RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«En katastrofe og en skam»

SLÅTT UT: En tydelig skuffet Jevgenij Malkin innser at OL-eventyret på hjemmebane er over for Russland.
SLÅTT UT: En tydelig skuffet Jevgenij Malkin innser at OL-eventyret på hjemmebane er over for Russland. Foto: Antti Aimo-Koivisto (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Folk her er veldig, veldig skuffet, sier norsk KHL-stjerne etter det russiske hockeynederlaget på hjemmebane.

- De fleste her hadde forventninger om et OL-gull, sier Patrick Thoresen til Nettavisen.

Til daglig spiller han i SKA St. Petersburg i KHL, den russiske hockeyligaen, og er følgelig en nordmann som kjenner meget godt til russisk hockeykultur. Han forteller om en hel nasjon som ventet at deres hockeyhelter skulle sanke Russlands første OL-gull siden 1992 - da SUS («Samveldet av Uavhengige Stater») slo Canada 3-1 i finalen i Albertville.

Det skulle superstjerner som Aleksander Ovetsjkin, Jevgenij Malkin, Pavel Datsjuk, Ilya Kovaltsjuk og Aleksander Radulov sikre.

Men noe gikk galt.

Rettelse: Mye gikk galt.

Ydmyket av lillebror
Russland klarte aldri å overbevise på isen, selv om laget slo Slovenia 5-2 i første kamp. Mot USA ble det 3-2-tap etter straffer, og mot Slovakia i siste gruppespillskamp klarte ikke laget å score ett eneste mål i løpet av tre perioder pluss overtime. 

Seieren på straffer sikret likevel kvartfinale-playoff mot Norge, men også her slet de russiske stjernene. Til slutt ble det en komfortabel 4-0-seier, men så sa det stopp.

Onsdag ble russerne ydmyket av lille Finland, som snudde kampen og vant 3-1 over «den store røde maskinen».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KHL-SPILLER: Patrick Thoresen kjenner godt til russisk hockey, og mener at fansen hadde for store forhåpninger til sine hjemmefavoritter.


- Hvordan tar russiske hockeyfans dette nederlaget?

- Det synes jeg er litt vanskelig å uttale meg om, for jeg leser ikke aviser eller sånne ting her nede. Men ut ifra slik jeg kjenner russisk hockey vet jeg at de bryr seg veldig mye. Det er klart at de er veldig, veldig skuffet, sier Patrick Thoresen.

- Forberedt oss i sju år
Og han har rett, han har rett.

Nyhetsbyrået AP har vært ute og tatt temperaturen blant russiske fans, og kvikksølvet når høyt på gradestokken: fansen koker. Av sinne.

- I sju år har vi ventet og forberedt oss på OL, og mest av alt har vi ventet på ishockeyen. Det som skjedde i dag var en katastrofe og skam for Russland, raser Sergej Kazakov, en 58 år gammel pensjonist fra Moskva, etter tapet for Finland.

Boris Popov, en 62 år gammel bygningsarbeider fra Sibir, er ikke mindre sint.

- For en skam, sier han.

- Det finnes ikke ord. Det er rett og slett skammelig.

- Tenker bare på bankkontoen
Etter Finland-kampen var trener Zinetula Bilyaletdinov raskt ute med å beklage overfor fansen. Men det er tvilsomt hvorvidt beklagelsen er med på å stagge det russiske raseriet. Da spillerne løftet hockeykøllene opp mot supporterne som en takk for støtten, ble de møtt med pipekonsert fra tribunen.

- Det er åtte millioner mennesker i Finland. Vi har 140 millioner. Det er 15 ganger så mange barn som spiller ishockey er. Hvor er de? spør bygningsarbeideren Popov, som svarer på sitt eget spørsmål:

- De bytter vekk en trøye og drar til NHL, og tenker bare på bankkontoene sine. De ødelegger ishockeyen. Ikke en eneste unge drømmer om hockey nå. De drømmer bare om penger, mener han.

For store forhåpninger
Patrick Thoresen har ikke noe godt svar på hva som gikk galt med de russiske stjernene.

- Men jeg tror at de ikke har fått samlet laget ordentlig. De har ikke funnet en god tone verken i det defensive eller det offensive, sier han.

- Individuelt har de mye bra spillere, men det er ikke det som vinner kamper nå til dags. Du er avhengig av lagsamarbeid, enten du har verdens beste spillere eller er midt på treet.

At den russiske fansen hadde for store forhåpninger til sine helter, er han imidlertid nokså sikker på.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SKUFFET: Russiske hockeyfans forlater arenaen i skuffelse etter fadesen mot Finland.


- De som kan hockey forstår realiteten om hvor tøft det er å vinne et OL-gull, med alle de gode lagene som er med. Det er ikke bare å bestille det, mener han.

- Det kreves en del tur, og det kreves mye lagsamarbeid, taktikk og alt det som hører til i en lagsport. Men der var det mange kriterier som russerne manglet.

Ikke i mathallen
Han har ikke møtt på noen av de russiske spillerne i løpet av OL, ikke engang lagkamerater som stjernen Ilya Kovaltsjuk eller Viktor Tikhonov.

- Nei, de spiste et annet sted enn der alle andre spiste. Så jeg har ikke møtt dem i mathallen, sånn som jeg har møtt andre spillere som jeg har spilt med tidligere, sier St. Petersburg-spilleren.

Holder USA som favoritter
Nå er det to nabodueller som skal avgjøre hvem som møtes i OL-finalen i Sotsji. Finland møter Sverige i den ene semifinalen, mens gigantene Canada og USA barker sammen i den andre.

Mange holder Canada som favoritter til å hente hjem OL-gullet, slik de gjorde det på hjemmebane i Vancouver for fire år siden, men Thoresen er ikke så sikker.

- Hvem møtes i finalen, tror du?

- Det er dritvanskelig å si, men jeg tror kanskje at USA kan vinne mot Canada, og at Sverige kan slå Finland.

- Og da blir det OL-gull til...?

- Jeg tror USA vinner OL-gull.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere