RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SENKET STJERNENE: Joonas Kemppainen jubler sammen med lagkameratene for sin scoring i kvartfinalen mot USA.
SENKET STJERNENE: Joonas Kemppainen jubler sammen med lagkameratene for sin scoring i kvartfinalen mot USA. Foto: Wolfgang Rattay (Reuters)

Finland sjokkerte de amerikanske hockeystjernene

Sist oppdatert:
Klare for drømmesemifinale mot Sverige.

Etter tapet for Tyskland i åpningskampen i hockey-VM, har det amerikanske laget gått gjennom mesterskapet med seks strake seiere og seilte opp som en av favorittene til å hente hjem VM-gullet - noe laget ikke har gjort siden 1960, den gangen OL-turneringen også ble regnet som et VM-sluttspill.

Men torsdag måtte de amerikanske NHL-stjernene - i hvert fall de av dem som er ferdige med året sesong - innse at drømmen nok en gang ble knust.

Krevde treneren avgang

Finland ble nemlig for sterke i kvartfinalen på torsdag, og slo det amerikanske laget 2-0 i en disiplinert seier i Lanxess Arena i Köln.

- Om vi jobber sammen som et team kan vi slå alle lagene i denne turneringen, sier målscorer Mikko Rantanen til C More etter kampen.

Det er det samme finske laget som vant en knepen seier over lilleputten Hviterussland i VMs åpningskamp, og som ble ydmyket med 1-5 av det franske laget i i den påfølgende gruppekampen.

«En sjokkerende fornedrelse», skrev avisa Iltalethi da, og flere finske hockeyekspert krevde landslagstrener Lauri Marjamäkis avgang.

Men laget slo altså kraftig tilbake på torsdag.

Umulig keeper

Finnenes keeper Harri Säteri var i det umulige slaget, og reddet alle de 26 skuddene som kom mot målet hans.

- Jeg tror ikke jeg har spilt en kamp som dette noen gang. Jeg og laget hadde kontroll hele tiden, sier Säteri, ifølge NTB, etter kampen.

- Jeg måtte jobbe med meg selv for å holde konsentrasjonen og ikke å titte på resultattavla. Klart vi kan drømme om finale, men vi tar en ting av gangen. Medalje ville være fint.

Fortjent ledelse

Colorado Avalanche-spilleren Mikko Rantanen ga finnene ledelsen over USA tidlig i andre periode, da han kranglet pucken inn etter at den hadde ligget åpen foran USAs mål i et par sekunder.

Og etter scoringen fortsatte Finland å imponere på VM-isen. Med sju minutter igjen av andre periode ledet laget skuddstatistikken med 6-2, og amerikanerne slet med å finne ut av hvordan de kunne komme tilbake.

Avgjorde i tredje periode

6,49 minutter inn i tredje periode kom det andre skuddet for amerikanerne baug.

Joonas Kemppainen kombinerte fint med Juhamatti Aaltonen, sendte pucken i buret, og plutselig ledet Finland 2-0. 

Det klarte aldri USA å svare på, og dermed var amerikanernes VM-eventyr over for denne gang.

- Drømmesemifinale

Finland på sin side kan juble for semifinaleplass, der de møter Sverige som torsdag kveld slo Sveits oppskriftsmessig 3-1. Det er en naboduell som svenske Aftonbladet beskriver som en «drømmesemi».

- Alle har jo saget Finland fullstendig, men vi vet hvilken fantastisk hockeynasjon de er. De lever nesten på å være «underdogs», sier Sverige-sjef Rikard Grönborg til avisa etter kvartfinaleseieren over Sveits.

Russland slo Tsjekkia 3-0 i den andre kvartfinalen som ble spilt torsdag ettermiddag, og møter Canada i semifinalen. Sistnevnte slo Tyskland 2-1 torsdag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere