RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Går til angrep på egoisme i idretten

SIER FRA: Marit Bjørgen og Brede Hangeland går til angrep på egoisme og privatisering i idretten.
SIER FRA: Marit Bjørgen og Brede Hangeland går til angrep på egoisme og privatisering i idretten. Foto: Montasje (NTB scanpix)
- Jeg kunne aldri gått til et privat lag og stått alene og utenfor fellesskapet.

Samme kveld det kommer frem at Petter Northug kan komme til å trekke seg fra Falun-VM på grunn av representasjonsavtalen med Skiforbundet, går Marit Bjørgen og Brede Hangeland via Aftenposten til angrep på egoisme og privatisering i idretten.

Kontaktet Bjørgen
Bjørgen ble ifølge avisen nylig kontaktet av Hangeland, og sammen har de skrevet et debattinnlegg hvor de hyller breddeidrettens hverdagshelter og tar avstand fra idrettsprofilers valg om å hoppe ut av fellesskapet for å tjene egne sponsorkroner.

Petter Northugs Coop-kontrakt og John Arne Riises Betsson-kontrakt er eksempler på det.

«I mediene har man et overdrevet fokus på utøverne i toppen, og man glemmer lett både hvor toppidrettsutøverne kommer fra og hvilken betydning grunnfjellet har. Dette leder til en voldsom egenfokusering blant toppidrettsutøverne som forplanter seg til yngre utøvere. Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to imot.» skriver de i debattinnlegget (betalingsmur).

- Her går dere jo ut mot tidligere lagkamerater som Petter Northug og John Arne Riise? spør Aftenposten.

- Jeg er ikke så opptatt av å heve pekefingeren mot noen. Men idretten har et så viktig samfunnsoppdrag. Og effekten av den måten norsk idrett finansieres gjennom, kan ses i enhver krok rundt om i norske byer og bygder. Derfor synes vi det er viktig at noen profilerte utøvere nå sier ifra om at det er viktig å ivareta den modellen. Det er så viktig å se den sammenhengen mellom topp og bredde. Derfor ønsker vi å kommunisere det, sier Hangeland.

- Kunne aldri gjort det
Heller ikke Bjørgen lar kritikken ligge.

- Jeg kunne aldri gått til et privat lag og stått alene og utenfor fellesskapet. Den betydningen det har hatt for meg å ha et lag rundt meg, både som ung og som voksen, har betydd så mye for meg og mine resultater, at det ville jeg ikke vært foruten. Da jeg var ung, hadde jeg mine forbilder som banet vei og bidro til at vi som kom opp kunne satse. Nå er det min tur til å gjøre det samme, sier Bjørgen.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås vil ikke kommentere saken overfor Aftenposten, mens Riise-oppdragsgiver Betsson forteller at de daglig får henvendelser fra alt fra toppidrettsutøvere til breddeidrettslag med tanke på sponsing, men at regelverket gjør det umulig å bidra.

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere