Marius Lindvik (19) var med i kampen om seieren i det som bare var hans andre individuelle verdenscuprenn som skihopper søndag.

Vekslende forhold i Polen gjorde rennet vanskelig for både Lindvik og mange av de antatt beste hopperne.

Lindvik lå på andreplass halvveis etter et fantastisk svev på hele 138 meter. Han landet på 127,5 meter i andre hopp og dalte dermed til åttendeplass totalt. Like fullt var innsatsen til Rælingen-skihopperen mer enn godkjent.

Johann André Forfang hoppet 130,5 og 135,5 meter og ble beste nordmann som nummer seks. Rennet fikk Slovenias Anze Zemenic som en overraskende vinner.

Sistnevnte hadde bare vært nummer åtte som sitt beste resultat i verdenscupen tidligere. Søndag sørget hopp på 134,5 meter og 137,5 meter for at 24-åringen triumferte i verdenscupen for første gang.

Andreas Wellinger fra Tyskland og Zemenics landsmann Peter Prevc fulgte på de neste plassene.

Les mer: Fant ikke plass til stortalentet i OL

Forståelsesfull

Marius Lindvik har levert strålende, både i kontinentalcupen i vinter, og som debutant på det høyeste nivået de siste dagene. Den sterke formen tok ham opp i diskusjonen rundt hvem som fortjente de norske OL-plassene blant skihopperne.

Unggutten viste likevel forståelse for at han ikke kom med i OL-uttaket tidligere søndag.

- Jeg forstår valget. De andre har vist gode prestasjoner i verdenscupen og mesterskap gjennom hele vinteren, og jeg har ikke fått vist meg noe særlig frem før nå, sa Lindvik til Nettavisen.

Fordi han manglet verdenscuppoeng før skiflygings-VM i Kulm tidligere i vinter, fikk ikke Lindvik delta der. Det internasjonale skiforbundet (FIS) nektet ham å starte der, selv om landslagsledelsen ønsket å ta ham med.

Stefan Hula fra hjemnasjon Polen ledet etter første omgang i søndagens renn. Han landet på 132 meter. Det var seks meter kortere enn Marius Lindviks kjempesvev, men likevel nok til å overta teten.

Vindforholdene gjorde søndagens renn i Zakopane til en uforutsigbar konkurranse.

Andreas Stjernen var en av utøverne som ikke engang klarte å ta seg videre til finaleomgangen. Men langt mer uventet var det at hjemmepublikummets store favoritt, Kamil Stoch, også havnet utenfor de 30 beste.

Som sistemann ut i førsteomgangen landet formsterke Stoch på bare 108,5 meter.

- Tragisk

- Dette er tragisk, kommenterte NRK-ekspert Anders Jacobsen, mens den sjokkerte hjemmefansen plutselig ble merkelig stille.

Stoch kunne ikke annet enn å slå ut med armene. Mannen som satte bakkerekord med 141,5 meter i laghoppingen lørdag greide ikke engang å bli kvalifsert for et hopp til.

- Topp ti har rett og slett for vanskelige forhold til å hevde seg i toppen, la Jacobsen til.

Johann André Forfang, Halvor Egner Granerud, Robert Johansson og Anders Fannemel kvalifiserte seg for andre omgang i Zakopane.

Fannemel mislyktes i det andre hoppet sitt. Men både Johansson og Granerud økte lengdene sine fra førsteomgangen med henholdsvis seks og 4,5 meter.

Forfang holdt seg foran begge lagkameratene med et hopp på 135,5 meter. Tromsø-skihopperen viste seg også å bli Norges beste til slutt.