*Nettavisen* Sport.

Frekk Northug knuste alle

VANT: Petter Northug gikk inn til seier i Toblach. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Petter Northug vant igjen.

08.01.15 13:32

Petter Northug rykket fra konkurrentene og spurtet lett inn til seier på herrenes 25 kilometer fristil under Tour de Ski torsdag.

Nordmannen lå på halen av tetgruppen gjennom nesten hele løpet, men dro ifra rett før mål og fikk en lett jobb med å spurte inn seieren.

- Bidro lite
Calle Halfvarsson fra Sverige ble nummer to, mens Martin Johnsrud Sundby ble nummer tre. Evgenij Belov fra Russland ble nummer fire.

- Jeg hadde nok med å holde følge med gruppen. Det gikk fort en periode der. Det var tre løpere som var bedre enn meg. Men det er artig for meg, som er fra bygda, å få være med dette sirkuset her og gå med de store gutta. Det er stort, sier Petter Northug til NRK etter løpet.

Landslagssjef Vidar Løfshus var også godt fornøyd.

- Det er fire stykker i knallform. Det er helt umulig å si hvem som vinner. Det blir en kjempefight opp bakken. Det blir spennende, sier han til NRK.

- Martin og Petter var veldig gode i dag. Petter hang på halen i kjent stil, så det er som ventet. Det ble et bra samarbeid mellom de fire. De hadde pratet sammen på forhånd. De måtte det for å holde unna, sier Løfshus.

Johnsrud Sundby synes samarbeidet i front fungerte bra.

- Ja, det fungerte bra der framme. Petter hadde nok mer enn nok med å følge med og hadde ikke så mye å bidra med, men han hadde nok ventet å vinne her og rykket til på slutten. Jeg tror ikke det har så mye å si, men han var sterk på slutten der, sier Johnsrud Sundby til NRK.

Fire i tet
Det samlet seg fort en gruppe på fire mann i tet.

Northug gikk ut først, men fikk fort besøk av Martin Johnsrud Sundby, Evgenij Belov og svenske Calle Halfvarsson. Svensken startet 14 sekunder bak Northug, men var svært frisk og hentet raskt inn lederen.

Bak denne gruppen jaktet sveitseren Dario Cologna, sammen med Alexej Poltoranin, men de to var ikke i nærheten av samme fart.

I tetgruppen var det spesielt Johnsrud Sundby som holdt farten oppe og konkurrentene bak bare tapte og tapte til kvartetten i føringen.

Ved 10,7 kilometer var sveitseren hele 1 minutt og 15 sekunder bak. Han startet 55 sekunder bak teten. Ved 17,8 hadde avstanden økt ytterligere og Cologna lå hele 1 minutt og 51 sekunder bak Northug, Sundby og gjengen.

Tapte mye
Ikke bare var Cologna ute av tetkampen på dette tidspunktet, han så også ut til å ha mistet sjansen til å kunne vinne Tour de Ski sammenlagt i år.

Cologna endte til slutt 1 minutt og 45 sekunder bak vinneren.

Bak Cologna og Poltoranin gikk Nicklas Dyrhaug og svenske Daniel Richardsson svært bra og ved 18,6 kilometer fikk sveitseren selskap av de to.

Dyrhaug avsluttet best og ble til slutt nummer fem.

Tetgruppen var det ingen av de bak som kunne true og det ble tidlig klart at det ville bli en spurt om seieren i Toblach. Rett før slutten stakk imidlertid Northug foran nesa på alle og sikret seg seieren og 15 bonussekunder.

Med to etapper igjen er Northug nå 17 sekunder foran Halfvarsson og 22,2 sekunder foran Sundby.

Av de øvrige norske ble Chris Jespersen nummer 13 (2.11,5 bak), Eldar Rønning ble nummer 18 (3.27,6 bak) og Simen Sveen ble nummer 22 (3.46 bak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag