RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STOR FORSKJELL: Når disse guttene skal kjempe om poeng i Champions Hockey League, er det med en helt annen økonomisk gevinst enn innen fotballen.
STOR FORSKJELL: Når disse guttene skal kjempe om poeng i Champions Hockey League, er det med en helt annen økonomisk gevinst enn innen fotballen. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)

Fotballklubbene blir søkkrike - mens hockeyklubber må betale for samme konsept

Sist oppdatert:
- Vi jublet fordi vi så det var direkteruter med Norwegian til begge byer, for da fikk vi ned kostnaden, sier daglig leder i Storhamar Njål Berge.

Mens fotballklubbene jobber livet av seg for å kvalifisere seg til den lukrative Champions League-turneringen, er situasjonen, ja, litt annerledes innen ishockeysporten.

- De eneste inntektene vi har er publikumsinntektene, så det avhenger helt av hvor mange som kommer på de to kampene, sier daglig leder i Storhamar hockey Njål Berge til Nettavisen.

Han beskriver en verden som er så uvirkelig fjern fra fotballgigantenes hverdag, hvor millionbeløp er verdens minste problem.

KLARE: Daglig leder i Storhamar, Njål Berge, her med sønnen Axel på skuldrene, forteller at hele Hamar gleder seg til Champions Hockey League.

Tilskuerrekord?
Torsdag droppes Champions Hockey League i gang, og i år som i fjor er det to norske lag med i turneringen.

Stavanger Oilers imponerte stort under forrige sesongs utgave, mens Storhamar skal forsøke seg for første gang i turneringen.

Det er en oppgave Hamar-klubben, som for ett år siden var nær ved å bli slått konkurs, gleder seg stort til.

At det er hockeyfeber på Hamar, er det liten tvil om.

Da laget hadde kick off på et kjøpesenter i byen i forrige uke, møtte over 1000 personer frem for å hylle sine helter.

Berge håper det blir «mætt fjøs» på Hamar mot Sparta Praha torsdag.

- Vi jobber hardt mot 5000 tilskuere, men er fornøyde med 4000. Jeg tror det blir over 4000, og at det blir fest på Hamar. Det har aldri kommet så mange på en europakamp i Norge, men vi tror, selv om vi er en liten by, at Hamar stiller opp, selv i sola, sier en smilende Berge.

Og klubben er avhengig av mange tilskuere, dersom de skal tjene noe på deltagelsen i turneringen.

Deltakeravgift
- For mens millionene renner inn på konto for klubbene i fotballens Champions League, Berge, hvordan er situasjonen hos dere?

- Vi får ingen støtte eller bonus. Vi betaler 100.000 for å være med. Det er veldig annerledes kår enn i fotballen, for å si det sånn, sier han lattermildt.

Heller ikke ved seier eller uavgjort i gruppespillet, mottar klubbene noen form for bonus eller gevinst.

For en klubb som var skakkjørt og langt nede i grøfta, har de på ett år snudd skuta fullstendig. Men økonomien er fortsatt ikke bærekraftig nok til at de tåler en økonomisk smell i CHL.

- Vi var veldig tydelige på at hvis vi skulle være med, så måtte vi gjøre alt vi kunne for å ikke tape penger på det. Vi hadde faktisk en diskusjon ganske lenge på om vi turte å ta sjansen, forklarer den daglige lederen.

GLANSDAGENE: Slik så Ole Eskild Dahlstrøm ut da han herjet for Storhamar for et par år tilbake.

Kostnadsfokus
Etter samtaler med både Oilers og Vålerenga, som deltok for ett år siden, kom de frem til at det var en turnering de hadde lyst til å være med på, uansett.

Etter å ha blitt trukket i samme gruppe som Sparta Praha og Genéve-Servette, var det jubel hos hamarklubben. Men ikke på grunn av storlagene de skal møte.

- Vi jublet fordi vi så det var direkteruter med Norwegian til begge byer, for da fikk vi ned kostnaden, sier Berge mens han ler godt.

Reisekostnadene kunne fort ha blitt høye for laget fra Mjøsas bredder, men Berge forklarer at de nå kommer seg unna med 300.000 i kostnader.

- Når alle andre klagde på at kampene skulle spilles to dager på rad, så var vi glade for at vi slapp unna med en natt mindre på hotell. Det er et sterkt kostnadsforkus hos oss.

Dahlstrøm kribler
Storhamar- og hockeylegende Ole Eskild Dahlstrøm gleder seg voldsomt til torsdagens kamp.

Når Nettavisen prater med ham, går han hvileløst rundt i hjemmet og lurer på om han allerede da skulle ha reist ned i Hamar OL-amfi, selv om det er nesten ni timer til kampstart.

- Jeg vurderer om jeg skal ha på meg den gamle drakta mi, men jeg er ikke helt der, sier Dahlstrøm spøkefullt til Nettavisen.

Han er mektig imponert over forvandlingen som har skjedd i hamarklubben det siste året.

- Det er nesten uten sidestykke, synes jeg. De har truffet på alt, og det er ikke bare flaks. Det er kun dyktige folk som får til det. Alle spillerne som har blitt hentet inn, avgjørelser og små grep, passer inn i totalen som blir veldig spiselig, forklarer hockeyeksperten.

- Det er lenge siden hockeyinteressen har gått forbi fotballen her i byen, slår han fast, som også mener at årets utgave av Storhamar er klubbens sterkeste tropp noen sinne.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG: Roy Johansen er glad for at norske lag prøver seg mot europeisk motstand.

- Viktig for norsk hockey
Landslagssjef Roy Johansen skal overvære Oilers' kamp hjemme mot Ocelari Trinec, et lag Stavanger slo én gang under forrige års turnering.

Johansen er glad for at norske lag tar sjansen på deltagelse i europeiske turneringer, og han er overbevist om at det er meget viktig for norsk hockey.

- Jeg tror det er en viktig del, så vi ikke blir for «navlebeskuende» i norsk hockey, og at klubbene retter søkelyset ut av Norge også, sier Johansentil Nettavisen.

Dersom norsk hockey skal klare å følge utviklingen internasjonalt, er Johansen klar på hva som skal til.

- Det skjer veldig mye, og det er veldig mye enklere å være med i den utviklingen hvis du møter lag av bra kvalitet ute i Europa, slår han fast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere