Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Energisk Bøkko går for medalje på 1000-meteren

I AKSJON: Hege Bøkko i aksjon i Sørmarka Arena.
I AKSJON: Hege Bøkko i aksjon i Sørmarka Arena. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)
Hege Bøkko (26) ser ut til å ha prikket toppformen akkurat i tide til favorittdistansen i OL.

21. januar 2018 skulle bli datoen da Hol-løperen tok karrierens første topp tre-plassering i verdenscupen. Ti år med knallhard jobbing og snaut tre år med satsing på sprint, kan i beste fall betale seg i en OL-medalje på onsdagens 1000 meter.

– Jeg brøt jo en barriere ved å komme på pallen for første gang. Og det betyr selvfølgelig ekstremt mye, for nå vet jeg at jeg kan være blant de aller, aller beste, sier Bøkko til NTB om 2.-plassen i tyske Erfurt i opptakten til OL.

– Nå var det ikke alle de beste som stilte, men samtidig gjennomførte jeg et veldig bra løp på en god tid. Og jeg vet at jeg kan heve meg enda mer fram til løpet på onsdag, for i Erfurt var jeg litt tung av trening, litt sliten generelt, og jeg hadde noen småskader. Det var gøy å klare det selv om jeg ikke følte meg 100 prosent.

Tåler ikke feilskjær

Nå føler hun seg derimot 100 prosent klar, der hun sitter på en stol i pressekonferanserommet i den olympiske skøytehallen Gangneung Oval i Sør-Korea.

– Det stemmer veldig bra teknisk på isen, og jeg føler jeg har masse energi og overskudd. Så er det bare å prøve å spare den og få ut alt når startskuddet går på onsdag, sier Bøkko, vel vitende om at det må klaffe perfekt om hun skal ha sjanse til å blande seg inn i tetkampen.

– Skøyter er en veldig krevende øvelse, fordi alt må stemme. Ett lite feilskjær, så er du helt ute av det. Men dette har jeg trent på i nesten tre år, siden jeg bestemte meg for å satse på sprint.

Tunge år

Noe måtte skje når Bøkko skulle peke ut kursen etter OL-fadesen i Sotsji (33.-plass på 1500 meter) i 2014. Hun bestemte seg etter hvert for at 500 og 1000 meter skulle bli hennes distanser. Og det har hun ikke angret på.

– I Vancouver i 2010 kom jeg inn som en «rookie» og skulle lære. Da jeg tok en 10.-plass på 1000 meter der, sa jeg at målet for Sotsji var medalje, men det gikk jo totalt motsatt vei. Så jeg er veldig glad for at jeg klarte å stå imot i de tunge årene, og stolt av at jeg kan sitte her i dag som en medaljekandidat. Jeg er en outsider, men jeg kan klare det på en god dag.

– 1000-meteren i dette OL har vært det langsiktige målet siden jeg gikk for sprintsatsingen. Da kjente jeg at det var et hårete mål, men jeg har trodd på det mer og mer etter hvert. Og å kunne si at jeg er medaljekandidat, men ikke en favoritt, er et veldig deilig utgangspunkt, sier 26-åringen.

Wotherspoon en nøkkel

Det er ikke bare hun som har funnet sprintformen den siste sesongen. I enda større grad har vi sett glitrende prestasjoner av Håvard Holmefjord Lorentzen, som har tatt flere verdenscupseirer i vinter.

Mye av æren må gå til sprinttrener Jeremy Wotherspoon, canadieren som i sin tid tok 19 VM-medaljer på de korte distansene.

– Han har hatt ekstremt mye å si. Han har fått Norge til også å bli en sprintnasjon. Den satsingen som han har mye av æren for, har gitt veldig bra resultater, sier Bøkko.

Onsdagens 1000 meter i OL starter klokken 11 norsk tid. De største favorittene er trolig Heather Bergsma (USA), Nao Kodaira (Japan) og Jorien ter Mors (Nederland).

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!