FIS-lederne legger press på løperne i forbindelse med Tour de Ski - Jacobsen reagerer

OPPFORDER tIL ENDRING: Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror Jürg Capol og Vegard Ulvang bør se på rennkalenderen før de legger press på utøverne.

OPPFORDER tIL ENDRING: Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror Jürg Capol og Vegard Ulvang bør se på rennkalenderen før de legger press på utøverne.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen spiller ballen tilbake til lederne i Det internasjonale skiforbundet (FIS) etter Tour de Ski-kritikk.

TOBLACH (Nettavisen): Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener FIS må endre verdenscupkalenderen for at hele verdenseliten skal stille til start i Tour de Ski.

Representanter fra FIS har den siste tiden ment at utøverne må ta mer ansvar for Tour de Ski, men den norske langrennsprofilen har liten tro på at det hjelper å legge press på utøverne.

- Man bør kanskje se på løsninger før man begynner å tvinge folk til ting. Jeg har lite tro på det, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

Fraværet til de antatt beste langrennsløperne og muligheten for at flere profiler kan komme til å avbryte Tour de Ski har igjen kommet i fokus denne sesongen.

Ulvang og Capol reagerer

Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, mener at de beste løperne har et ansvar.

- Vi har alle et felles ansvar for å markedsføre sporten vår og delta på de store eventene. Det ansvaret hviler selvfølgelig mest på de aller beste. Det er de som drar mest oppmerksomhet, sa Ulvang nylig til NRK.

- Av og til må man gå på jobb på mandag morgen. Også skiløperen. For dette er en jobb og det er underholdning, uttalte FIS-lederen.

LEDER: Vegard Ulvang er leder for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


Jürg Capol, markedssjef for langrenn i FIS, er også blant dem som har reagert.

Da Capol nylig fikk spørsmål om det svenske landslaget som stiller i Tour de Ski uten 8 av sine 10 beste løpere i verdenscupen på kvinnesiden, antydet markedssjefen til Expressen at Sveriges forbund bør presse sine løpere til å stille til start.

Jacobsen vil fjerne renn

Uhrenholdt Jacobsen tror imidlertid at det ikke er noen god løsning å legge press på løperne. Hun mener i stedet at FIS må foreta endringer på verdenscupkalenderen.

- Hvis FIS virkelig ønsker at alle skal komme til start i Tour de Ski så kunne de gjort noe med rennkalenderen som gjorde at det var mer attraktivt fordi det ikke var så mange andre konkurranser som stod i veien.

- Man kan diskutere opp og i mente om hva som må gjøres for at alle stiller i Tour de Ski. Jeg synes det er en ganske enkel sak for FIS å bare stryke en rennhelg før og etter Tour de Ski. Da går man Tour de Ski eller så går man nesten ikke skirenn. Da tipper jeg at alle ville vært med, forteller Jacobsen til Nettavisen.

Forstår Nilsson

Stina Nilsson fra Sverige er blant dem som har startet vinterens tour, men som er usikker på om hun skal gjennomføre hele konkurransen. Det til tross for at hun gikk opp i ledelsen i touren etter første etappe.

Jacobsen er imidlertid tydelig på at det må være Nilssons valg om hun vil gjennomføre hele Tour de Ski eller ikke.

- Jeg tenker at alle må få velge det som er bra for dem selv, sier Jacobsen.

- Totalbelastningen gjør at mange velger å stå over Tour de Ski. Det er verst for de små nasjonene som bare har noen små helter og som kanskje føler seg mer presset til å gå alle skirennene. I Norge så er vi heldige som har såpass mange profiler som gjør at hvis den ene er hjemme og hviler så tar den andre over, forklarer Heming-løperen.

Hun har selv prioritert hardt for å kunne gjennomføre vinterens tour uten at det skal gå utover VM-formen senere i vinter.

- Jeg vil faktisk anse meg selv som en joker. Jeg har ikke gått sånn kjempebra før jul, men jeg stod over Davos. Det har vært bevisst hele tiden for å få lagt inn en skikkelig treningsperiode sånn at jeg kunne slippe opp før Tour de Ski, sa den norske stjernen etter første etappe.

Søndagens 10-kilometer i Toblach gikk imidlertid ikke helt slik Uhrenholdt Jacobsen hadde håpet.

Hun ligger på 11. plass i sammendraget etter to etapper - 1 minutt og 35 sekunder bak den russiske lederen Natalja Neprjajeva.

Tour de Ski fortsetter med sprint i sveitsiske Val Müstair 1. nyttårsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.