Gå til sidens hovedinnhold

FIS anker Johaug-dommen - idrettsjurist mener reglene må revideres

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner synes reglene bør gjøres om.

Det internasjonale skiforbundet har bestemt seg for å anke dommen fra Norges Idrettsforbunds domsutvalg i Therese Johaug-saken.

Dommen på 13 måneders utestengelse har blitt evaluert av dopingutvalget i FIS siden midten av februar. I begrunnelsen for at de nå anker skriver det internasjonale forbundet følgende:

«FIS dopingpanel mener sanksjonen som er idømt er i det lavere området av det som er fornuftig. Den tar ikke tilstrekkelig hensyn til at Therese Johaug ikke leste dopingadvarselen som var trykket på pakningen, selv om medisinen var ukjent for henne og ble kjøpt i utlandet».

Les også: Slakter FIS er etter Johaug-anken

På bakgrunn av dette har FIS' dopingpanel altså valgt å ta saken videre til Idrettens Voldgiftsrett (CAS). De ønsker en uavhengig gjennomgang av dopingutestengelsen Norges Idrettsforbund kom fram til.

Uenig med Johaug-advokat

I motsetning til Johaug-advokat Christian B. Hjort, er ikke idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner overrasket over beslutningen.

- Jeg er mer skuffet enn jeg er overrasket. Norge har gått relativt høyt ut i dopingsaker mot utenlandske utøvere tidligere. Nå har vi en utøver som har testet positivt for anabole sterioder, og hun har fått tilnærmet minstestraff for regelbruddet, sier Kjenner til Nettavisen.

- Jeg synes ikke det er overraskende at andre land ønsker at det tas en avgjørelse i saken utenfor Norge, tilføyer han.

Hjort sa til VG tirsdag at han var overrasket over anken, og at han ikke kunne se noen grunn til å ta saken videre.

Les også

Johaug sendte gullhilsen til stafettjentene

Les også

Bjørgen om kritikken: - Jeg står for det jeg sa

- Strengt

Selv om anken fra FIS ikke kom brått på, mener Kjenner at Therese Johaug er blitt behandlet altfor strengt. Han tror det kan ta opptil et halvt år før anken er ferdig behandlet hos CAS.

- Min personlige mening er at en utestengelse i 13 måneder for en sånn forseelse, der stoffet ikke er tatt for å gi prestasjonsfremmende effekt, er strengt. Jeg synes reglene må revideres, sier Kjenner til Nettavisen.

Den kjente idrettsjuristen mener det ble godt belyst i Domsutvalgets behandling av saken at Johaug ikke tok det forbudte stoffet med hensikt.

- Norge har to styremedlemmer i WADA. De er absolutt i posisjon til å påvirke en regelutvikling som er mer i samsvar med blant annet paragrafen i Den europeiske menneskerettskonvensjon om at man skal være uskyldig inntil det motsatte er bevist, påpeker Kjenner i en kommentar til NTB.

Johaug selv er både skuffet og overrasket over FIS avgjørelse om å anke.

- Therese var selvfølgelig veldig skuffet over beskjeden. Vi hadde håpet at vi kunne sette en strek over denne saken, sier manager Jørn Ernst til NTB.

- Nå må vi bare avvente hva som skjer. Vi følger den planen vi har lagt med tanke på trening opp mot neste sesong.

Tidligere har både Therese Johaug og Antidoping Norge valgt å ikke anke dommen. Mandag ble det også hevdet fra Johaugs advokat at også IOC har bestemt seg for ikke å anke dommen.

Les også

Tag Heuer har lagt Therese Johaugs sponsoravtale på is

Les også

Sponsor verner om Johaug: - Nå hun trenger vår støtte som mest

13 måneder

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund ga Therese Johaug en straff på 13 måneder for bruk av stoffet clostebol.

Straffen var én måned kortere enn påstanden fra Påtalenemnda i Antidoping Norge (ADN), som ble lagt frem under høringen som pågikk i slutten av januar.

ADN bekreftet raskt at det ikke ville bli aktuelt å anke dommen fra Norges Idrettsforbund.

- Grunnen til at vi ikke velger å anke, er først og fremst at dommen ikke reiser noen tvil om forståelsen og håndhevelsen av dopingreglene. For det andre viser den at idrettsutøvere har en streng aktsomhetsplikt. Det var viktig for Påtalenemnda, sa prosessfullmektig Niels R. Kiær til NTB.

Johaug anker ikke

I tillegg har Johaug og hennes advokat, Christian B. Hjort, varslet at de ikke ønsker å anke dommen.

- Vi har gjort en totalvurdering der vi har kommet frem til at vi ikke ønsker å anke dommen, sa advokat Christian B. Hjort til Nettavisen da avgjørelsen ble presentert.

Han forteller at grunnlaget for hvorfor de har kommet til den konklusjonen har avhenget av flere årsaker.

- Hensynet til forutsigbarhet har veid tyngst. I vurderingen inngår både hvor lang tid en anke vil ta, og at det alltid vil være en usikkerhet rundt resultatet, sier Hjort.

Johaugs manager, Jørn Ernst, uttalte nylig til VG at de hadde blitt informert om at heller ikke IOC ønsket å anke dommen.

Les også

Northug tror Løfshus-utspill er en bløff

Les også

Bjørgen om Johaug-dommen: - Tullete

Sponsor verner om Johaug: - Nå hun trenger vår støtte som mest

Kommentarer til denne saken