RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk sjokkbeskjed av legen i 2014 - her går drømmen i oppfyllelse

ENDELIG: Chicago Blackhawks-spiller Jonathan Toews ga trofeet til Kimmo Timonen. Det ble et spesielt øyeblikk.
ENDELIG: Chicago Blackhawks-spiller Jonathan Toews ga trofeet til Kimmo Timonen. Det ble et spesielt øyeblikk. Foto: Dennis Wierzbicki (Reuters)
Sist oppdatert:
Chicago Blackhawks slo Tampa Bay Lightning 2-0 mandag og kunne for første gang på 77 år feire en Stanley Cup-triumf foran sine egne fans.

Det ble en ekstra spesiell opplevelse for den 40 år gamle finnen Kimmo Timonen.

Under en ferie hjemme i Finland forrige sommer fikk han påvist en blodpropp, og både karrieren og livet sto i fare.

- Jeg visste faktisk ikke noe om sykdommen før legen sa det var livsfarlig. De gode nyhetene er at hjertet kom unna med skrekken. Et annet mulig utfall, og veldig farlig, hadde vært at jeg kollapset på isen, fortalte Timonen om sykdommen ifølge Expressen.

- Dette er verdt alt

Sjansen for comeback var liten, innrømmet han for et år siden. Men han ga det et forsøk.

ENDELIG: Kimmo Timonen kunne løfte troféet.

Etter en lang karriere i Nashville og Philadephia uten å vinne det gjeveste troféet, dro han til Chicago Blackhawks i starten av mars. Det ble altså et lykketreff for begge parter.

- Nå er jeg lykkelig og klar til å legge opp. Å få oppleve dette øyeblikket var verdt alle timer, treninger og kamper opp gjennom årene. Med tanke på hva som skjedde forrige sommer har det vært en tøff reise, men nå er det verdt alt, sier en rørt Timonen etter finaleseieren.

Sluttspillets store spiller Duncan Keith satte inn keeperreturen etter sitt eget skudd mot slutten av 2. periode, etter å ha fått en pasning fra Patrick Kane på en kjapp kontring.

Ben Bishop spilte lenge strålende i Lightning-målet, men etter 37.13 måtte han kapitulere.

Corey Crawford stengte Blackhawks-målet (25 redninger), og gjestene fra Florida greide aldri å komme tilbake i kampen. Kane fastsatte resultatet fem minutter før slutt da Brad Richards fintet skudd og serverte ham en pasning han bare trengte å styre i tomt mål.

Det var første gang i løpet av de seks finalekampene at et av lagene hadde to måls ledelse.

Dominerte

Keith er første back siden 2007 som er kåret til MVP (mest verdifulle spiller) i sluttspillet. Han spilte over 31 minutter i snitt i sluttspillet og dominerte både defensivt og offensivt. Alle hans tre scoringer var vinnermål, og hans 21 målpoeng var best av alle backer.

– Det var et par kamper som kunne vippet begge veier, men vi fant en måte å vinne, sa Keith.

Chicago Blackhawks sikret Stanley Cup-tittelen.

Blackhawks vant fire av de seks kampene og er mester for tredje gang på seks år. Blackhawks vant Stanley Cup også i 2010 og 2013, men klubben hadde ikke sikret tittelen på hjemmebane siden 1938.

– Tre titler på seks sesonger. Jeg vil si at dere har et dynasti, sa NHL-sjef Gary Bettman under troféoverrekkelsen.

Totalt har klubben nå seks titler.

Storspill

Duncan Keith har bidratt til alle tre titler de siste seks årene, i likhet med sju andre spillere og trener Joen Quenneville. I samme periode har han to OL-gull med Canada og to Norris-trofeer som NHLs beste back.

Crawford ble vraket i tre kamper tidlig i sluttspillet, men i de tre siste finalekampene slapp han inn bare to mål mot grunnseriens mestscorende lag.

Blackhawks-kaptein Jonathan Toews mottok Stanley Cup og ga den videre til Kimmo Timonen, som spilte sin siste kamp før han legger opp. Han mistet det meste av sesongen etter å ha fått blodpropp i lungen, og han kom til Blackhawks fra Philadelphia først i februar.

Tampa Bay Lightning, som slo ut Mats Zuccarellos klubb New York Rangers i semifinalen, var i finale for første gang siden klubben ble mester i 2004.

Se høydepunkter fra finalen her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere