RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SLÅSSKJEMPE: Steve Montador var kanskje mest kjent for å gjøre dette på isen, nemlig å være involvert i haugevis av slåsskamper. Dette fra tiden i Florida Panthers.
SLÅSSKJEMPE: Steve Montador var kanskje mest kjent for å gjøre dette på isen, nemlig å være involvert i haugevis av slåsskamper. Dette fra tiden i Florida Panthers. (Getty Images)

Fikk hjerneskade og døde etter karrieren - familien saksøker NHL

Sist oppdatert:
Søksmålet kan få store ringvirkninger for verdens største hockeyliga.

Steven Montador ble i februar funnet død i sitt eget hjem i Toronto.

Den tidligere NHL-spilleren, med over ti år i ligaen og spill for seks forskjellige organisasjoner, var velkjent for å være en slåsskjempe i verdens beste hockeyliga.

69 slåsskamper, og 15 dokumenterte hjernerystelser var fasiten da han la opp som hockeyspiller i 2014, etter å ha vært innom Calgary Flames, Florida Panthers, Anaheim Ducks, Boston Bruins, Buffalo Sabres og Chicago Blackhawks i karrieren.

Hjerneskade
Grunnen for dødsfallet er ikke bekreftet, men det er bevist at Montador fikk påvist CTE (Chronic traumatic encephalopathy), som vil si at man kan bli uberegnelig i oppførselen, få depresjon, emosjonell likevekt og hukommelsestap, som er noen av symptomene ved lidelsen.

Ryktene om at Montador valgte å ta sitt eget liv går, og nå har den tidligere NHL-profilens familie valgt å ta ut søksmål mot NHL, ifølge TSN.

Grunnen til søksmålet er at familien hevder ligaen ikke gjorde nok for å følge opp og behandle skaden Montador fikk, og at han heller ikke fikk den nødvendige medinske oppfølgingen han hadde krav på rundt risikoen ved en langvarig hjerneskade.

Saken fortsetter under bildet.

NHL-SPILLER: Steve Montador avsluttet NHL-karrieren i Chicago Blackhawks.

I søksmålet står det at Montador i løpet av karrieren, om det var under sesongoppkjøringen, treningsøkter i forkant av NHL-kamper, så ble Montador påført flere slag mot hodet som har medført i traumer, noe som ikke er blitt behandlet og dokumentert av medisinske personell.

- Tragedie
Foreløpig har ikke NHL kommet med noen uttalelse opp mot søksmålet, og Montadors familie er bekymret for at flere kan lide samme skjebne som Steve Montador, dersom ikke ligaen endrer holdning innen kort tid.

- Tragedier, som den med sønnen min Steven, vil fortsette inntil problemet blir adressert. NHL vet, men benekter, at år med gjentagende hodeskader kan forårsake langvarige hjerneskader, sier Steves far, Paul Montador, i en uttalelse.

Etter Montadors dødsfall ble hjernen hans undersøkt av flere leger, som ville undersøke hvor stor skade det var på hjernen hans.

Noen år før sitt eget dødsfall besluttet Montador å donere hjernen til forskning etter sitt dødsfall.

Dr. Charles tator, som jobber ved Canadien Sports Concussion Project, stedet hvor Montador valgte å donere hjernen sin til, forteller at det ikke er den verste hjerneskaden han har sett hos avdøde idrettsutøvere, men forteller at CTE-lidelsen den tidligere NHL-spilleren var påført, kun ville ha forverret seg jo lenger han hadde vært i live.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere