbake til lærerstudiene.

- Planen er fortsatt å fullføre de på et eller annet tidspunkt, men muligheten jeg har fått nå, finnes bare akkurat nå. Lærerstudiene kan jeg alltid gå tilbake til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.