Folket sier nei til Oslo-OL

NEI TAKK: Norges befolkning ønsker ikke OL i Oslo i 2022.

NEI TAKK: Norges befolkning ønsker ikke OL i Oslo i 2022. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Også hovedstadens innbyggere har snudd.

22.02.14 09:48

I fjor høst viste folkeavstemningen at flertallet av Oslos innbyggere ønsket et OL på hjemmebane i 2022.

En undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på oppdrag fra Nettavisen viser imidlertid at vinden har snudd.

Nå er det et klart flertall mot å arrangere vinter-OL på norsk jord om åtte år - både blant hovedstadens innbyggere og på landsbasis.

Stort nei-flertall
Bare 27 prosent av de som deltok i undersøkelsen sier at de vil se den olympiske flammen bli tent i Holmenkollen. 64 prosent er imot, mens ni prosent sier at de ikke har noen formening.

I hovedstaden er ikke nei-flertallet like stort, men likevel ganske suverent. 36 prosent sier at de er for Oslo-OL, 56 prosent sier det er imot, mens åtte prosent har ingen formening.

Under folkeavstemningen i fjor høst stemte 53,5 prosent av Oslos innbyggere ja til OL.

På landsbasis er det de over 60 år som er mest negative til et Oslo-OL. Hele 73 prosent av den eldre garde sier klart nei. Det er suverent nei-flertall i alle landsdeler og i alle aldersklasser.

IOC-konflikt
Tidligere denne måneden skrev Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum at lysten på et OL i Oslo hadde blitt mindre.

- Etter å ha sett Den internasjonale olympiske komité i aksjon, er lysten på bruke 26 milliarder kroner på OL i Oslo betydelig mindre, skrev Stavrum.

IOCs konflikthåndtering i starten av Sotsji-lekene kan være én av grunnene til at mange har snudd i OL-debatten.

- Hvis ikke Gerhard Heiberg og IOC-ledelsen viser at de kan lytte, så bør vi ikke kaste offentlige milliarder etter denne organisasjonen, avsluttet Stavrum sin kommentar med.

Nordlys' kulturredaktør Lasse Jangås, som skrev et åpent brev til Gerhard Heiberg, etter at Norge Marit Bjørgen og de norske jentene fikk repremande for å konkurrere med sørgebånd, er ikke i tvil.

- For oss som er mot et OL i Oslo i regi av IOC, er Heiberg og IOC selv den beste allierte. De gjør på mange måter jobben for de som er motstandere, og Oslo 2022 sin verste fiende er nå IOC selv.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag