*Nettavisen* Sport.

Gangnes skadet kneet: Måtte bruke egne sparepenger på operasjonen

SKADEMARERITT: Landslagshopper Kenneth Gangnes har vært plaget av kneskader i store deler av karrieren. Den siste operasjonen måtte han betale deler av selv. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Norges Skiforbunds forsikring dekket ikke hele behandlingen.

18.11.15 15:57

ØKERN (Nettavisen): Kenneth Gangnes (26) ble denne uken tatt ut på verdenscuplaget i hopp som skal representere Norge i Klingenthal.

Kneskader har flere ganger truet 26-åringens karriere, og mange i hoppmiljøet fryktet lenge at han aldri ville komme seg på A-landslaget.

Som 20-åringen røk hans korsbånd for første gang, men den mest alvorlige skaden skjedde 29. september 2013.

Den da 24 år gamle hopperens korsbånd og menisk røk i kvalifiseringen til Sommer Grand Prix-rennet i østerrikske Hinzenbach. Kort tid etterpå ble han operert på et sykehus i Innsbruck. Da han ble skrevet ut satt han igjen med deler av regningen selv.

Etter hva Nettavisen kjenner til, skal det være snakk om flere titalls tusen kroner.

Årsaken er at kostnadene for operasjonen ble dyrere enn det Norges skiforbunds forsikring dekket.

Hoppstjernene Anders Jacobsen og Espen Bredesen mener det er for dårlig at Gangnes måtte betale for sin egen kneoperasjon.

- Min første tanke var «herregud», sier Bredesen til Nettavisen.

Brukte sparepenger

Gangnes er tydelig på at det ikke er ondt blod mellom ham og Skiforbundet, og forteller at han ikke ønsker at temaet skal bli noen sak. Han bekrefter imidlertid til Nettavisen at han måtte betale for deler av operasjonen.

- Jeg brukte litt sparepenger, og så fikk jeg en del hjelp av mamma og pappa, sier Gangnes til Nettavisen, uten å ville fortelle hvor mye han betalte.

Nettavisen har også vært i kontakt med hopperens far, men han vil ikke kommentere saken.

Har du tips? Ta kontakt med journalisten her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

OPERERT FLERE GANGER: Kenneth Gangnes slet i flere år med dårlig kne. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)


Landslagstrener Alexander Stöckl husker hendelsen godt, men er usikker på hvem som har skyld i at den norske landslagshopperen satt igjen med deler av sykehusregningen.

- Er dette en systemsvikt i Norges Skiforbund?

- Det er vanskelig å svare på, for jeg vet ikke helt hva som er årsaken til det. Jeg vet bare at Norges Skiforbund har en forsikringspakke for utøvere som dekker en stor del av utgiftene når det er operasjon eller transport i utlandet, men i dette tilfellet, var det ikke nok. Prisen var høyere enn det forsikringen dekker. Det er en forsikringspakke som utøveren har skrevet under på, sier Stöckl til Nettavisen.

Les også: Hoppstjernene reagerer: - Viktig at gutta føler seg trygge

Klikk på bildet for å forstørre.

KJENTE LEGEN: Landslagstrener Alexander Stöckl kjente legen som opererte Kenneth Gangnes. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

- Vanskelig å gjøre noe med

Østerrikeren forteller at blant andre faren til Gangnes ringte ham i håp om å finne en løsning med forbundet, men landslagstreneren forklare at de ikke kunne gjøre noe.

- Det er forsikringsselskapet som sier at de betaler en sum, fordi det er det utøveren har skrevet under på. Det er vanskelig å gjøre noe med det akkurat der og da, forteller den norske landslagstreneren.

Han mener Skiforbundet ville fått problemer om de dekket hele operasjonen.

- Man kunne selvfølgelig ha sagt at Skiforbundet skal dekke utgiftene, men hvis man gjør det én gang, hva skjer da hvis det skjer med en annen utøver. Da blir det en vane og det har ikke Skiforbundet ressurser til. Derfor er det kanskje lurt at forsikringen blir utvidet, forklarer Stöckl.

Gangnes kunne ha ventet med operasjonen til han kom hjem til Norge, noe som ville ha betydd at han ikke hadde måttet betale for behandlingen, men i samråd med hopplandslagets ledelse, kom de frem til at han skulle bli operert på en privatklinikk i Innsbruck.

- Doktoren som gjennomførte operasjonen er kjent, og er den spesialisten alle alpinister og hoppere bruker der nede på slike operasjoner. Jeg kjenner ham godt, det er bare å ringe ham og så opererer han neste dag, forklarer Stöckl.

Og en hurtig operasjon var nettopp det de ønsket i Gangnes' tilfelle.

- Hvis han hadde fløyet til Norge, så hadde kneet begynt å hovne opp, og da er filosofien at man må vente i tre-fire uker hvis man ikke gjør det med en gang. Tanken var at dette var nærme og jeg visste at de ville gjøre en god jobb, forteller landslagstreneren.

Han vil ikke ta stilling til om de har bedre kompetanse på slike skader i Østerrike i forhold til Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- STRAKK OSS LANGT: Clas Brede Bråthen mener Norges Skiforbund strakk seg langt for å hjelpe Kenneth Gangnes. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Sportssjefen: - Har fått kritikk

Hopplandslagets sportssjef, Clas Brede Bråthen, var også involvert i beslutningen om at Gangnes skulle opereres i Østerrike.

- Vi bestemte i samråd med Kenneth og faren hans at han skulle opereres i Østerrike. Det var en beslutning vi tok der og da. Det ville ikke ha fått de samme økonomiske konsekvensene hvis det hadde blitt gjort i det norske systemet, sier Bråthen til Nettavisen.

Han legger riktignok til at Gangnes to ganger tidligere har blitt operert i Norge uten vellykket resultat.

Sportssjefen mener at Skiforbundet strakk seg langt for å hjelpe den lovende hopperen, men hevder han ikke vet hvor stor del av operasjonen de dekket.

- Jeg vet ikke, jeg kjenner ikke godt nok til det. Jeg vet bare at vi har tatt noe av det, og i dette tilfellet har vi kanskje strukket oss litt lenger enn vi bør. Det var mange som var kritiske til at vi gjorde det på den måten, sier Bråthen.

- Hvem da?

- Jeg har ikke lyst til å si hvem det var. Alex og jeg tok en vurdering basert på en utøvers mulige videre karriere. Kenneth hadde tydelig signalisert at «dette orker jeg ikke en gang til». Alex visste at det fantes andre praksiser i Østerrike for den type skader, forteller sportssjefen.

Bråthen sier han har forståelse hvis Gangnes føler at det føles surt at systemet er som det er.

- Men det blir litt som at jeg synes det er surt at noen som tilsynelatende ikke presterer i nærheten av et så høyt nivå som enkelte andre gjør, tjener mye mer. Det er bare markedskreftene, men det må vi bare forholde oss til, forteller Bråthen.

- Det finnes idrettsutøvere i vårt lag som legger ned minst like mye innsats som store stjerner i andre idretter, men de tjener ikke en brøkdel av det. Sånn er verden, sier sportssjefen.

Tilbake fra skaden

Selv om flere tvilte, har Gangnes klart å komme seg tilbake på et høyt nivå etter operasjonen for to år siden. I vår ble han belønnet med plass på A-landslaget, og i årets Sommer Grand Prix ble han beste norske hopper sammenlagt.

Alexander Stöckl legger ikke skjul på at han er imponert.

- Det sier mye om hans personlighet. Det sier at motivasjonen hans er fantastisk og at han er villig til å jobbe beinhardt. Når man har to sånne skader på rad og fortsatt gidder å jobbe seg tilbake igjen, synes jeg det sier at han har den indre flammen, forteller landslagstreneren.

Nå gleder 26-åringen seg til å bli med på verdenscupåpningen i Klingenthal kommende helg.

- Det blir sykt gøy å komme i gang. Det er dette vi har ventet på veldig lenge. Det blir morsomt å se hvordan man ligger an i forhold til resten. Vi gutta føler at hoppingen er bra, men vi lurer jo på hvor godt det egentlig er, sier Gangnes.

Det svaret får han og de andre norske hopperne til helgen.

Les også: Hoppstjernene reagerer: - Min første tanke var «herregud»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag