LAHTI (Nettavisen): Landslaget har selv vært med på å utvikle den nye skidressen for Lahti-VM, og målet er å gi Norge alle mulige fordeler når medaljekampene skal utkjempes i de finske løypene.

Les også: Jacobsen om VM-dramaet: - Forbannet dårlig dekning

Resultatet er blitt en drakt som bare veier 230 gram, noe som ifølge produsenten gjør den til markedets letteste.

- Den er som et ekstra lag med hud. Bare raskere, sier sjefsdesigner Eeva-Maria Männikkö i en pressemelding.

Torsdag fikk løperne første forsmak på hvordan det er å konkurrere i den nye dressen. Blant annet Johannes Høsflot Klæbo tok bronse på herresprinten i den nye drakten.

Landslagets klessponsor Dæhlie mener skidressen er den mest avanserte de noen gang har laget.

- Tester i vindtunell har vist at det golfballmønstrede stoffet Dimplex kan redusere luftmotstanden med opptil 10 prosent ved fart mellom 22 til 75 kilometer i timen, hevdes det i pressemeldingen.

I den norske leiren er de svært begeistret for sitt nye våpen.

Hemmelig

- Den dressen er så hemmelig, og er sydd i så få eksemplarer, at det bare er utøverne som har den, sier herrenes landslagstrener Tor-Arne Hetland til Nettavisen.

Men svenskenes Calle Halfvarsson (27) bare flirer når Nettavisen bringer temaet på banen.

- Det er vel bra hvis man har en lett drakt. Men i Sverige prøver vi heller å være lette i kroppen, sier han og gliser til Nettavisen.

Halfvarsson er usikker på om svenskene har lagt noe ekstra energi i sin egen drakt før mesterskapet i Finland.

- Vi har en bra drakt, vi også, men jeg har ingen anelse om hva den veier eller slike ting. Men det er nok bra å ha en lett drakt, tilføyer han.

- Tror du en slik drakt kan ha noe å si for resultatene?

- Nei, det tror jeg faktisk ikke. Det er sikkert mulig å utvikle drakter som minsker luftmotstand i høy hastighet, og det var jo snakk om at draktene var som en golfball eller noe slikt, og det er kanskje smart. Jeg vet ikke, sier han.

- Kan være avgjørende

Hetland er klar på at den nye dressen kan gi fordeler.

- Selvsagt har en dress noe å si i konkurranse. Passformen på den nye dressen er bra, og den er lett. Det er ikke tvil om at når en tiendedel eller to kan være forskjellen, kan en dress være avgjørende, sier Hetland til Nettavisen.

Heller ikke Stina Nilsson (23) blir fryktelig skremt av å konkurrere mot de norske utøverne nå som de har nye skidresser.

- Det sier meg ingenting, jeg har ikke anelse om hva slags drakt vi bruker selv engang. Jeg er fornøyd med den jeg har, i hvert fall, sier hun til Nettavisen.

- Er du opptatt av slike detaljer?

- Nei, det er jeg ikke, slår hun fast.

Arild Monsen, trener for det norske herrelaget i sprint, forteller at han foreløpig ikke har fått noen tilbakemeldinger fra sine egne utøvere om den nye drakten.

- Jeg vet ikke om de hadde den på i dag, men de må ha den på seg og kjenne at den er behagelig, sier Monsen til Nettavisen.

Landslagstreneren er kjent med draktens egenskaper, men er ærlig når Nettavisen spør om hvor viktig dette blir.

- Jeg tror ikke den blir avgjørende.

Med drakthjelp eller ei, VM i nordiske grener arrangeres i Lahti fra 22. februar til 5. mars. Nettavisen er til stede i Finland under hele mesterskapet.

P.S: Følg oss gjerne på Snapchat!

HTML EMBED
embedNAvideo("cjXqz-gqWzeI3bs7cAzLmQ", false)