*Nettavisen* Sport.

Falla og Fossli vant Kuusamo-sprintene

Trippel norsk i Kuusamo. Sondre Turvoll Fossli med en overraskende seier foran Eirik Brandsdal t.v og Petter Northug t.h.

Maiken Caspersen Falla tok sin første sprintseier i Kuusamo noen gang, da verdenscupsesongen startet med klassisk sprint fredag. Og i herrefinalen overrasket Sondre Turvoll Fossli alle.

27.11.15 14:56

Maiken Caspersen Falla var suveren i prologen, og så seg aldri tilbake. Hun vant den klassiske sprinten i Kuusamo for første gang.

Hun vant foran den svenske kometen Stina Nilsson, som prøvde alt hun kunne å stake forbi på oppløpet, men Falla var råsterkt.

- Jeg er veldig fornøyd, sier Falla da hun ble intervjuet på tv etter seieren.

Falla var en av finalistene som mestret den tøffe diagonalbakken i sprintløypen i Kuusamo best. Der Ingvild Flugstad Østberg måtte ut i noen små fiskebein, holdt Falla farten oppe.

- Bakken var veldig hard, og skiene var litt glatte. Men jeg er veldig glad for å ha fått en så god start på sesongen, og glad for at planen min virket, sier Falla.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Maiken Caspersen Falla vant damenes sprint i Kuusamo fredag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Ragnhild Haga, som var den store overraskelsen på damesiden, var offensiv i finalen, og ble nummer tre. En sterk plassering av 24-åringen. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer fire i finalen, mens Heidi Weng ble sist.

Reserve-Fossli overlegen

I herrefinalen hadde Sondre Turvoll Fossli bestemt seg. Han skulle egentlig ikke gå i Kuusamo, men ble hentet inn som reserve da Ola Vigen Hattestad meldte forfall. Han ble far for første gang på tirsdag, og priorterte familien.

Og da det hele skulle avgjøres, var Fossli som sagt klar. Han vant herrefinalen, foran Eirik Brandsdal på andre og Petter Northug på tredjeplass.

Dette er Fosslis aller første internasjonale seier. I fjor ble han nummer tre i Kuusamo.

- Når en gutt - eller jente, selvfølgelig - tar sin aller første verdencupseier, det er like stort hver gang, sier en svært fornøyd trener Arild Monsen, til NRK.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sondre Turvoll Fossli fra Hokksund vant sitt første internasjonale renn i verdenscupåpningen i Kuusamo fredag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Den sindige karen fra Hokksund er selv et eneste stort smil.

- Jeg visste det var mulig. Jeg liker den siste bakken her ekstra godt. Jeg er skikkelig glad nå, og håper jeg klarer å holde meg her, sa Fossli da han ble intervjuet av arrangøren etter seieren.

Sundby: - Foran skjema

En av sammenlagtfavorittene, Martin Johnsrud Sundby, røyk ut i kvartfinalen. Det var imidlertid en sterk prestasjon av Sundby å komme seg videre fra prologen.

- Det var et stort steg for meg å gå videre fra prologen. Alltid kjedelig å ryke ut, men er jeg ikke god nok, sier Sundby til NRK.

Sundby er en av sammenlagtfavorittene til å vinne minitouren i Kuusamo denne helgen.

- Jeg ligger brukbart an nå. Jeg er foran skjemaet jeg har lagt for meg selv, sier Sundby til NRK.

Semifinalene

Det var tre norske damer i den første semifinalen, i tillegg til svenske Stina Nilsson. Og det skulle bli en norsk-svensk duell. Maiken Caspersen Falla imponerte med sterk staking på oppløpet, og vant heatet. Ragnhild Haga satset i diagonalbakken og ble belønnet med andreplass og avansement til finalen. Nilsson ble nummer tre, mens Ingvild Flugstad Østberg ble nummer fire. Nilsson og Østberg gikk videre til finalen på tid.

Det andre semifinaleheatet ble vunnet av Heidi Weng, som gjorde et godt taktisk løp. Kathrine Harsem hang bra med i starten av heatet, men endte til slutt som nummer fire. Svenske Ida Ingemarsdotter ble nummer to, og er sikret finaleplass. De to norske damene hadde for øvrig bedre glid enn svenskene i utforkjøringen.

Sondre Turvoll Fossli leverte et varsko om hva som skulle komme, da han vant det første semifinaleheatet til herrene. Og rett bak ham gled Eirik Brandsal over mållinjen. Sterk prestasjon av de to norske. Svenske Emil Jönsson ble nummer fire, etter å ha vunnet kvartfinaleheatet sitt. Både Brandsdal og Jönsson gikk videre til finalen på tid.

Det ble norsk seier også i det andre semifinaleheatet. Der var Petter Northug først, med svenske Teodor Peterson på andreplass. Finn Hågen Krogh ble nummer fire, bak Frederico Pellegrino.

Damenes kvartfinaler

Maiken Caspersen Falla vant den første kvartfinalen, med venninne og rival Ingvild Flugstad Østberg på andreplass. Finske Niskanen ramlet omtrent ut av startboksen, og klarte aldri å ta opp konkurransen om avansement.

I det andre kvartfinaleheatet gjorde Ragnhild Haga en god figur. Hun startet rolig, men jobbet seg fram i feltet. Etter diagonalbakken tok hun teten, og staket inn til seier foran Stina Nilsson. Charlotte Kalla var i det samme heatet, men ble nummer tre etter et litt uryddig løp. Tiden var ikke god nok, og den svenske stjernen ble slått ut.

Astrid Urenholdt Jacobsen fulgte etter Kalla i det tredje heatet. Tyske Denise Herrmann og svenske Ida Ingemarsdotter fikk tidlig en luke, som de beholdt helt inn. Jacobsen ble nummer fire.

I det fjerde kvartfinaleheatet hadde Heidi Weng ingen problemer med å ta seg videre. Hun vant klart, med Kathrine Harsem på plassen bak.

Therese Johaug var siste norske ut, i det femte kvartfinaleheatet. Hun startet svært friskt, og viste nye sprinttakter. Hun prøvde å holde farten opp, men det holdt ikke inn. På samme måte som hennes sammenlagtrival Charlotte Kalla, stoppet det for Johaug i kvartfinalen i fredagens sprintkonkurranse. Også Justyna Kowalczyk er ute etter å ha kommet sist i den femte kvartfinalen.

- Jeg hadde for dårlig feste i bakken, og ble gående bare på armene. Det var sjanseløst, sier Johaug til NRK etter heatet.

Hun gleder seg imidlertid over at også Charlotte Kalla er slått ut.
Verdenscupåpningen i Kuusamo er en minitour, som startet med sprint fredag. Både Johaug og Kalla ønsker å stå som sammenlagtvinner på søndag.

- Det blir en spennende helg. Fordelen nå er at Kalla også er slått ut, sier Johaug til NRK.

Johaug og Jacobsen var de to eneste av de norske damene som ble slått ut i kvartfinalene.

Herrenes kvartfinaler

Eirik Brandsdal gikk videre som nummer to i det første kvartfinaleheatet til herrene. Finske Matias Strandvall vant heatet.

Svenske Emil Jönsson var hissig på grøten, og fikk gult kort for tjuvstart, da det andre kvartfinaleheatet startet. Han lot seg ikke vippe av pinnen, og vant heatet enkelt. Sondre Turvoll Fossli ble nummer to, og var også videre.

I herrenes tredje kvartfinaleheat ledet Pål Golberg suverent. Men så ramlet han i svingen før oppløpet - helt utpresset. Dermed røyk Golberg ut, mens Finn Hågen Krogh (nr. 2) og russeren Nikita Kriukov (nr. 1) gikk videre til semifinalene.

Petter Northug ristet på hodet til kameraene etter at han vant sitt kvartfinaleheat foran svenske Teodor Peterson. Northug gasset på opp diagonalbakken, men svensken hang bra på. Det var likevel ingen tvil om at Northug skulle gå videre.

I det siste herreheatet gikk det dårlig for nordmennene. En av sammenlagtfavorittene, Martin Johnsrud Sundby ble nummer tre, Anders Gløersen nummer fire og Niklas Dyrhaug. Alle tre er ute. Frederico Pellegrini (Italia) vant, foran Jovian Hediger (Sveits).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.