Den svenske avisen Aftonbladet har bedt Tommy Forsgren i Sveriges idrettsforbunds dopingbyrå om å kommentere Johaug-saken. Han er ekspert på WADAs regelverk.

Han har gått gjennom Johaug-saken spesifikt for avisen, og det er neppe hyggelig lesning for den norske skiprinsessen.

- Minst 24 måneder

Ifølge Forsgren er det nemlig ikke mulig for Johaug å få mindre enn to års utestengelse.

Han argumenterer slik:

- Man begynner med å vurdere hensikten, og her foreligger det ikke noen intensjon om å forbedre ytelsen. Det gjør at man går ned fra fire til to års straff, sier Forsgren til avisen.

- Så har hun alltid ansvaret for det hun stapper i seg, men man skal bedømmes ut fra ulike grader av det vi kaller «feil og forsømmelser». Kan man bevise at man har gjort dette «helt uten feil og forsømmelser» kan man slippe unna med en reprimande, sier han.

- Men, og her blir det interessant: Hvis du leser kommentarene til regelverket står det at hvis man stoler på egen lege, regnes det ikke som at man gjør noe «uten feil eller forsømmelser», da er det bare «delvis uten feil eller forsømmelser». Det innebærerer at straffen bare kan senkes fra fire til to år, sier eksperten til Aftonbladet.

- Så konklusjonen er at hvis man innrømmer å ha tatt medisinen, men klandrer legen, kan ikke regelverket frifinne deg helt, men minst gi deg to år? spør avisen.

- Ja, sånn er det hvis man forholder seg til reglene, sier eksperten.

- Strafferabattene kan ikke legges sammen? At man får to års fradrag for at det ikke er prestasjonsfremmende og ytterligere to år fordi det var legen som gjorde en feil?

- Nei, ned til 24 måneder er det maksimale. Slik vi har lest oss opp på regelverket i dag finnes det ingen mulighet for at man går lenger ned enn 24 måneder, sier eksperten til Aftonbladet.

Om han får rett mister 28 år gamle Johaug både VM i Lahti til vinteren og OL i Pyeongchang 2018.

Men ennå er ingenting avgjort. Ifølge NRK, som har snakket med Trond Husø, doping-statistiker bak The Anti-Doping Database. Han har statistikker som omfatter over 8000 dopingtilfeller.

- Om jeg skulle gjette, ville jeg sagt tre måneders utestengelse, er Husøs tips til NRK.

SETT DENNE? TV 2-profil: - Hvis noen av dere blir tatt i doping, slutter jeg på dagen

LES OGSÅ: Kalla om Johaugs dopingsjokk: - Vil ikke tro det er sant

Nettavisen var torsdag til stede på pressekonferansen til Antidoping Norge hvor leder for kontroll og påtale, Britha Røkenes, forteller at positive prøver av det anabole stoffet clostebol, som Johaug har testet positivt på, kan innebære utestengelse opp til fire år.

- Når det gjelder spørsmål om sanksjon, så er det et vanskelig spørsmål for det innebærer alt fra en mulig henleggelse til inntil fire års utestengelse. Dette er et anabolt stoff og ikke særskilt stoff, og hovedregelen er da normalt fire års utestengelse med forsett eller grov uaktsomhet. Når det er et ikke særskilt stoff, så er det sånn at bevisbyrden snus og utøver må bevise at man ikke handlet forsettlig eller grovt uaktsomt. Dersom det kun foreligger en uaktsom overtredelse, så er man raskt nede på to års utestengelse. Og så er det mange muligheter for ytterligere reduksjon. Det kan også være helt ned til en advarsel, og det kan også være at saken henlegges, men det er for tidlig å si noe om, sier Røkenes til Nettavisen og resten av pressekorpset.

Uvisst når straffen kommer

Rasmus Damsgaard, antidoping-ekspert i FIS, mener Johaug kan utestenges i fire år hvis de finner spor av Clostebol i urinen.

- Clostebol er et anabolt steroide, og hvis det finnes i urinen gir det sannsynligvis fire års utestengelse ifølge WADAs regelverk (hvis ingen tidligere sanksjoner er gitt utøveren), skriver han i en mail til SVT.

Det er ennå uvisst når Johaug får dom i saken. Ski-VM i Lahti på nyåret kan stå i fare.

Skipresident Erik Røste sier til Nettavisen at han ikke ønsker å spekulere i hva slags straff han tror Johaug står overfor. Han vil heller ikke si noe om hva han synes er en fortjent straff for en slik type hendelse.

- Jeg må forholde meg til den prosessen som nå er i gang, og den ligger nå hos Antidoping Norge. De har satt i gang en grundig prosess rundt dette her, nå venter vi på utfallet derfra. Jeg forholder meg til den forklaringen Therese og Fredrik Bendiksen har gitt, de er veldig sammenfallende, og jeg har ingen grunn til å ikke tro på det de sier, sier Røste til Nettavisen.

- Håper på grundig jobb

Roar Hjelmeset, kvinnelandslagstrener i langrenn, vil heller ikke spekulere i mulig straff.

- Det er umulig å si, vi får bare håpe de som skal gi straffen setter seg inn i saken og gjør en grundig jobb, sier han til Nettavisen.

- Ut fra det vi har hørt i dag, hva mener du er en riktig straff?

- Det har jeg ingen formening om.

- Hvorfor ikke?

- De må gjøre seg opp en mening om hvordan det skal være, men dere hørte selv hva Therese sa, og man stiller seg bak det hun sa, mener Hjelmeset.

- Det blir sagt at det alltid er utøverens ansvar. Fortjener hun å få en smekk på fingrene?

- Ja, men spørsmålet er hva Therese gjorde når det gjelder å forsikre seg. Hun fortalte sin historie, og den stemmer jo, så man må bare stille seg bak det hun fortalte, sier landslagstreneren.

- Verste uka i mitt liv

Da Johaug selv møtte pressen torsdag, brast hun i gråt på podiet foran de titalls fremmøtte journalistene.

- Denne situasjonen er for meg ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det den siste uka nå. Jeg er helt knust. Jeg er vanvittig fortvilet og forbanna over situasjonen jeg har kommet i, sa Johaug.

– Jeg skal sitte her rakrygget og fortelle alle alt. Jeg har null skyld i denne saken her. Det har vært en stor belastning for meg. Det har vært den verste uka i mitt liv, sa langrennsjenta.

Johaug har altså testet positivt på stoffet clostebol, etter bruk av kremen Trofodermin. Johaug brukte kremen mot solforbrenning, som hun pådro seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august. Kremen er ikke til salgs i Norge. I en pressemelding skriver Skiforbundet at kremen ble kjøpt på et apotek i Italia.

Det var landslagslege Fredrik S. Bendiksen som kjøpte kremen, og ga den til Johaug på kvelden den 4. september 2016. Johaug brukte kremen frem til 15. september. Bendiksen påtok seg all skyld og trakk seg med umiddelbar virkning på pressekonferansen torsdag.

P.S: Her kan du lese om flere utøvere som har testet positivt på det samme som Johaug, og hva slags straff de har fått.

LES OGSÅ:

HTML EMBED
embedNAvideo("gTNuxB4lFbQH6FOgGUcIUQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("yNa2O7MQHfxHQoa9dDvcSA", false)