*Nettavisen* Sport.

Ekspert: - På tide at nordmenn får opp øynene nå

HERJER: Patrick Thoresen er konge i Russland, mener ekspert Ole Eskild Dahlstrøm. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Patrick Thoresen hylles etter uvirkelig snuoperasjon.

07.04.15 23:19

Tirsdag ble Patrick Thoresen den store helten da hans SKA St. Petersburg slo stormakten CSKA Moskva på dramatisk vis i KHL-sluttspillet.

Seieren betyr at nordmannens klubb er klar for finale i KHL-sluttspillet, og det på smått utrolig vis. SKA St. Petersburg lå nemlig under 3-0 i kamper (best av sju), men slo tilbake og vant serien med 4-3 i kamper.

- Få opp øynene
Thoresen ble matchvinner i den avgjørende kampen tirsdag kveld. Nå mener hockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm at nordmenn må få øynene opp for hvor stor denne prestasjonen faktisk er og hyller Thoresen.

- Vi følger ham alt for lite, når det gjelder det han driver med i det daglige liv. KHL er en av verdens største ligaer og Patrick avgjør kamp sju. Dette er noe mange spillere kun opplever én gang i livet, Patrick ser ut til å gjøre det gang på gang, sier den tidligere Norge-profilen til Nettavisen.

- Det er litt Patrick Thoresen, dette, legger han til.

- Vil du utdype det?

- Jeg spilte i Storhamar da han kom opp som 15-åring. Han har rett og slett et instinkt for slike ting. Han gir seg ikke på blanke messingen. Han drar alltid fram det lille ekstra, det har han gjort siden han var liten.

- Jeg sendte noen SMS med ham før kampen og han skrev: - Du vet jeg alltid er best i sluttspill. Han har en voldsom selvtillit og en indre tro, litt som pappaen hans hadde (Petter Thoresen). Noe av dette må være genetisk. Jeg unner Patrick dette, veldig mye. Han jobber hardt. Nå må det norske folk få opp øynene for denne prestasjonen, for den er stor. Akkurat nå er Patrick Thoresen konge i Russland, sier Dahlstrøm.

- Ikke størst
Dahlstrøm, som opprinnelig er Furuset-gutt, kan likevel ikke tillate seg å kalle Thoresen for Norges beste ishockeyspiller, noensinne.

- Jeg vokste opp med Botta (Bjørn Skaare), så jeg må holde meg til ham. Patrick og Zucca (Mats Zuccarello Aasen) får kjempe om plassene bak. De to er litt forskjellige som spillere, de, også. Patrick har en egenart og skulle jeg ut i krigen, ville Patrick stått høyt på listen over de jeg ville tatt med. Men begge to spiser rett og slett kirsebær med de aller største nå. Det er motiverende for norsk hockey og kan åpne dører for framtidige generasjoner. De blir virkelig lagt merke til, mener Dahlstrøm.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Tidligere landslagsspiller Ole Eskild Dahlstrøm, her fra 2004. Foto: Lise Åserud (NTb scanpix)

- Det skulle vært artig å se de to sammen i et VM, en gang, men de er gode ambassadører, uansett. Det skal vi i Norge takke og bukke for. De er fine gutter, ikke breiale på noe vis. De stiller alltid opp og hjelper de som trenger hjelp. Det er «hel ved», samtidig, det er litt ålreit, sier han.

- Alle prater om han
Han er også mektig imponert over den rollen Thoresen har spilt for sitt lag i Russland og hvor sentral han har vært i snuoperasjonen.

- Det er Thoresen alle prater om nå. Det er hans prestasjoner som har gjort at laget går videre. Som sagt, så er han den typen som gjør slikt. Patrick er et råskinn, rett og slett, forteller 45-åringen.

Også landslagssjef Roy Johansen har fått med seg det hans stjerneelev har utrettet den siste tiden og Johansen er også mektig imponert.

- For det første så er det jo uhyre sjeldent at et lag snur på den måten. Det er virkelig en stor prestasjon. Patrick har avgjort de to siste kampene med fantastiske scoringer. Han har vært sentral, sier han til Nettavisen.

- De slår også et fantastisk lag, det er bare å gratulere, sier han.

- Skulle sett ham i NHL
I likhet med Dahlstrøm ønsker også Johansen å minne om at KHL er én av verdens beste ligaer og at en finaleplass i sluttspillet er gigantisk.

- Det er kjempestort. Patrick viser igjen hvilken stor spiller han er. KHL er en god liga og Patrick er en viktig spiller for SKA, sier han.

Thoresen har også tidligere vunnet den såkalte Gagarin Cup, det skjedde i 2011 med klubblaget Salavat Julajev Ufa. Nå har han altså muligheten igjen og finalekampene blir hans siste for SKA St. Petersburg.

Klikk på bildet for å forstørre.

LANDSLAGSSJEF: Roy Johansen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Veteranen har bekreftet at han bytter klubb til sommeren. Dahlstrøm tror likevel at 31-åringen har mange, mange år igjen med hockey.

- Han er fortsatt hissig på sommertrening og er villig til å legge ned den jobben som skal til. Jeg synes russisk hockey har kledt ham. Han har et teknisk preg, men er også en viking. Han er en totalspiller. Han kommer ikke til å dumme seg ut, uansett hvor han drar. Det ser ut som han skal til Sverige nå, men jeg synes det hadde vært artig å sett ham i NHL, igjen, selv om mange mener han er for gammel og at siste tog har gått. Han kunne røsket det til litt der, også, han, mener Dahlstrøm.

- Barna får bestemme
Thoresen har tidligere spilt for Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers i den amerikanske ligaen, NHL - verdens største og beste liga.

- Han har vel unger som skal begynne på skolen snart, så de får vel bestemme litt denne gangen. Da blir det nok to-tre år i Sverige, før han avslutter med fire-fem år i Storhamar, sier en håpefull Dahlstrøm.

Landslagssjef Johansen mener Thoresen vil gjøre det bra, uansett hvor han drar og vil ikke legge seg opp i stjernens klubbvalg.

- Han vurderer fram og tilbake nå. Vi får se hva som skjer når han har tenkt nøye gjennom det hele. Jeg kommer til å akseptere det han velger, det viktigste nå, er at han tar et valg som passer ham. Jeg er sikker på at Patrick kommer til å spille i en god liga, også neste år, sier han.

Det er for øvrig Bars fra Kazan som venter Thoresen & co. i finalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag